Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

˝Egy államcsőd nem téma, ezt vitatni akarni felelőtlenség˝

A Kurier című osztrák napilapban hétfőn a bécsi magyar nagykövet visszautasította Paul Lendvai kijelentéseit egy magyar államcsőd lehetőségéről, a Financial Times Deutschland a magyarországi pénzügyi szféra helyzetével foglalkozott, az Uwazam Rze a strukturális reformok esélyéről szóló cikket közölt, míg a Kommerszant-Vlaszty orosz hetilap az unió és Budapest viszonyáról adott közre kommentárt.
A Kurierban megjelent olvasói levelében Szalay-Bobrovniczky Vince, Magyarország ausztriai nagykövete megállapította: Lendvai szavai azt jelentik, hogy folytatni kellene a "Magyarország-szapulást", mert Ausztria gazdasági érdekei így jobban érvényesülnek. A nagykövet ezt azzal kapcsolatban írta, hogy a lapnak adott előző keddi interjúban a publicista úgy vélekedett, nagyon visszafogott az osztrák kormány fellépése az osztrák gazdasági szereplők elemi érdekeinek védelme terén, és hogy Magyarországnak sürgősen pénzügyi segítségre van szüksége, hitel nélkül "nem éli túl". A nagykövet hangsúlyozta, Magyarországnak vannak tartalékai, kereskedelmi többlettel rendelkezik, a forint euróval szembeni árfolyama 300 forint körül valamennyire stabilizálódott, és az ország fizetőképes. "Egy államcsőd nem téma, ezt vitatni akarni felelőtlenség és az osztrák tőke elvesztésének cinikus beszámítását jelenti" - tette hozzá. "Magyarország stabilitása Ausztria pártokon átívelő érdeke" - tette hozzá. "Az olvasóknak, akiket szisztematikusan félrevezetnek, még egyszer nyomatékosan tudomására kell hoznunk: az Orbán-kormány gazdasági intézkedései nem az osztrák cégek ellen irányulnak, magyar vállalatoknak (OTP, Mol) ugyanis jóval több válságadót kellett befizetniük nagyobb piaci részesedésük miatt" - írta a diplomata. "Az osztrák vállalatok magyarországi érdemeit elismerjük és hálásak vagyunk azokért, még ha ugyanakkor meg is jegyezzük, hogy nagyon jó üzleteket kötöttek Magyarországon" - állt a cikkben. A nagykövet felhívta az osztrák vállalatokat arra, hogy - mint fogalmazott - ne hagyják magukat "rémforgatókönyvektől" elijeszteni. Az állampolgárok az Orbán-kormánynak adtak túlnyomó többséggel felhatalmazást, és nem "egy demokratikus legitimációban hiányt szenvedő szakértői kormánynak" - írta a magyar demokráciáról szóló vitára kitérve.

A Financial Times Deutschland című német üzleti lap az osztrák bankok kelet-európai problémáiról írva foglalkozott a magyarországi pénzügyi szféra helyzetével. Christian Höller, a lap bécsi tudósítója az Erste Bank rendet tesz Romániában című írásában megjegyezte, hogy a társaság nemcsak Romániában, hanem Magyarországon is "nagy problémákkal küzd", a Standard Ú Poor,s nemzetközi hitelminősítő pedig éppen az osztrák bankok kelet-európai problémáira hivatkozva vonta meg Ausztriától a lehetséges legjobb besorolást. Hozzátette: az osztrák bankok szigorú takarékossági programot kezdtek a térségben.

Az Uwazam Rze című lengyel konzervatív hetilap cikkében a magyar politika utolsó két évtizedének bemutatásával kívánja bizonyítani, hogy a magyar kormányfőnek most van az utolsó esélye a strukturális reformok bevezetésére. A cikk szerint csak a magyar demokrácia elmúlt 20 évének tüzetes tanulmányozása után vehető észre, hogy Magyarország mindeddig "kerülte a reformokat és a szakítást a múlt rendszerrel". Hangsúlyozza, hogy csak a Magyarországon bevezetett "változások látszólagosságára" felfigyelve lehet megérteni a magyar helyzet drámaiságát. Az írás részletesen bemutatja Orbán Viktor politikai pályafutását, egyebek közt lengyel kapcsolatokra is rámutat. Szerinte Orbán Viktor első kormányzása idején "az ingerült társadalom és az ország a csődből való kihúzása között lavírozó kötéltáncoshoz hasonlított". Kiemeli, hogy "Orbán más, mint a hamletizáló Antall - keményen kézben tartja a pártot és nagyon határozottan próbálja felépíteni a jobboldali médiát". A cikk pozitívan értékeli Orbán Viktor ellenzéki döntéseit is. A jelenlegi kormányzás balszerencséjének tartja, hogy "a Fidesz hatalomátvétele egybeesett az általános gazdasági válsággal". Azt is hangsúlyozza, hogy a "szabad demokraták és a posztkommunisták, úgy mint az Antall-kormány és az első Orbán-kormány idején, diktatúra bevezetésével kezdték vádolni a Fidesz-kormányt", míg a rendszerváltás óta "senkit sem izgatott a baloldal dominanciája a média fölött". Kiemelte, hogy a magyar kormányfő tisztában van azzal, hogy az erős parlamenti pozíció és a támogatottság nem maradandó, és ezért csak "most vagy soha" tudja bevezetni a strukturális reformokat.

"A miniszterelnök átadta az országot - nem úgy, mint nálunk " - ezzel a címmel kommentálta a magyar kormány válaszát az Európai Bizottság szabta feltétekre a Kommerszant-Vlaszty hetilap hétfői számában megjelent írás, amely szerint "az orosz vezetéstől eltérően, amely minden kívülről érkező bírálatot kétséget kizáróan gonoszságnak és belügyeibe való beavatkozásnak tekint, a magyar vezetés minden pontban engedményt tett" - vélte a szerző. "Kezdetben úgy tűnt, hogy a magyar kormány a végsőkig küzdeni fog...Később azonban, amikor a Budapestre gyakorolt nyomáshoz a Nemzetközi Valutaalap is csatlakozott", "a helyzet megváltozott" - írta a Kommerszant-Vlaszty.

Olvasóink írták

  • 1. babar 2012. január 30. 17:06
    „Lendvai szavai azt jelentik, hogy folytatni kellene a "Magyarország-szapulást", mert Ausztria gazdasági érdekei így jobban érvényesülnek. A nagykövet ezt azzal kapcsolatban írta, hogy a lapnak adott előző keddi interjúban a publicista úgy vélekedett, nagyon visszafogott az osztrák kormány fellépése az osztrák gazdasági szereplők elemi érdekeinek védelme terén, és hogy Magyarországnak sürgősen pénzügyi segítségre van szüksége, hitel nélkül "nem éli túl".

    Kedves DM!
    Ilyet nem szabad leírni!!!!!!!
    Mégha a külföldi lapokban jelent is meg...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázolt a HÉV: a kocsi alá szorult, meghalt egy nő

A helyszínen életét vesztette az a nő, akit elgázolt egy HÉV-szerelvény hétfő reggel… Tovább olvasom