Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Egy asztalnál a soproni polgármesterjelöltek

Az önkormányzati választások előtt vitára hívta a Kisalföld az öt polgármesterjelöltet. A vita célja az volt, hogy a jelöltek programjában megtaláljuk azokat a közös pontokat, amelyek mentén együttműködve Sopron fejlődése biztosítható, kirajzolódjanak a közös elképzelések, és a jelöltek rávilágítsanak egymás programjában a megvalósíthatatlan ígéretekre.

Az ipar szükségességéről

– Önök szerint szüksége van-e iparra Sopronnak?
Németh Árpád (a Soproni Védegylet Egyesület és a Szövetség Sopronért Egyesület polgármesterjelöltje): – Meggyőződésem, hogy Sopronnak szüksége van iparra, hisz jelenleg is számos, de nem túl nagy iparvállalat működik a városban. A faipar és erdőgazdálkodás, az élelmiszer- és textilipar, néhány nagyobb építőipari cég, továbbá száz fő alatti munkavállalót foglalkoztató üzemek sora fémjelzi a mai állapotot. Ennek eredményeként Sopronban kedvező az álláskeresők aránya, amely augusztusban alig érte el a 2,9 százalékot, s ez kevesebb, mint a fele az országos átlagnak. A helyi iparfejlesztés további lehetőségeit elsősorban az összeszerelő-iparban és az egyetem szellemi potenciáljában látom: kis anyagigényű, de nagy szellemi befektetést kívánó, bonyolult gyártási technológiát alkalmazó vállalkozásoknak kell biztosítani annak az alapját, hogy a külföldön dolgozó, de az ingázásba már belefáradt soproni munkavállalók idehaza helyezkedhessenek el. A befektetők számára pedig kedvezményes területekkel, időszakos adókedvezményekkel tehet nénk vonzóvá a soproni ipari környezetet. Ezzel párhuzamosan erősíteni kell az egyetem innovatív kutatóbázisának és az ehhez csatlakozó kisebb-nagyobb üzemeknek az együttműködését. Mindez a munkanélküliség további csökkenését, újabb adóbevételeket és a város szociális kiadásának mérséklését eredményezné.
Nagy Tamás (a Magyar Demokrata Fórum polgármesterjelöltje): – Szükségesnek látom a helyi ipar fejlesztését, legfőképpen a kis- és középvállalkozások esetében. Meggyőződésem, mindez nemcsak Sopron, hanem egész Magyarország számára sarkalatos pont, a nehézségekből való kilábalás lehetősége. Sopronban viszont a pozitív diszkrimináció bevezetését tekintem járható útnak. Ugyanis a városi beruházásoknál többnyire külső vállalatok nyerik el a projektet, akik viszont soproni alvállalkozókkal oldják meg a feladatot. Feltétlenül kívánatosnak tartom tehát, hogy a városvezetés minden egyes beruházásnál maximálisan törekedjen a helyi vállalkozók foglalkoztatására. Ami a régiós gondolkodást illeti, ne csak Győrre és Szombathelyre figyeljünk, hanem a határ túloldalára is. Annál inkább, mivel Soprontól alig tíz kilométerre autópálya húzódik, néhány tíz kilométerre pedig repülőtér is van. Bécs és Pozsony, a két főváros sincs messze tőlünk. Úgy érzem, a felsorolt adottságokkal, lehetőségg el fokozottan kellene élnünk.
