Délmagyar logó

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő 0°C | 7°C Még több cikk.

Ebédet osztott Horváth Ágnes

A kormány által elhatározott egészszégügyi reform, a vizit-, és a kórházi napidíj bevezetése azt a célt szolgálta, hogy az egészségügyi intézményeknek több pénzük legyen, és a többi között az étkezés minőségén is javíthassanak. Ezt Horváth Ágnes egészségügyi miniszter mondta el hétfőn, a Szent Imtre Kórházban, amikor tájékoztatást adott az új kórházi étkezési nomákról.
A miniszter elmondta, hogy a Kórházak többsége eddig naponta kevesebb, mint 350 forintot fordítottak a betegek élelmezésére, december elseje óta azonban kötelesek minimum 550 forint + Áfa értékben étkezést nyújtani. Előírás számukra az is, hogy választható két menüt kell ajánlaniuk, friss zöldséget vagy gyümölcsöt kínálniuk a betegeknek. Az Egészségügyi MInisztérium 3 milliárd forintot adott ebben az évben arra, hogy a Kórházak teljesíthessék az előírást - mondta Horváth Ágnes.

A tárca vezetője bízik abban, hogy az áttérés miatti rövid tecnikai időtől eltekintve, az ország minden Kórháza bevezeti az új étkezési rendet. Az ÁNTSZ és a biztosítás felügyelet ellenőrizni fogja, hogy a Kórházak betartják -e az előírást, és ha nem, akár büntetéssel is szembe kell nézniük.

László Imre, a Szent Imre Kórház főigazgatója elmondta, hogy intézményük a plusz pénzt teles mértékben az étkezés javítására fordatja. Ebben a Kórházban egyébként naponta eddig is 70 féle összeállítású élelmezést nyújtottak annak megfelelően, hogy a betegek állapota mit kíván meg - mondta László Imre. A Kórház gazdasági igazgatója elmondta, hogy december előtt az adagok kisebbek és szegényesebbek voltak - az egészségügyi Minisztérium 48 millió forintot fordít arra, hogy a betegek is értesüljenek az új étkezési szabályokról - mondta Horváth Ágnes. Az egészségügyi miniszter ezután a Kórház intenzív osztályán az egyik kórterem betegének maga nyújtotta át az aznapi ebédet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem fogadta el Sólyom ebédmeghívását a Mazsihisz

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének vezetősége levélben tudatta Sólyom László köztársasági elnökkel, hogy "a kialakult helyzet miatt" nem vesz részt az év végi, immáron hagyományosnak tekinthető ünnepélyes ebéden, amelyre a másik három történelmi egyházzal együtt hívták meg. Tovább olvasom