Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Eddig háromezer Startkártya

Az október óta használható munkavállalói kártyát eddig csaknem 3200 fiatal váltotta ki.

Az október elseje óta használható startkártyát eddig csaknem 3200 fiatal váltotta ki - tájékoztatott a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium. Mivel a kártya két évig érvényes, feltehetően a fiatalok többsége már az elhelyezkedési lehetőségét tisztázva kérte annak kiállítását.

A kártya lényege, hogy nem kell kifizetni az ezzel rendelkező fiatal munkavállaló után a tételes egészségügyi hozzájárulást, a 29 százalékos társadalombiztosítási, a 3 százalékos munkaadói járulékot. Ehelyett az első évben a bruttó munkabér 15 százalékos, a második évben 25 százalékos mértékét fizeti a munkaadó járulékként.

A kedvezményt a minimálbér másfélszereséig, felsőfokú végzettségűeknél annak kétszereséig érvényesítheti a foglalkoztató. A kedvezmény a kártya érvényességi idejében több munkaadónál is igénybe vehető.

Az igazolványt az adóhatóság állítja ki. A kártyán az adóazonosító jel, a pályakezdő neve, személyes adatai, a kiállítás  és az érvényesség ideje szerepel.

A kártya a kiváltásától számított két évig érvényes, figyelembe véve azt is, hogy a munkavállaló 25 évnél - felsőfokú végzettség esetében 30 évnél - fiatalabb legyen. A kedvezményt ugyanis csak ez a korosztály veheti igénybe.

Az új forma a pályakezdőknél a január 1-jével bevezetett kedvezményeket erősíti, teszi könnyebbé az igénybevételt. Az év elejétől van lehetőség ugyanis arra, hogy a foglalkoztatás társadalombiztosítási járulékköltségeit a felére csökkentsék, ha a munkáltató pályakezdőt, gyes, gyed, gyet vagy ápolási díj után munkát vállalót, illetve ösztöndíjast alkalmaz. Ötven év feletti munkanélküliek felvétele esetén akár a teljes járulékköltség megtakarítható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Verték és megalázták

Fél év múlva szabadul a Kalocsai Fegyház és Börtönből a 42 éves Ágnes. A három gyermekes asszonyt… Tovább olvasom