Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Egészségügyi és szociálpolitikai programot fogadott el az MSZP választmánya

Az egészségügyi és szociálpolitikai program elfogadása után megkezdődhet a szakmai, civil és ellenzéki egyeztetése.
Elfogadta az MSZP országos választmánya az ellenzéki párt egészségügyi és szociálpolitikai programját is, így megkezdődhet ezek szakmai, civil, ellenzéki egyeztetése - jelentette be a szombati választmányi ülés után Botka László, a testület elnöke.

A sajtótájékoztatón Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője ismertette: a választmány támogatta az alapvető élelmiszerek árának csökkentését, valamint az erről szóló aláírásgyűjtést is. Emellett a választmány is egyetértett azzal, hogy támogatni kell a rezsicsökkentést, de azt igazságosabban, mindenki számára hozzáférhetően kellene megvalósítani - tette hozzá. Az MSZP azt szeretné, ha a gazdagabbaknak kevesebb, a szegényebbeknek pedig több kedvezmény járna, és a rezsicsökkentés kiterjedne például a nem gázzal fűtő háztartásokra is.

Botka László hangsúlyozta: a korábban már elfogadott gazdasági, foglalkoztatási és oktatási programok után szombaton megtárgyalták, és szintén támogatták az egészségügyi és a szociálpolitikai programot. Kiemelte: az egészségügyben soha nem látott mértékű a forráskivonás, az "eszetlen és ésszerűtlen" intézményátszervezések pedig már az ellátást veszélyeztetik. Véleménye szerint a szociális védőhálóból mára "csak a lyuk maradt".

Kökény Mihály, a párt egészségpolitikai tanácsadó testületének elnöke a sajtótájékoztatón az egészségügyi programot ismertetve elmondta: gyökeres fordulatra van szükség az ágazatban. Egyrészt szerinte a kormány a kórházak, rendelők és háziorvosok rezsiköltségét olyan mértékben csökkentette, hogy azok a működőképesség szélén egyensúlyoznak, így ezt a helyzetet rendbe kell hozni. Másrészt a programban célkitűzésként szerepel, hogy a betegek jussanak hozzá a minőségi ellátáshoz, rövidüljenek a várólisták és csökkenjenek a gyógyuláshoz szükséges anyagi terhek is.

Emellett az MSZP visszaadná az "egészségbiztosítás becsületét" is, valamint az egészségügyi dolgozók alkotmányos védelmét és tisztes megélhetését. Egy kormányváltást követően "romeltakarítás, válságkezelés és modernizáció" vár az új kabinetre - fogalmazott Kökény Mihály.

Korózs Lajos az MSZP elnökségi tagja a szociálpolitikai programról beszélve leszögezte: ilyen gyenge szociális biztonság a második világháború óta nem volt Magyarországon. Éppen ezért szerinte új szociális védelmi politikára van szükség a nyomor és a szegénység felszámolására és az egyenlőtlenségek csökkentésére.

Példaként említette a családi adókedvezmény teljes mértékben kihasználhatóvá tételét az alacsonyabb keresetű társadalmi csoportok számára is, a nyugdíjrendszer iránti bizalom és a korengedményes nyugdíj visszaállítását, valamint nyugdíjvédelem biztosítását a véglegesen rokkantak számára is.

A sajtótájékoztató végén Mesterházy Attila kérdésre válaszolva elmondta, bár ígéretet tettek rá, mégsem vágják újra az MSZP közelmúltbeli kampányfilmjét. Hangsúlyozta, több jogász szakvéleményét is kikérték az ügyben, és arra jutottak, hogy a kampányfilm, illetve az abban látható felvételek felhasználása nem sért semmilyen jogszabályt.

Olvasóink írták

 • 3. pachakuti 2013. április 06. 20:39
  „Ráér még az ilyen programok készítésére az MaSZoP akkor, ha valami titokzatos kór tömegessé teszi a választók között a tömeges elhülyülést, aminek következtében valami csoda és isteni kegyelem útján (és az idegen támogatók segítségével) kormányra kerülhetnek.”
 • 2. csergemerge 2013. április 06. 19:34
  „"Egészségügyi és szociálpolitikai programot fogadott el az MSZP választmánya"

  Hát ezzel késtek vagy 6-7 évet. Miért most?
  Miért nem akkor, amikor kormányon voltak?”
 • 1. Cillit_bang 2013. április 06. 16:42
  „600 ft lesz a vizitdíj....Hordágy Ágnes lesz az eü. min....Ismét lehet bankolni betegen ,mert lesznek széfek.....Minden betegre jut egy ápoló, mert beengedik a hozzátartozókat.....El sem tudom képzelni, mi lett volna, ha a válaszmány NEM fogadja el a "programot"??? .....Utána biztos ami biztos elmentek velneszezni és ittak pár Votkát...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ön- és közveszélyes férfit állított elő a TEK Baranyában

Ön- és közveszélyes, rendőröket fenyegető férfit állított elő a Terrorelhárítási Központ (TEK) a… Tovább olvasom