Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Éghajlatváltozás – reakcióidő

Az idei telet sem lehetett megszokott, átlagos télnek nevezni – hiszen talán egyszer, ha esett egy kis hó –, a nyár azonban – már nem először – rendkívül forrón indult. Évek óta hallhatunk az éghajlat megváltozásáról, és kétségtelen, hogy most már harmadik-negyedik éve a saját bőrünkön is tapasztalhatjuk a globális felmelegedés hatásait.
Az éghajlat változása újabb megterhelést jelent a szervezet számára. A biológiai alkalmazkodóképességet az utóbbi évtizedekben egyébként is erősen igénybe vette már a stressz, a sokakat érintő állandó időzavar, a teljesítménykényszer, a civilizációs ártalmak. A klímaváltozás újabb stresszfaktort jelent.

Évente mintegy 120 időjárási front vonul át hazánk felett, ezek zömében a tavaszi, illetőleg az őszi hónapokra esnek. Az orvosokat régóta foglalkoztatja, hogy ezek a fronthatások milyen módon hatnak szervezetünkre, hiszen régi megfigyelés, hogy a hideg-, illetőleg melegfrontokra az emberek különbözőképpen reagálnak.

Rutinvezetés helyett

Elsőként a fronthatások közlekedésre gyakorolt hatását kell kiemelni. A statisztikák szerint frontbetörések alkalmával a közlekedési balesetek gyakorisága megnő, míg változatlan időjárású napokon a balesetek száma stagnál. Az utóbbi években már általánossá vált, hogy az időjárás-előrejelzéssel párhuzamosan tájékoztatást kaphatunk az aznapra várható időjárási frontokról, azok lehetséges következményeiről. Általánosságban elmondható, hogy időjárás-változáskor az autóvezetők türelmetlenebbé, ingerlékenyebbé, agresszívabbá válhatnak, és nem csupán a balesetek száma szaporodik meg, de szóváltásokra is sor kerülhet a vezetők között. Ilyenkor tehát mindenképpen ajánlatos a rutinvezetés helyett fokozottabban figyelni magára a vezetésre. Hiszen a reakcióidő jelentősen megnyúlhat. De figyelnünk kell a magatartásunkra is, hogy a figyelemcsökkenést és az ingerlékenységet kordában tudjuk tartani.

Az egészségügyben is szerepet kap az időjárás alakulása. Hidegfronti hatás esetén megszaporodnak a keringési zavarok és az ebből eredő problémák: az agyérgörcsök, agyvérzések száma egy-egy hidegfronti betöréskor ugrásszerűen emelkedni szokott. Olyan is előfordul egyes kórházakban, hogy tervezett műtéteket erőteljesebb időjárási front esetén nem végeznek, mert a trombózisveszély, a vérzékenység gyakorisága megnő. Ugyanakkor érdekes megfigyelés, hogy egyes frontok alatt kedvező irányú hangulatváltozás következik be. Sok ismeretlen területe van még a meteorológiai változásoknak.

Genetikai hajlamok

A minden korosztályt érintő probléma alól a gyerekek, a diákok sem kivételek. Indokolatlan álmosság, koncentrálási és teljesítménynehézségek gyakran jellemzik a nebulókat – különösen hideghatás esetén.

Általánosságban azt lehet mondani, hogy Magyarországon a hidegfrontra érzékenyek száma magasabb arányú. Melegfronti hatás fejfájást, ingerlékenységet szokott eredményezni. Sok függ a genetikai hajlamtól, az aktuális lelkiállapottól, a kipihentségtől, a táplálkozási tényezőktől. Az egészséges életmódot – melybe beletartozik a rendszeres sportolás is – folytató emberek általában kevéssé érzik meg az időjárás hirtelen változásait.

Komoly megterhelés

Orvosi szempontból fontos kiemelni, hogy a jelentősen eltérő légnyomású és hőmérsékletű légtömegek ténylegesen komoly megterhelést jelentenek a szervezet számára, amit különösen a krónikus betegségben szenvedőknek fontos szem előtt tartaniuk.

Dr. Radics Judit
pszichiáter, magatartás-terapeuta főorvos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilenc telep

Tovább olvasom