Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Egészségbizonyítványt kaptak egy újbudai iskola diákjai

Egészségügyi bizonyítványt is kaptak év végi bizonyítványuk mellé az újbudai Bethlen Gábor Általános Iskola és Újreál Gimnázium diákjai az újbudai önkormányzat támogatásával indított egészségmegőrző program keretében. A Főnix-Med Zrt. kezdeményezésére indult programban részt vevő gyerekek szülei közül többen is pozitív visszajelzést adtak.
Több dolog szólt a mellett, hogy a kezdeményezést a XI. kerületben valósítsák meg. Egyrészt ez Budapest legnépesebb kerülete, ráadásul viszonylag "fiatal" kerületnek számít, ahol sok a gyerek. A Főnix-Med Zrt. a felnőttorvosi ügyelet mellett ebben a kerületben a gyermekorvosi ügyeletet is ellátja, így jól ismerik az itt élőket - mondta el az MTI-PRESS-nek Rácz Béla, a Főnix-Med Zrt. vezérigazgatója.

Munkájuk során tapasztalták, gyakran olyankor is hívják őket, amikor a családok maguk is el tudnák látni a rászorulókat, ha az alapvető egészségügyi ismeretek - például láz- és fájdalomcsillapítás, gyomorrontás, kisebb, enyhe gyulladások kezelése - terén bővebb ismeretekkel rendelkeznének. Ezek miatt a szempontok miatt határoztak úgy, szerepet vállalnak az egészség kérdésében járatosabb és tudatosabb nemzedék felnevelésében. Ezért kezdeményezték a Bethlen Gábor Általános Iskola és Újreál Gimnázium örökbefogadását az önkormányzatnál.

A program első lépéseként az iskola hatodik és nyolcadik osztályos tanulói közül 211 gyerek négyórás egészségügyi képzésen vett részt. Ennek tematikája négy modulból állt; az első modul a prevenció, a betegségmegelőzés jelentőségét tárgyalta, a második modul anatómiai ismereteket tartalmazott, a gyerekek életkoruknak megfelelő általános tájékoztatást kaptak az emberi test izom-, váz- és érrendszeréről, és néhány alapvető belgyógyászati, neurológiai kórképről.

A harmadik modul az elsősegélynyújtásról szólt, a gyerekek általános ismereteket szereztek, továbbá "megtanulták", hogyan kell töréseket rögzíteni, vérzést elállítani, sebet kötözni, mi a legfontosabb teendő az égési sérültek, a mérgezéses és az eszméletlen betegek ellátásában, továbbá azt, hogyan kell újraéleszteni. Az utolsó modul a belgyógyászati, az ér-, a tüdő és a mozgásszervi betegségek megelőzésének lehetőségeiről szólt ezen belül a táplálkozás és a mozgás fontosságáról, valamint a toxikológiai betegségek - alkohol, drog, cigaretta - megelőzéséről.

A tizedikesek és a tizenegyedikesek egy 16 órás tanfolyamon bővíthették tudásukat, ennek végén 25 tanuló vizsgát is tett. Ezt a vizsgát a gépjármű-vezetési tanfolyamokon elfogadják elsősegély-vizsgaként.

A program keretében a hatodik, a nyolcadik és a tizedik évfolyamosok szűrővizsgálaton vettek részt. A szokásos iskolaorvosi vizsgálaton kívül vérnyomást, légzési funkciókat, testtömegindexet, és EKG-t mértek, továbbá látást, hallást vizsgáltak. Ennek eredménye került be betétlap formájában a bizonyítványba.

Bánáti István, az iskola igazgatója elmondta, a kiválasztott korcsoportokban - írásbeli szülői hozzájárulással - a tanulóknak körülbelül a harmada vett részt a szűrővizsgálatokon. Az eredményről tájékoztatták a szülőket, és amelyik gyereknél eltérést észleltek, írásbeli javaslatot is adtak a probléma korrekciójára vonatkozóan.

Az iskolaigazgató arról is beszámolt, hogy iskolájukban a túlsúlyos gyerekek számára gyógytestnevelés órát szerveztek, de ezeket az órákat a normál súlyú gyerekek is látogathatják.

Az újbudai önkormányzat az iskolai szűrőprogramot anyagilag támogatta, és más módon is hozzájárul a kerületi lakosok egészségének megőrzéséhez, illetve a betegségek megelőzéséhez. Az 1996-ban született kerületi lakos lányok részére - négyszázhuszonöt gyermeket érint - ingyenesen biztosítja a humán papilloma vírus elleni első védőoltást. A 14-18 éves lányok körében pedig állja a haramdik oltóanyag és mindhárom oltás beadásának költségeit.

Terveik között szerepel, hogy a szűrővizsgálati programot a kerület összes iskolájában bevezetik, a Főnix-Med Zrt. pedig szeretné minden évben elvégezni a szűrővizsgálatokat, így a szülők nyomon követhetik gyermekük egészségi állapotának alakulását.

Olvasóink írták

  • 1. KolompárRómeó 2009. augusztus 08. 19:03
    „H1N1 benne van? Garancia, hogy nem is fogják elkapni pár napon belül?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Roma gyilkosságok: hajnalban öl a halálbrigád

Információk szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda minden fegyvertartót megvizsgál, és nem csak azokat,… Tovább olvasom