Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Egy halott és 43 sebesült a tallinni zavargásokban

Egy halottja és 43 sebesültje volt a tallinni zavargásoknak, amelyek az észt főváros második világháborús szovjet hősi emlékművének áttelepítése kapcsán robbantak ki - jelentette be pénteken az észt állami televízióban Tallinn rendőrfőnöke.
Raivo Kuut szerint az áldozat kórházba szállítása után halt meg, további részleteket nem közölt.

Az összecsapásokban több mint 300 személyt vettek őrizetbe. Ezek voltak a legsúlyosabb erőszakos cselekmények az országban Észtország függetlenségének 1991-es kikiáltása óta.

Közben a Baltic News Service arról adott hírt, hogy befejeződött az emlékmű kitelepítése Tallinn központjából és azt titkos helyre szállították. Az észt hatóságok által kiadott közlemény hangsúlyozta: a kormány célja megakadályozni a további rendbontásokat, "amelyek komoly veszélyt jelentenek a polgárok jólétére és javaira."

Az áthelyezés célja a helyi szervek szerint az emlékmű alatti terület átkutatása a háború alatt meghalt katonák maradványai után. A tervet Moszkva és az észtországi orosz kisebbség egyaránt támadta. Oroszország az emlékművet mindazok előtt tisztelgésnek tekinti, akik részt vettek a második világháborúban a fasizmus legyőzésében, sok észt viszont az 50 évi szovjet megszállás fájdalmas emlékét látja benne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagymamakorú hastáncosok

Hatvanas-hetvenes éveikben járnak a gyálaréti nyugdíjasklub hastáncosai. Egyedülálló produkciójukat… Tovább olvasom