Dr. Friedl László Mihály (független polgármesterjelölt): – Sopronnak a hosszú távú fejlesztések keretén belül lenne szüksége iparra. Ez azt jelenti, hogy fel kellene mérni a város lehetőségeit, mi áll rendelkezésre a kutatás-fejlesztés, valamint a megvalósítás területén. El kellene jutni odáig, hogy a több helyütt működő ipari parkokat egy helyen központosítsuk. E célra kiválóan megfelel az iparvágánnyal is rendelkező délkeleti ipari terület. Az egyetem kutatóbázisát is felfejlesztenénk, s hasonló módon, mint az ipari parkok esetében, egy helyre koncentrálnánk az erőket. Ha a fejlesztések megfelelő intenzitással megvalósulnának, az eredmények láttán valószínű, hogy a Nyugaton dolgozó kutatóink és munkásaink is hazatérnének, s itt termelnék meg azt a nyereséget, amelynek révén a város nívója biztosan magasabb szintre emelkedne.
Walter Dezső (a Magyar Szocialista Párt és a Szabad Demokraták Szövetsége polgármesterjelöltje): – A város ma is rendelkezik iparral, de végig kell gondolni, milyen irányba haladjanak az iparfejlesztési elgondolások. Az óhajok felvetését kövesse mindig a kérdés: vajon képesek vagyunk a megvalósításra? Hazánkban jelenleg Sopron büszkélkedhet a legalacsonyabb munkanélküli rátával. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy ha egy multinacionális cég Sopront választaná nagyberuházása színhelyéül, nem biztos, hogy ki tudnánk elégíteni munkaerőigényeit. Sopron az utóbbi évtizedekben különben is a szolgáltatóiparra rendezkedett be, e szférában – s ezen belül a beszállítói iparágakban – növekedhetnek a továbbfejlesztési elképzelések. Említést érdemel továbbá, hogy Sopronban a kis- és középvállalatok, illetve az egyéni vállalkozások száma 2002-től napjainkig 5800-ról 6600-ra emelkedett. Ezen túlmenően, egy egészségügyi rehabilitációs központot kell létrehozni, amivel a soproni szolgáltatói palettát tovább lehet bővíteni. Összefoglalva, a város jövője három pilléren nyugszik: a minél magasabb színvonalú szolgáltatáson, az idegenforgalmon, s az egyetem kutatói-fejlesztői munkája eredményein.
Dr. Fodor Tamás (a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt polgármesterjelöltje): – A mi véleményünk szerint is, iparra szükség van. Ennek létjogosultságát többek között az indokolja, hogy a városnak többletbevételekre kell szert tennie a további időszak gazdasági finanszírozhatósága érdekében. A kérdés már csak az, milyen iparra van szüksége Sopronnak? Arra gondolunk, hogy a kis- és közepes vállalkozások mellett olyan egészséges iparszerkezetet biztosítani képes nagyvállalatra lenne szükség, amely ágazatnak a kis- és középvállalatok a beszállítói lehetnének. Jó példa erre Győrben az Audi, ahol az egyetem szellemi kapacitása is komoly szerephez jut. Sopronban ugyanez lenne kívánatos, ugyanis azok a sikeres ipartelepítések, amelyek az innovatív szellem, a tudományos potenciál hasznosítása céljából jönnek létre. Adottságaink alapján Sopronban a biotechnológia, informatika, információs technológia, fafeldolgozás és egyéb területek jöhetnek szóba. Fontos szempont, hogy a termelőtevékenységgel párhuzamosan a fejlesztés és a kutatás is Sopronba jöjjön.

