Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Eberau magyar diákokat toborzott

Magyar diákok mentik meg az ausztriai Eberau (Monyorókerék) általános iskolájának felső tagozatát. Azt ugyanis tavaly megszüntették, mert csak kevesen jártak oda.
Magyarországról viszont bőven van jelentkező, úgyhogy miattuk kicsit átalakítják az oktatási programot, és újraindítják a felső tagozatot. Az előzetes beiratkozási határidő pénteken járt le: 25 magyar diák szülei jelezték, hogy szeptembertől a "Josefinum Eberau" magániskolába járatnák a gyereküket.

Egyelőre csak az alsó tagozat működik Monyorókerék általános iskolájában, de a következő tanévtől felső is lesz. Az osztrákok mellé magyar diákokat toboroztak, így meglesz a szükséges létszám.

Hatvanéves az iskolánk, ragaszkodunk hozzá, nem hagyjuk elsorvadni. Ezért találtuk ki, hogy Magyarországról is fogadnánk diákokat. Hirdetéseket adtunk fel, fórumot szerveztünk a szülőknek. A nagy érdeklődés még minket is meglepett. 10-15 magyar diákra számítottunk, és már 25-en beiratkoztak - mondta a Független Hírügynökség tudósítójának Walter Strobl polgármester.

Szeptembertől a szombathelyi Tápler István kisfia is Ausztriában kezdi el az ötödik osztályt. Az édesapa szerint ezzel csak jól járhat a gyerek: kiválóan megtanul németül, és akár a felsőbb tanulmányait is ezen a nyelvterületen folytathatja.

Eberauban a felső tagozat korábban állami volt, szeptembertől viszont katolikus szellemű magániskolaként működik majd. Ez a gyakorlatban heti két hittanórát jelent, és azt, hogy a fenntartó nem az osztrák állam, hanem az Eberaui Szent József Katolikus Magániskola Egyesület lesz. Tandíj nincs, és ahogy az állami iskolákban, úgy a Josefinumban is ingyen kapják a gyerekek a tankönyveket. A költségeket az egyesület, vagyis közvetve Eberau községe állja, mert a településnek ennyire fontos az iskola megmaradása.

Az iskolában szeptembertől némileg átalakul az oktatási program: magyar diákok miatt bevezetik a magyar nyelv és irodalom tantárgyat, valamint magyar anyanyelvű pedagógust is alkalmaznak. A szülők kérésére magyar történelmet is oktatnak majd.

Olvasóink írták

  • 1. mentelmi-jog 2009. február 28. 20:14
    „De jó nekik! Bárcsak nekem lett volna ilyen lehetőségem anno, akkor ma már biztos rég nem lennék itt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Cozma-gyilkosság lerántott egy leplet

A kollégák mindent megtettek annak érdekében, hogy elfogják az elkövetőket - ezt mondta a… Tovább olvasom