Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Egy év alatt 96 ezer új munkahely Írországban

Az ír statisztikai hivatal adatai szerint idén szeptemberre az egy évvel korábbihoz képest 5 százalékponttal nőtt a foglalkoztatottság.
Írországban közel kétmillió ember dolgozik, a foglalkoztatottság növekedési rátája kétszerese az amerikainak és ötszöröse a brit bővülésnek. A munkahelyek száma egy év alatt 96 ezerrel gyarapodott, közülük 46 ezret Kelet-Európából érkezők töltöttek be, az íreknek 50 ezer állás maradt. Az ebben az időszakban munkát vállaló írek nagy része idősebb ember, ők már huzamosabb ideje munka nélkül voltak.

A foglalkoztatottsági boom mértékét mutatja az az adat, hogy 10 ezer munkahelyet 60-65 éves emberek foglaltak el. Az elhelyezkedő idős emberek fele nő volt, ami 53 százalékra növelte a teljes munkaerőpiacon a nők arányát. A szakszervezetek régóta kifogásolják, hogy a munkaadók gyakran elbocsátják az ír alkalmazottakat, hogy később olcsóbb munkaerővel helyettesítsék őket. A közgazdászok szerint egyértelmű, hogy az ír-munkaerő piac teljes átalakulása zajlik, ami valamelyest csökkenti a béreket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milánóban a hó miatt 1500 fa dőlt ki

Egész Észak-Olaszország hó alatt van, néhol a közlekedés is megbénult, a hólánc kötelező. Délebbre a… Tovább olvasom