Sopron legyen turisztikai célpont

– Mit kell tenni azért, hogy Sopron nemzetközi szinten is vonzó turisztikai célpont legyen?
Dr. Fodor Tamás: – Abból induljunk ki, hogy határainkon kívül is akadnak versenytársak, amelyek rendelkeznek hozzánk hasonló adottságokkal: történelmi városmaggal, pezsgő, színvonalas kulturális élettel, gasztronómiai különlegességgel. Úgy vélem, akkor válunk vonzóvá, ha olyannal rukkolunk ki, ami csak bennünket jellemez. Ilyen például a Liszt Fesztivál, amelynek világszerte növelhetnénk a népszerűsítését, hogy Sopron és Liszt neve olyan elválaszthatatlanná váljon, mint Bayreuth és Richard Wagner neve. A másik példa az egyetem, amely hazánkban egyes területeken egyedüli képzési struktúrával rendelkezik. Az e téma köré csoportosítható nemzetközi fórumok számának növelésével Sopron konferenciavárosi jellegét erősíthetnénk.
Walter Dezső: – Ahhoz, hogy nemzetközileg még elismertebb legyen Sopron, azzal kell élnünk és azt kell eladnunk, amink van. Szükség van arra, hogy bemutassuk értékeinket, a nagy versengés közepette pedig kiváltképp. Ehhez viszont a város fogadóképességének növelése elengedhetetlen: rendbe kell tenni és tisztán tartani az utakat, a járdákat. Az a tény, hogy 2002 és 2006 között a Sopronban eltöltött vendégéjszakák száma több mint százhatvanezerrel növekedett, bizonyítja, hogy vonzóvá próbáltuk tenni a várost. Továbbá úgy gondolom, a konferenciaturizmus az, ami még hírünket viheti a nagyvilágba. Kétségkívül ehhez hasonló hatású a Liszt Fesztivál, a borturizmus és más kulturális rendezvénysorozat.
Dr. Friedl László Mihály: – Ha már Sopron nemzetközi szintű turizmusáról beszélünk, el kellene érnünk azt, hogy a város külleme előnyös legyen, mert az utak és a járdák állapota ma is kívánnivalót hagy maga után. Célszerű lenne rangsorolni a műemlékeket, hogy a felújítások koncentráltan és kiváló minőségben megtörténhessenek. Jobban kellene élnünk a testvérvárosi kapcsolatainkkal, miként a város és a környék falvaiból 1946-ban kitelepítettek és a leszármazottak hazalátogatásai is hozzájárulhatnak Sopron további reklámozásához, a turisztikai érdeklődés felkeltéséhez.
Nagy Tamás: – Ne csak elkerülő-, hanem bevezető utak is épüljenek Sopronban, ahol meglátásom szerint a bor-, a kerékpáros- és a gyógyturizmus fejlesztése mellett a régi vasfüggöny helyének hasznosítása is növelné az idegenforgalmat. Ugyanilyen fontosak a különböző nagyversenyek, Európa-bajnokságok, más nemzetközi tornák soproni helyszínnel való megrendezése, hiszen a résztvevők látogatása mind bevételi forrás a város számára. A soproni élményfürdő ügye pedig szinte mindegyik polgármesterjelölt távlati elképzeléseiben szerepel. Fontosnak tartom Péccsel, az Európa Kulturális Fővárosa címet elnyert várossal való együttműködés részleteinek kidolgozását. A Várkerületen ingyenes és környezetbarát buszjáratokat tervezünk, amelyek a turistákat és a bevásárlóturistákat szállítanák a belváros és a mélygarázsok között.
Németh Árpád: – Sopron vonzerejének növelése céljából mindenekelőtt a városkép összbenyomását kellene kedvező irányba befolyásolni, ápoltságot, tisztaságot sugárzó belvárost kell közvetíteni. Ezzel együtt a turisták fogadási feltételeinek javítása is lényeges feladat, gondolok itt a parkolási helyzetre vagy az illemhelyek kérdésére. A város egyedi értékeinek felújítása és a történelmi belváros élettel való megtöltése nemes feladat: lehetőség szerint a belváros patinás házaiba, épületeibe kézművesek és iparművészek letelepítésével, több évszázados hangulatot árasztó üzletek megnyitásával XVII–XVIII. századi miliőt, olyan kulisszát teremthetnénk, ahol szívesen fordul meg helybéli és turista egyaránt. Mindezen túl programunkban meleg vizes élményfürdő is szerepel, a város és környéke klimatikus gyógyhelyként segíthetné a felüdülést és a gyógyulást. Az egészségturizmust a városmarketing szerves részévé tennénk, továbbá nemzetközi szintre kell emelni az egyedinek számító Barlangszínházat is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polleninformációk

Az ÁNTSZ megyei intézetének mérései szerint a múlt héten Győr 70 km-es körzetében a nagyon erősen… Tovább olvasom