Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 4°C Még több cikk.

Egy befutó száz regényből

A Nagy Könyv játék angol szabadalom, a győztes alkotást a legnépszerűbbek közül választják ki.

A Nagy Könyv játék angol szabadalom. Két évvel ezelőtt a szigetországban, utána Németországban szerveztek nagy sikerű olvasásakciót. Ennek mintájára kezdődött március 15-én a magyar „változat". Hogy 2005-ben melyik regény a legnépszerűbb Magyarországon, december 17-én derül ki.

Dr. Horváth József, a megyei könyvtár igazgatója elmondta: a játékkal kapcsolatos kérdésekre a www.anagykonyv.hu weboldalon kaphatnak részletes válaszokat az olvasók.

A játék első szakasza április 23-ig tart. Április 14-én estig lehet leadni egy-egy szavazatot magyar, illetve külföldi szerzők magyar nyelven megjelent regényére, amelyekből összeáll a versenyző százas lista.

Dr. Horváth József, a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár igazgatója érdeklődésünkre elmondta, hogy a szavazólapokat a korábban regisztrált szavazóhelyeken (városi, községi, iskolai könyvtárakban, könyvesboltokban) kihelyezett urnákba kell elhelyezni, illetve bérmentesítve feladni postán. Április 16. és 23. között a www.anagykönyv.hu weboldalon keresztül még lehet szavazni. Az összesítés alapján teszik közzé az első százas, ötven külföldi és ötven magyar regényből álló listát. A június 11-ig tartó második szakaszban ismét „beindul" a szavazás. Ekkor választják ki az olvasók azt a tizenkét regényt, amely a játék végén versenyezni fog. A szavazólapok vagy az internet segítségével június 3-ig egy vagy több, legfeljebb tizenkét regényt lehet kiválasztani. Ebben a szakaszban már SMS-ben és vezetékes telefonon is lehet szavazni.

Dr. Horváth József a sajátos vetélkedés finiséről elmondta, hogy október 25-én kezdődik és a december 17-i döntővel ér véget. A legtöbb szavazatot kapott regények azonos feltételekkel televíziós műsorsorozat keretében versengenek. Így például jeles személyiségek mondanak mellettük kampánybeszédet. A döntőben a legjobb három alkotás mérkőzik meg egymással A Nagy Könyv címért.

– A könyvtárakra mindegyik szakaszban más feladat hárul. Főként olyan alkalmakat szervezünk, amelyeken az olvasók jeles íróktól, irodalomtörténészektől, neves személyiségektől hallhatnak személyes vallomásokat kedves olvasmányaikról, illetve „kortesbeszédeket" a listás könyvek mellett – számolt be terveikről a megyei könyvtár igazgatója. A legfrissebbeket említette, hogy április 13-án délután négy órakor Tőke Péter író, a népszerű Hany Istók-könyv szerzője beszél a számára kedves külföldi és magyar ifjúsági regényekről, majd április 14-én délután fél ötkor Rakovszky Zsuzsa írónőt várják, aki kedves olvasmányairól fog beszélni a megyei könyvtár klubjában.

Megemlítette, hogy mikor a százas lista kialakul, a hozzáférhetőség miatt rekordgyorsasággal – olcsó és népszerű formában – ismét megjelentetik ezeket a műveket. A megyei könyvtárban egyébként már egy polcra gyűjtötték azokat a könyveket, amelyek az elmúlt hetekben a népszerűsítési kampányban szerepeltek.

Dr. Horváth József beszélt arról is, hogy A Nagy Könyv játékhoz kapcsolódóan felelevenítik a nyolcvanas évek hagyományait: nyáron – a szavazás alapján legnépszerűbb művekre építve – olvasótáborokat szerveznek. Ahogy szűkül a lista, több könyvtár tervez vetélkedőt, illetve tippelési lehetőséget arra, hogy az olvasók szerint melyik lesz a három legsikeresebb könyv.

– Szeretnénk újjáéleszteni az olvasóköri mozgalmat is. Azt kell megterveznünk, hogy milyen típusú (például történelmi, életrajzi, tudományos fantasztikus), milyen műfajú alkotásokhoz vagy szerzőkhöz kapcsolódva szerveződjenek olvasókörök. Ehhez nagyon szívesen fogadnánk javaslatokat és konkrét kezdeményezéseket. Nagyon szeretnénk, ha A Nagy Könyv játék nemcsak egy nagy szavazási akció lenne, hanem visszakésztetné az embereket a klasszikus formájú könyvekhez, növelné az olvasás, a könyvtárlátogatás iránti igényt.

A Vidravas a győri javaslat

A győri városi könyvtár Galgóczi Erzsébet Vidravas című regényét javasolja a százas listára. Hogy valójában mi is ez a több írói perben szereplő, első kiadásban 1984-ben megjelent, az ötvenes évek koncepciós pereivel foglalkozó könyv, arról egy hajdani interjúban így nyilatkozott maga a szerző: „Történelmi regény is, mert jó harminc év eltelt azóta, de az, hogy mekkora visszhangot vert, azt is bizonyítja, hogy ez a történelem még most is itt él közöttünk. (...) Szóval ez a történelem még nem vált történelemmé, mert még mindig felborzolja a kedélyeket."


A Nagy Könyv játékhoz regisztrált könyvtárak

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szent helyek a térképeken

Ritkaságokat, egyedülálló alkotásokat bemutató térképtörténeti kiállítás nyílt Pannonhalmán. Tovább olvasom