Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

Egekben a Google részvényei

A Google tőzsdére viteleannyira sikeres volt, hogy az még magát a vállalatot is meglepte, ám az elemzők megkérdőjelezik mindennek valóságértékét.
A Google a tőzsdei bevezetés során 77,9 milliárd dollárt gyűjtött be, ezzel nagyjából egy sorban van a Time Warnerrel, bőven lekörözi a Viacom 54,6 milliárd dollárját, nem is beszélve a Disneyről, melyet 45 százalékkal jobb eredménnyel utasít maga mögé. A múlt héten a vállalat papírjai közvetlenül 300 dollár alatt jártak, igaz mára visszacsúsztak 280 dollár 50 centre. Az elemzők szerint ez a sikertörténet nagyon hasonlít a .com buborékhoz, amikor sok IT vállalatot igen jelentősen túlértékeltek. Mindez természetesen nem tarthatott sokáig, ám a megindult piaci mozgás nem ált le a valós értéknél, és a cégek hitelen minden elképzelhető reális érték alá csúsztak.

A Google eddigi története is sokban hasonlíthat ehhez. A vállalat 7 évvel ezelőtt még nem is létezett, most pedig csillagászati részvényárak mellett duplázza meg negyedéves bevételeit. Az sem ismeretlen jelenség, hogy a piac egyes résztvevőiben valamilyen misztikus várakozás található egy új, rakétaként feltörő vállalat vagy vállaltok iránt, így szívesen látnak hasonló jelenséget a tőzsdén. Az elemzők azonban megkérdőjelezik a Google piaci stabilitását abban az értelemben, hogy mennyire sérülékeny a vállalat eredményessége és értéke a gyorsan változó piaci körülmények fényében. Mivel egy ilyen cég, mint annak idején a .com vállaltok is, nem rendelkezik jelentős fizikai tőkével, gyárakkal, gépsorokkal, ingatlanokkal, egy váratlan piaci fordulat könnyen lejtőre küldheti a vállalkozást. A jövő természetesen nem látható előre, de a Zdet elemzői szerint érdemes megvizsgálni a realitásokat, nehogy egy igazából nem is létező alternatív valóságba tévedjünk.

Forrás: Zdet, Prim.hu
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Madagaszkár

Mi történne, ha négy állatot egy New York-i állatkertből valódi dzsungelbe tennénk át? Tovább olvasom