Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Eddig 2300 embert kellett kitelepíteni az árvizek miatt

Eddig mintegy 2300 embert kellett kitelepíteni az országban az áradások miatt - közölte Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője.
Közlése szerint a legtöbb embert, mintegy kétezret, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kellett kitelepíteni. A védekezésben országosan mintegy 12 ezren vesznek részt, közülük tízezren Borsodban dolgoznak. A védekezők egyharmadát a lakosok teszik ki, kétharmada pedig valamilyen szervezethez (rendőrség, tűzoltóság, katonaság) tartozik vagy önkéntes.

Több mint 1900 embert kellett kitelepíteni eddig Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Sajó és a Hernád árvize miatt - közölte Varga Mihály mérnök ezredes, a megyei védelmi bizottság titkára. A megyében a honvédségi és a rendészeti erők részéről 9 ezren vannak jelen a gátakon, rajtuk kívül sok ezer helyi lakos, valamint vízügyi és polgári védelmi szakember vesz részt a védekezésben. Borsodban jelenleg 175 településen védekeznek az árvíz ellen.

A vályogból épült házak már dőlnek össze az óriási árvíz miatt a Borsod megyei Edelényben, a város egyik részét - ahol korábban áttört a Bódva - már teljesen birtokba vette a folyó. Szombat délelőtt csónakkal járják körbe az utcákat, hogy azokat, akik esetleg még benn maradtak a házukban, ki tudják menekíteni. Hasonlóképp menekítik a rémült állatokat is. A Császati útig, a Rákóczi útig bezárólag a terület a Bódva töltésétől, a Bódva út környékétől víz alatt van. A folyó a Kővágó kishídnál akkora, mint a Duna - mondta az MTI-nek egy védekező, kikiabálva a csónakból.

Molnár Oszkár független polgármester közölte: amit még meg lehet tenni, megteszik, a település bal oldali részét mentik. Az egyik társaság épületének már két fala kidőlt, az épület hamarosan összedől.

Olvasóink írták

 • 14. őrgróf 2010. június 07. 09:25
  „..és sajnos nem a semmiből kell újrakezdeni, hanem: " a most éppen összedőlő házunk építéséhez X millió forint hitelt vettünk fel..." Vagyis ház nem maradt, de a hitel igen!!! EZ AZ ISZONYAT!!! És akkor egyesek ( l. ´. hozzászólás Gyurcsányról polemizálnak!!! Még mindig a politika! EZ A MÁSIK - TALÁN MÉG NAGYOBB - ISZONYAT!!!
  És sajnos Vöröskének igaza van, a "segélyesek" élvezik az új "házukat", esznek, isznak, nevetgélnek...és attól félek, ők kapnak hamarabb új lakást...Egy barátom mondta, (sajnos találóan?) annyit látok belőlük a gátakon, mint a "tanuló-vezető" autókban...
  Csak abban bízom, hogy az igazán nagy vészek után (l. tatárjárás, II. világháború ) mindig össze tudtak fogni a magyarok, nemtől kortól és főleg PÁRTÁLLÁSTÓL függetlenül, és újra tudták építeni az országot. Remélem, most is így lesz. És ha így lesz, akkor Orbán Viktor tényleg nemzeti nagyjaink közé fog emelkedni. Énszurkolok neki, és jó lenne, ha mindenki segítene ebben a munkában: ez mindannyiunk érdeke!”
 • 13. .suhym. 2010. június 06. 06:28
  „1752 - Nemzeti Segélyvonal: 1749 - Vöröskereszt. Az utóbbi minden mobilról hívható.”
 • 12. .suhym. 2010. június 05. 23:20
  „Szóljatok a fővárosban és környékén lakó ismerősöknek, rokonoknak:

  "Peleskei Bírójuli ,,Lépjünk a tettek mezejére!!! RUHA ADOMÁNY GYŰJTÉST szervezünk!!! Nem
  használt ruháitokat, pokrócokat, ágyneműket, vagy bármit amivel SEGITENI
  tudunk honfitársainknak hozzátok el! GYŰJTÉS HELYE: PILINSZKY NEMZETI
  KÁVÉHÁZ, BUDAPEST, VÁCI U. 33 KEDD 18-22 óráig!!! ADD TOVÁBB!!! Isten
  Áldjon Benneteket!
  ..."

