Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Egy gőzölgő, sárgás húslevesnél nincs étvágygerjesztőbb

Az ízletes és étvágygerjesztő leveseket favorizálja a domaszéki vendéglő két mesterszakácsnője, Nagy Istvánné Irénke és Bagi Emília. A Délmagyarország és Délvilág karácsonyra megjelenő szakácskönyvébe eddig küldött recepteket válogatva az egészséges táplálkozásra terelődött a figyelem.

Fotó: Segesvári Csaba
A szakácsmesterség egy nő számára különösen nehéz, a sokszor tizenkét órás, még a férfiakat is igénybe vevő fizikai terhelést is bírni kell – árulja el a domaszéki Rózsakert vendéglő két mesterszakácsnője, Nagy Istvánné Irénke és Bagi Emília. Mindketten mégis szeretik ezt a szakmát, és mindketten részesei receptbeküldő versenyünknek, azaz a szakácskönyv felhívásunkra szerkesztőségünkbe eljuttatott receptekből kiválogatják a legjobbakat és a legeredetibbeket, majd el is készítik azokat.

A régi vendéglátás hagyománya

Emília a szegedi Debreceni étteremben és a valamikori Boszorkány ételbárban is dolgozott, míg Irénke a röszkei Forró fogadóban töltött éveket követően fogadta el az egykori mester, Csiszár István hívását a Rózsakert vendéglőbe. Ez pontosan kilenc évvel ezelőtt történt. – A régi vendéglátás hagyománya jellemez bennünket – fogalmazott Csiszár István tulajdonos, aki büszkén mondja, hogy a Rózsakertben vele együtt öt mesterszakács dolgozik. A sátoros lakodalmaktól kezdve egészen a legmodernebb kori elvárásoknak meg tudnak felelni.

Nemzetközi esküvők

Kialakítottak a vendéglő mellett egy komplett, esküvők megrendezésére is alkalmas több helyiséges, mobil részleget: az országban elsőként egy négycsúcsú sátrat, egy szertartásra alkalmas helyiséget és hozzá tartozó virágos parkot.
– Számos nemzetközi esküvőnek adtunk már helyet, így vietnami–magyar, holland–magyar, osztrák–magyar és portugál–magyar párok egyedi, a nemzeti sajátosságokat is figyelembe vevő igényeinek is meg tudtunk felelni – árulta el a tulajdonos, aki legutóbb nem tekerccsel, vagyis egy különleges rizses tésztába burkolt palacsintával kedveskedett a vietnami szertartást követően a vendégeknek. Merthogy itt a kísérletező kedv és a nyitottság szakmai alapelv.

Az egészség is fontos

– Az étlapon szereplő finomságok többségét mi kísérleteztük ki, ilyen a domaszéki ínyencleves vagy a rózsatekercs – újságolja Emília, aki otthon a vércsoport szerinti diéta híve: e reformtáplálkozás jegyében nem fogyaszt disznó- és marhahúst, azonban a szárnyas megengedett, a zöldségek pedig kifejezetten ajánlottak. Amióta ennek megfelelően étkezik, jobban és könnyebben érzi magát. Úgy gondolja, hogy az egészséges táplálkozás része a leves, amit otthon sajnos egyre kevesebbet fogyasztunk. Sokan egyáltalán nem, vagy pedig zacskós, csupa mesterséges anyagot tartalmazót esznek. – Pedig egy gőzölgő, szép sárgás húslevesnél nincs étvágygerjesztőbb! Nem kell belőle sokat enni, csak épp annyit, hogy ráhangolódjunk az étkezésre – fokozza a hangulatot Irénke, aki két gyermekének rendszeresen főz.

Szomorú tapasztalata, hogy a menzákon a gyerekeknek a levest gyakorta lecserélik valamilyen ivólével, ami cukrot és kis sűrítményt tartalmaz, tápértéke pedig nagyon alacsony. Nem pótolja a zöldségekben, ezáltal vitaminokban gazdagabb levest.

A két mesterszakácsnő kéri a receptbeküldőket, hogy tehát ne feledkezzenek meg az ízletes egyéni kísérletező kedvről tanúskodó levesekről sem. Ami elválaszthatatlan a magyar étkezési kultúrától, és nem utolsósorban: nagyon egészséges!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meddig maradnak a tüntetők az utcákon?

Tovább olvasom