Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Egy éve történt a vörösiszap-katasztrófa - galériával

A vörösiszap a három településen 358 házat tett lakhatatlanná. Most emlékparkot, emlékhelyet avatnak, befejeződik a katasztrófavédelem munkája.
Devecserben emlékparkot, Kolontáron emlékhelyet avatnak ma, a vörösiszap-katasztrófa első évfordulóján; az "emlékezés napján" Devecserben két épületet is átadnak, az újonnan épített postát és a Rotary Ház kulturális és oktatási központot.

Egy évvel a katasztrófa után befejeződik a katasztrófavédelem munkája az ajkai térségben, ahol a gátszakadás óta összesen 145 ezer ember végzett emberfeletti munkát a helyreállítással és az újjáépítésen - mondta Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság (OKF) hivatalvezetője az MTI-nek.

Mint emlékeztetett, Magyarország eddigi legnagyobb, ökológiai következményekkel járó ipari katasztrófája történt tavaly október 4-én, amikor a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti X-es tározójából több mint egymillió köbméter vörösiszap és erősen lúgos víz elegye a Torna-patakon keresztül elöntötte Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember vesztette életét, csaknem háromszázan szorultak egészségügyi ellátásra, százhúsz ember kórházba került.

Egy éve történt a vörösiszap-katasztrófa. Fotó: MTI (galéria)

A kül- és belterületi mentesítési munkálatokat, a helyreállítást-újjáépítést és a lakosság kárenyhítését is az OKF koordinálta, létrehozták az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központot az állami szervek, civil szervezetek, és az építési munkálatokat végző vállalkozások tevékenységének összefogására, irányítására.

A vörösiszap a három településen 358 házat tett lakhatatlanná, azok többségét le kellett bontani - mondta Dobson Tibor dandártábornok, aki kárfelszámolási szóvivőként a katasztrófa helyszínéről tájékoztatta a sajtót. Az elöntött és bontásra ítélt házak helyett Devecserben és Kolontáron is egy-egy újonnan épített lakóparkba költözhettek az otthonaikat elvesztett családok, összesen 112 új ház épült fel - tette hozzá.

A károsultak száma meghaladja a hétszázat, a vörösiszap-katasztrófára az állam eddig több mint 35 milliárd forintot költött. Dobson Tibor tájékoztatása szerint ebből a többi között az újjáépítésre 6,29 milliárd forintot, a károsult ingatlanok helyreállítására 48,5 millió forintot fordítottak, a károsultaknak 125 használt lakást vásároltak 1,2 milliárd forint értékben. Az állam készpénzben térítette meg a családok gépjárművekben, konyhakertekben és ruhaneműkben keletkezett kárát, erre 475,6 millió forintot fizettek ki.

Az OKF hivatalvezetőjének közlése szerint a három település utcáin kívül a vörösiszap több mint ezer hektár mezőgazdasági területet borított el, de a tározóból kizúduló veszélyes anyag további négy, Ajkától nyugatra fekvő település - Tüskevár, Apácatorna, Kamond, Kisberzseny - belterületét is elérte. Az összesítés szerint a mentesítés során a timföldgyár területén kijelölt lerakókba 964 ezer köbméter vörösiszapos földet és 160 ezer köbméter bontási törmeléket szállítottak a teherautók az elmúlt tizenkét hónapban. A veszélyhelyzet kihirdetését követő rendkívüli jogrend bevezetése biztosította a normál helyzetben megszokott döntési folyamatok meggyorsítását - tette hozzá Dobson Tibor.

Élet a vörösiszap után Devecseren és Kolontáron. Fotó: MTI (galéria)

Hangsúlyozta, hogy az emberi élet mentését és a lakott területek mentesítését követően - amelyben hihetetlen mértékű összefogás alakult ki a hivatásos állomány és az önkéntesek között - nagyon gyors beavatkozásra volt szükség a felszíni vizekben azért, hogy a szennyeződés ne érhesse el a Dunát. Három hónapon belül felépítették a települések védelmét szolgáló gátrendszert, a tulajdonviszonyok megváltoztatása nélkül állami felügyelet alá vonták a Mal Zrt.-t, amely a technológiaváltásnak köszönhetően nem termel többé folyékony vörösiszapot.

Dobson Tibor szólt arról is, hogy a karitatív szervezetek az iszapkatasztrófával kapcsoltban 600 millió forintot fordítottak kárenyhítésre. A hazai és nemzetközi felajánlások áradata a tragédiát követően megindult a térségbe, az adományokat központi nyilvántartó rendszerben rögzítették. A Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Baptista Szeretetszolgálat, a Református Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt mintegy 2400 önkéntessel nyújtott segítséget a bajbajutottaknak.

A hivatalvezető közlése szerint az utómunkákat a hónap közepétől a Veszprém megyei katasztrófavédelem öttagú operatív törzse fogja lebonyolítani a devecseri művelődési házban, illetve a hátralévő egyeztetéseket a jogi munkacsoport végzi.

Olvasóink írták

 • 2. papika56 2011. október 04. 10:02
  „Rettenetes tragédia volt. 10 ember meghalt. felelős még a mai napig nincs.
  A MAL -t a renszerváltáskor --egy mszmp politikus 10 --TÍZ millió Ft ért vette meg ! Ami egy ház--lakás ára ! A szerződésben vállalt védelmi rendszerre 1 Ft-se költött. A 21 év alatt több-száz milliárd Ft hasznot húzott belölle.
  Felelős pl. a diszpécser, az udvaros, a takarítónő. ????
  A kivetett bírságot nem fizetik meg . 100 milliárd.
  Szépek ezek a házak, a régihez képpest ezek paloták. Vajon hányan gazdagodtak meg --mások szerencsétlenségéből ???
  Mennyit adtak össze az emberek ?? nincs adat, ki-hova -mit csinált a pénzel ?? Elszámolás--elszámoltatás ???”
 • 1. igazságkereső 2011. október 04. 10:02
  „...egy éve történt.... és még mindig nem térítették vissza az állam által kifizetett kártérítési összeget, a helyreállítási költséget!! Mindeközben a MAL Zrt vezetői vígan élnek,míg meg nem....de ugyanakkor sajnos 10 halálos áldozatot követelt a tulajdonosok súlyos gondatlansága!! Érdekes egy szituáció nem?!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyeztetnének a háziorvosok a költségvetés miatt

Elfogadhatatlannak tartják a 2012-es költségvetést a háziorvosi szakmai szervezetek, mert az csökkenő finanszírozást jelentene nekik. Tovább olvasom