  Talán itt is lehetne valami akciót szervezni.
  DM! valami ötlet, hol, hogyan?”
 • 11. VásárhelyiÁgi 2010. június 05. 22:49
  „Edelényben jártam gimnáziumba... :(((”
 • 10. Vöröske 2010. június 05. 20:06
  „Engem az bosszant,hogy nem látom a sok szoc segélyest kint lapátolni a homokot.Látok viszont középiskolásokat,asszonyokat, fáradt végkimerülés szélén lévő önkénteseket(fehér bőrű,tisztelet a kivétenek),idős asszonyokat kávét teát főzni,tűzoltókat, rendőrszakközepeseket.De akkor sem látom a segílyért sorba álló honfitársainkat.A kormány azt mondta majd lesz 1 hónapos közmunka program ha levonul az ár! Ha levonul az ár?Kérem szépen,most húzzanak kifele és segítsenek az árvízkárosultaknak,a gátakon dolgozóknak.A homok lapátoláshoz nem kell 8 általános!”
 • 9. GöreGábor 2010. június 05. 18:37
  „Most néztem a híradót ,két véglet? Az első:a szerencsétlen ,mindenüket elvesztő áldozatok,kiknek nincs honnan várni segítséget,mert őszintén szólva velük most van foglalkozva,s ha vissza megy a víz,sorsukra vannak bízva.
  A második:az a nagy NEMZETI parádé Pesten,nem mondom szívszorító,hány ház épülhetne újjá abból a pénzből amit elköltenek a "Hajasokra",szomorú, mintha Pest egy külön földrész lenne.De ha ők kerülnek bajba akkor az ország seítségére számítanak az normális, ezt ki oldhatja meg?
  Hol az össze fogás?Hol a homok? hol zsák?s hol vannak az elég magas töltések?”
 • 8. Hmmm... 2010. június 05. 18:22
  „Kedves "achilleus"! Koszonom a tajekoztatast, ami egy kicsit enyhiti fajdalmamat.Termeszetesen jol jon majd a segitseg, hiszen onerobol sem az egyenek, sem az orszag nem lenne kepes talpra allni. Azert az egyenek lelki serulese sem fog gyorsan begyogyulni. Ha igaz, amit hallottam, lehetoseg van pszichologusok segitseget kerni. Nagyon fontosnak tartom, akar csak egy tragikus baleset vagy tamadas utan.”
 • 7. achilleus 2010. június 05. 18:20
  „A legújabb hírek szerint már 2600-at.”
 • 6. achilleus 2010. június 05. 17:48
  „1. hozzászólás Hmmm... 2010.06.05. 14:09 uniós pénzalap a kárenyhítésre

  (...) Akkor sajnos még nem voltunk az unió tagja. Most viszont azok vagyunk. Ennek is köszönhető, hogy jelentős anyagi segítséget kapott már az árvízi védekezés során is a magyar állam. Több mint kétmillió homokzsák előállításához, legyártásához szükséges forrást biztosított az unió. Amint pedig összesíteni lehet a károkat, és ezek elérik azt a mértéket, amely mérték esetén egy adott uniós tagország a szolidaritási alap segítségét kérheti...

  - Mit jelent ez a mérték? Egy bizonyos költséghatárt?

  - Igen, ezt kétféle módon határozza meg az erre vonatkozó uniós jogi norma. Hogyha a kár összege meghaladja a hárommilliárd euró összeget, vagy pedig az adott ország 2002-es szinten számított bruttó hazai össztermékének, a GDP-nek a 0,3 százalékát. Sajnos könnyen lehet, hogy ezt nemhogy eléri, hanem jelentősen meg is haladja ez a kárösszeg, és akkor bizony az új Orbán-kormány annak rendje és módja szerint újra az unió segítségét fogja kérni. Ezen túlmenően javaslatot tettem arra, hogy a segítség harmadik formáját is vegyük igénybe. Az unió ugyanis hozzájárul, hogy a természeti katasztrófát szenvedett ország gyorsított ütemben juthasson hozzá más uniós támogatási összegekhez, például a regionális fejlesztési forrásokat illetően nagyobb előlegösszeget kaphat, illetve engedélyezik, hogy alacsonyabb önrész esetén is ezeket a pénzeket különböző fejlesztésekre, árvíz okozta károk elhárítását szolgáló fejlesztésekre fordítsa. Tehát nyilvánvaló, hogy amint összesíteni lehet ezeket a károkat, akkor ezen harmadik lehetőséggel is élni kell, élni fog majd a magyar kormány. Hozzáteszem, az Európai Parlament egyébként már a jövő hét utáni ülésén lép ebben az ügyben, és az Európai Parlament egy, a közép-európai országokat, Lengyelországot, Magyarországot, Csehországot és Szlovákiát segítő európai parlamenti döntést fog elfogadni.”
 • 5. smalltown 2010. június 05. 17:25
  „majd most Orban es Nepizenekara fog varazsolni, ne aggodj henriette.m.”
 • 4. henriette.m 2010. június 05. 16:58
  „Bocsänat, elirtam: nem Gyorcsäny, hanem GYURCSÄNY es NEPIZENEKARA!!! Elnezest a hibäert!”
 • 3. henriette.m 2010. június 05. 16:56
  „Hät, Magyarorszägnak nem a legjobb a hire az EU-ban. Valoban arrol vitäznak, hogy ugy vegzi-e Magyarorszäg is, mint a görögök. Nagyon remelem, hogy ha nem is nemzetközi, de europai segitseg fog erkezni! Na igen, Gyorcsäny es Nepizenekara gyönyörü munkät vegzett!!! Bärcsak azokat az embereket is igy büntetne a sors:ärvizzel, es mindenük elvesztesevel!”
 • 2. gróf 2010. június 05. 14:50
  „Nyugi! Rajtunk a világ szeme...hála a felelős vezetőinknek.

  http://index.hu/gazdasag/vilag/2010/06/04/a_nap_kerdese_a_wall_street_journaltol/

  éppen arról szavaznak, hogy oda jutunk-e mint a görögök...49:51 az arány.”
 • 1. Hmmm... 2010. június 05. 14:09
  „Iszonyatos erzes lehet elvesziteni nehany nap vagy het alatt egy elet munkajat, majd elolrol kezdeni a semmibol. Mindez indokolatlanul es mindenfele bun elkovetese nelkul. Vajon lesz-e nemzetkozi tamogatas, mint a nem regiben bekovetkezett foldrengesek eseteben? vagy rolunk mindenki elfeledkezik?
  A fizikai segitsegen kivul, talan egy gyujtest is lehetne inditani a karosultak tamogatasara!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halásos baleset a Balatoni úton a Szoborpark után

Egy személy meghalt, egy pedig megsebesült amikor két gépkocsi összeütközött szombaton hajnalban a… Tovább olvasom