Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Egy éve a szoptatásért

Lassan egy esztendeje, hogy megalakult Győrben a szoptatósanya-csoport. Újra ellátogattunk az anyukákhoz.

Az első összejövetelre a Kisalföld is hivatalos volt, a Bizalmasan mellékletben részletesen beszámoltunk arról, hogy a kezdő és gyakorló édesanyák milyen kérdésekkel, tapasztalatokkal érkeztek. Most újra ellátogattunk a csoportba. Régi és új arcokkal, no és azóta született kisbabákkal találkoztunk...

Hasznos linkek

www.lll.hu – a La Leche Liga honlapja
www.szoptatas.lap.hu – a Startlap gyűjteménye
www.szoptatasportal.hu – naprakész információk szülőknek és szakembereknek
www.szoptatasert.hu – a Szoptatásért Magyar Egyesület honlapja
www.babanet.hu/publ/gyogyszereslaktacio.htm – gyógyszerelés a laktáció alatt
www.szules.hu

Az anyacsoportot életre hívó Péterfi Vera elégedett, hiszen egy éve rögtön az első alkalommal majdnem húsz anyuka érkezett csemetéivel a rendezvénynek ingyenesen otthont adó Máltai Házba, és a találkozók népszerűsége máig nem csökkent. – Támogatni kell az anyukákat, különben hamar véget ér a szoptatás – vallja Vera, akinek kislánya azóta kapott egy kis testvért. Amíg Borikával a szoptatás során számos nehézséggel találkozott a fiatal édesanya, a már 13 hetes Vincével simábban ment minden. Persze ahogy mondják, a másodikkal rutinosabb az ember.

Az anyacsoport önkéntes, független mindenféle szakmai szervezettől. Egyszerű, hétköznapi anyukákból áll, akik meg vannak győződve arról, hogy egymásnak használható tanácsokat tudnak adni. A módszer hitelessége abban rejlik, hogy a csoportba látogatók olyanoktól hallhatnak a szoptatásról, akik maguk is átestek a nehézségeken.

A győri szoptatósanya-csoportban...

– várandós és kisgyermekes anyukák találkozhatnak,
– nem tudományos, hanem tapasztalati információkat kaphatnak a szoptatásról,
– megerősítést az elképzelésekhez,
– kiderülhet, hogy az anyukák azonos dolgokon rágódnak,
– megoszthatják egymással gondjaikat, örömeiket,
– szabadon beszélhetnek a női lét mozgatórugóiról,
– segíthetnek egymásnak kisebb-nagyobb gondjaik megoldásában,
– gyermekeik társaságra lelnek.
A győri szoptatósanya-csoportról további információk szerezhetők a www.szacs.shp.hu weboldalon, illetve Pető Verától a 30/261-4065-ös telefonszámon. A találkozók minden hónap első és harmadik keddjén vannak, legközelebb február 21-én délelőtt fél tíztől a Máltai Ház (Győr, Kálvária u. 2.) földszinti klubtermében.

Mióta Vera elköltözött családjával a városból, Pető Éva tartja életben a csoportot. Éva főállású édesanya, gyermekei 11, 8, 4 és 3 évesek. Különösen első csemetéjének táplálása okozott fejtörést, de aztán ahogy telt az idő, belejött. Mint minden anyukát, gyakran aggasztották ők is a szokásos kérdések: eleget eszik-e a baba, fejlődik-e rendesen? Egyszer aztán a védőnő azt a tanácsot adta, hogy szoptasson gyakrabban. Éva megfogadta és így anyatejjel tudta táplálni gyermekeit másfél éves korukig. Miközben beszélgetünk, a legkisebb, Vince próbálja meg rávenni édesanyját arra, hogy csak vele és az építőkockákkal foglalkozzon.
– Mindig vannak új anyukák a csoportban, amelynek híre – hiába a falragasz, honlap, telefonszám – szájról szájra terjed. Persze ez nem is baj, így talán még hitelesebb – meséli Éva.

Az anyák számára fontos megerősítés a csoport, hiszen a szoptatás olyan ismeret, amit nem lehet megtanulni, elsajátításához saját és persze más anyukák tapasztalatára hagyatkozhatunk. Hiszen bármilyen szép a szoptatás, különösen az első, az egyébként is nehéz heteket rengeteg nehézség terheli. Az anyukák számára a kötött délelőtti elfoglaltság mellett kellemes színfolt is a találkozás. A csemeték a szőnyegen játszanak, miközben megindul a terefere, aztán egyik téma hozza a másikat.

Szoptatósanya-csoportok

A nemzetközi tapasztalatok szerint az önkéntes alapon szerveződő anyacsoportok sikeres kiutat mutatnak a kétségbeesésből. Erősségük abban rejlik, hogy a csoportot látogató anyukák jól tudják: hasonló örömökkel és nehézségekkel találkoznak, találkoztak társaik, akiknek olyan kérdéseket is feltehetnek, amelyekkel úgy érezhetik, az orvost vagy a védőnőt nem illik zavarni.

S hogy mindig van mit tanulni, arról Auxner Bea – az anyukának hat gyermeke van, a legnagyobb 25, a legkisebb 6 éves – győzi meg a többieket.
– Megtapasztaltam a szoptatásról alkotott, folyton változó „nézeteket". Az első gyermekemnek már kéthetesen gyümölcslét kellett adnom, három hónaposan nem is szopott már. Persze soha nem látott problémák bármikor felmerülhetnek, a hatodik gyermekem például az alsó ajkát nem volt hajlandó kifordítani. Hat hét múltán derült ki, hogy így csak az előtejhez jut hozzá, vagyis a szomját csillapítja ugyan, de a tápláló, zsírosabb hátsó tej már nem éri el a pocakját. Fél évig fejtem le a tejet szoptatás után és adtam oda neki üvegből. Persze egyéves koráig így is ragaszkodott a mellemhez, egy kis szopi nélkül vissza sem volt hajlandó aludni.

Holy Nikolettával már egy évvel ezelőtt is találkoztunk a csoportban, azóta megszületett második gyermeke.
– Gréta már a szülőszobán is ügyes volt – mosolyog kislányára az anyuka. – Most ugyan kicsit kevesebbet eszik, de szerintem csak vágyik a friss levegőre. Szeretem ezeket a találkozókat, nemcsak azért, mert ki lehet mozdulni a téli délelőttökön, hanem mert bennem is vannak még kérdőjelek. Ez a lehető legjobb hely, ahol megbeszélhetjük az aggodalmakat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy Tamás fogadóórája

Nagy Tamás, az MDF országgyűlési képviselőjelöltje pénteken délután fél négytől fogadóórát tart a… Tovább olvasom