Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Eddig ingyenes volt, most fizetős lehet

Tavaly már közel 18.000 kisiskolás és óvodás vette igénybe a győri műjégpálya nekik kínálta lehetőségét, ingyen tanultak korcsolyázni. Idén, amikor szerettek volna bejelentkezni, szomorúan tapasztalták, fizetniük kell majd a gyerekeknek.
Csányi Andrea, a Bárczi-iskola tanára értelmileg akadályozott gyerekekkel foglalkozik, akik számára a műjégpálya maga volt a csoda. Két éve rendszeresen jártak oda. Kedvesen fogadták őket, kaptak korcsolyát, az oktatók szinte elvarázsolták a tanulóikat. Idén is telefonált a műjégpályára, hogy szeretné bejelenteni csoportját. Mondták neki, rendben, csakhogy most már valószínű, fizetni kell érte.
A Gyepszél úti óvoda helyettes vezetője, Reinelt Tamásné is így járt. „Azt is hallottam, hogy akár háromezer forintot kellene gyerekenként fizetnünk, de bevallom, a gyerekek szülei közül a többségnek ez az összeg a korcsolyázásra sok. Most mi lesz, itt hagyjuk azokat, akik nem tudják kifizetni?” – teszi fel a kérdést sok-sok intézmény nevében is az óvónő.
Szerkesztőségünkben egyelőre ők ketten jelentkeztek, hogy elmondják panaszukat.
Ám mint az a Kisalföld korábbi tudósításaiból is kiderül, jóval több gyereket érint az ügy. A győri műjégpálya befedése után az üzemeltető alapítvány kinyitotta a kapukat az előre bejelentkező csoportok számára. Évente csaknem 18.000-en koriztak értő felügyelet mellett ingyenesen és több mint 3000 óvodás és kisiskolás kapott oklevelet a 10 alkalmas foglalkozás után a korcsolyavizsgán.
A győri műjégpályát üzemeltető alapítvány elnökét, dr. Jakab Tamást azonnal felhívtuk a panaszok után, mit szól ő ehhez.
Az elnök kérdésünkre kifejtette, a hír valóban igaz. „Az alapítvány a város felé szerződésben vállalt 40 órás havi jégidő biztosításán túl minden délelőtt ingyenesen adta a jégpályát az óvodásoknak és az 1–4. osztályos általános iskolás gyermekeknek. Ezen túl ingyenesen adta a korcsolyát és az oktatókat, valamint szervezte a csoportok bejelentkezését. Erre a Győri Jégsportért Alapítvány városi támogatást nem kapott. A 6 millió forintos költséget saját forrásból és az Audi Hungaria kft. 1 millió forintos támogatásából teremtette elő. A pálya működtetési költségei folyamatosan nőnek, ám a város, a megkötött szerződés ellenére, szűkös anyagi forrásaira hivatkozva évről évre azonos összegű üzemeltetési támogatást ad az alapítványnak. Az alapítványnak emiatt minden támogatását felemészti a pálya üzemeltetése. Az ingyenesség alapítványunk számára azért volt fontos, hogy minden osztályban minden gyermek a szülők anyagi helyzetétől függetlenül részt vehessen a városban egy olyan sportprogramban, ami egész életükre meghatározó. Bíztunk abban, hogy kezdeményezésünk támogatásra talál. Úgy gondolom, 5 millió forint évente nem sok pénz azért, hogy 18.000 gyermek jól érezze magát. Annak ellenére, hogy jelenleg nem tudjuk biztosítani az ingyenes korcsolyázást, bízunk abban, hogy az október 6-i nyitásig a problémát közös erővel meg tudjuk oldani.”
Papp András, a győri oktatási iroda vezetője értetlenül áll az eset előtt. Mint elmondta, ő nem látta ezt a szerződést, de még a problémáról sem hallott. Kifejtette: minden oktatási intézményben ott van a közvetlen e-mail címe, direkt azzal a szándékkal, ha gond van, azonnal írjanak neki. A korcsolyapálya, és ezt egy komplett korcsolyacipőben lefogadja, hónapok óta nem szerepel az elektronikus levelek témái között. Lehet, ha számára küldenek értesítést időben, régen megoldhatták volna. Megkeresésünk után annyit tudott tenni, utánanézett a dolognak. Beszélt a területen illetékes alpolgármesterrel, és referálni fog a városvezetésnek is, hogy mielőbb valamilyen megoldást találjanak.

Nyitás október 6-án

A győri műjégpálya ebben az évben október 6-án nyit. A normál belépő ára 650 forint lesz. Újdonságként bevezetik a családi jegyet, amely 1900 forintba kerül, két gyerek és két felnőtt belépésére jogosít. A korcsolyakölcsönzés akárcsak az élezés, 550 forintba kerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ösztöndíj a külföldön tanulóknak

Külföldön tanulók és kutatók kaptak ösztöndíjat tegnap a megyeházán. A 2.800.000 forint alapítói… Tovább olvasom