Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Egészségpénztári befizetésből olcsóbb az üdülés

Egyre több hazai szállodalánc kínál az egészségpénztári keret terhére elszámolható szolgáltatásokat.
- Érdemes az üdülésre szánt pénzt az egészségkasszákban összegyűjteni, mert számos előnnyel jár - hívja fel a figyelmet a Stabilitás Pénztárszövetség. Magyarország világviszonylatban is nagyhatalomnak számít a gyógyvízellátottság területén: közel 1.300 gyógyforrás várja a felüdülni vágyókat. Egyre több hazai szállodalánc kínál az egészségpénztári keret terhére elszámolható szolgáltatásokat. Tavaly 409 ezren üdültek egészségügyi megfontolásból - ismerteti a pénztárszövetség sajtóközleménye.

Lehoczky László, a Stabilitás egészségügyi tagozatának vezetője szerint az egészségcentrumokban személyre szabott speciális kúrák segítik a gyógyulást és erősítik a megelőzés hatékonyságát, ezért az egészségpénztárak terhére elszámolható szolgáltatások közül elsőbbséget élveznek. "Amennyiben hozzátartozókkal együtt pihenünk, 240 ezer forintig terhelhetjük egészségpénztári egyenlegünket, szemben a saját üdülésre fordítható 160 ezer forintos kerettel. Ügyelni kell azonban arra, hogy a wellness szállodákban igénybe vett rekreáció szja köteles, míg a többi típusú szálloda, üdülő szolgáltatása nem, csak az előbbi értékhatárhoz kötött" - mondja a sajtóközlemény szerint.

Sok vendéglátó további kedvezményekkel várja az egészségpénztárak tagjait. Az árengedmények mértéke régiónként és a szolgáltatási minőség függvényében is változhat, átlagosan 5-10 százalék között mozog. Egyes egészségügyi, "kényeztető" szolgáltatásokat pedig ingyenesen biztosítanak a szállodák. Az állam jelentős mértékben támogatja a magánszemélyek egészségpénztári befizetéseit: az adóév során teljesített egyéni befizetés 30 százaléka, maximum 100 ezer forint visszaigényelhető a befizetett személyi jövedelemadóból - emlékeztet a pénztárszövetség. A visszatérített adó a tag számlájára kerül, és szolgáltatásokra költhető. A fel nem használt tagi pénzeket a pénztárak kötelesek folyamatosan befektetni.

Befektetéseik - gazdálkodási sajátosságaik alapján - jellemzően jó hozamot termelnek. A hozam szja és kamatadó mentes bevétele a tagnak, az összegeket negyedévente írják jóvá a pénztárak az egyéni számlákon. Az év végi pénzmaradvány automatikusan átmegy a következő évre. Az egészségpénztári kártyákat is egyre több szolgáltató fogadja el, ami további jelentős kedvezményeket jelenthet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változnak a közúti járművek vizsgáztatási szabályai

Amennyiben a műszaki vizsgán egy gépjármű nem felel meg, akkor automatikusan kivonja a forgalomból a… Tovább olvasom