Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Egy hét alatt két halálos darázscsípés

Egy hét alatt ketten haltak bele darázscsípésbe Komárom-Esztegom megyében. A vértessomlói tűzoltóparancsnok tragikus halála után egy 21 éves rédei fiú is darázscsípés áldozata lett.
A fiúnál volt ellenszer az allergiás rohamot azonban már az sem tudta megakadályozni. A 21 éves Tamás tudta, hogy allergiás a darázscsípésre, ezért vitt magával kálciumot az erdőbe. A fiú a csípés után rosszul lett, megitta a kálciumot, közben édesapja a legközelebbi kórházba sietett vele. A kórházban még küzdöttek az életéért, de már nem tudtak segíteni a mentősök. Az édesanya szerint ebből az esetből mások is tanulhatnak: mielőbb vizsgáltassák ki magukat, hogy nem allergiások-e a csípésre. A mentőszolgálat megyei vezetője szerint kevés esélye van annak, aki öt percen belül nem kap ellenszert, ezért mindig maguknál kellen tartaniuk a szert injekció formájában.

Olvasóink írták

 • 7. No.6-Sy 2008. július 27. 21:52
  „A Ca allergiára nagyon is alkalmas gyógyszer, de itt is, mint a legtöbb esetben az a lényeg, hogy mire alkalmazzák, milyen dózisban, mivel együtt stb. A darázscsípés okozta halálos sokk (anaphylaxiás sokk) nagyon ritka, de úgy tűnik, annál nagyobb szenzáció lett belőle.

  Ennyire unjuk magunkat? Meleg van? (Igazán importálhatnátok belőle nyugatabbra is kicsi, én már nagyon unom a 16 fokot és az esőt) Ubiszezon? Már semmi nincs, ami feldobjon, csak egy egy kis pánikeltés? Mindenáron kell a hisztike? "Rettegj félj és borzadj, szörnyű sárkány körme nagy...?"

  Megáll az eszem, komolyan.

  Akit annyira érdekel, ugyan kérdezzen már meg egy háziorvost vagy keressen utána a darázscsípés okozta halálos sokkoknak. Kulcsszó: anaphylaxiás (sokk). Jelzem: nagyon ritka dolog. Az ojság hibája, a bulvárosodásnak hála, hogy két, egymástól teljesen független esetet úgy tálal, mintha bármi közük is volna egymáshoz, sőt: mintha egyes, nagyon ritka esetek egyes helyeken "általánosodni látszódnának". Mi a fenének kell az embereket ijesztgetni? Ha nincs agyhártyagyulladás-frász vagy ebola-veszély, akkor van darázscsípés okozta szörnyű halál?”
 • 6. Tóth Vivien 2008. július 26. 22:22
  „nagyon vigyázzanak a darázscsípésre mert, nagyon veszélyes én féltek mindenkit és még magamat is. és most mondom hogy nindenki vigyázzon magára,és mindenki vigyen magával ellenszert”
 • 5. pz 2008. július 26. 17:38
  „Sajnos a kálcium tényleg alkalmatlan az allergiás rohamok kezelésére. Nem lehet véletlen, hogy egy guideline sem említi...
  Ami a gyógyszerek mellé leírt betegtájékoztatót illeti, az nem mérvadó, nem pontos, nem tudományos. (az is szerepelt már papíron leírva, hogy Magyarország és Szovjetúnió örökre barátok maradnak :)))

  Nagyon sokat küzdök, hogy végre a súlyos allergiás rohamokat az egészségügyben is rendesen kezeljék, és a kálciumot hagyják ki az alkalmazott kezelések közül, mert a nem létező hatására való várakozás közben a betegek állapota romlik.
  Otthon mindenki azt vesz be, amit akar, de a súlyos rohamokat nem lehet ráolvasással - kálcium - kezelni.

  Pár oldalt a súlyos allergiás roham kezelésére ideillesztek.
  www.library.nhs.uk/SpecialistLibrarySearch/Download.aspx?resID=83265
  www.rch.org.au/clinicalguide/cpg.cfm?doc_id=5139
  www.resus.org.uk/pages/FAQana.htm
  www.ohsonline.com/articles/61171/ - 41k”
 • 4. KukoricaJancsi 2008. július 26. 15:24
  „A kivizsgálás nem minden esetben segít. Pl előfordulhat, hogy valaki még nem allergiás, de később amikor megcsípi egy darázs, akkor már az.
  Ez persze csak akkor igaz, ha a darázscsípéses allergia nem veleszületett.Mert akkor ugye van egy olyan állapot amikor még nem allergiás, aztán amikor már igen.”
 • 3. joy 2008. július 26. 10:58
  „Sajnos az efajta allergiás érzékenység legtöbb esetben rejtett, sokan nem is tudnak róla. Akik még is, azok nem tudják, milyen erősségű, és mekkora teljes testi sokkot vált majd ki a következő rovarcsípés.
  Különösen igaz ez a zümicsímésekre! Még orvosok sem tudják megmondani, a szervezet emlékezete mekkora pánikrohammal válaszol a több évvel azelőtti csípés ismétlődésére!”
 • 2. No.6-Sy 2008. július 26. 10:42
  „Idézet a Ca-500-as pezsgőtabletta betegtájékoztatójából:
  "Milyen betegségben alkalmazható...? " kérdésre az utolsó mondat ez: allergiás állapotok kiegészítő kezelése.

  A Ca nem humbuk és népi hülyeség, és meglehetősen elhamarkodott kijeleneteni, hogy alkalmatlan az allergiás állapotok kezelésére. A lényeg az, hogy nem mindegy, hogy milyen allergiáról van szó. És főként az idő számít. Olyan állapotokban, amiben a fiatalember szerencsétlen módon elhunyt, az időnek van a legnagyobb szerepe, és mivel TUDTA a fiú (pl. már volt csípése), hogy allergiás a darázscsípésre, az valóban igaz, hogy spec. cuccot kellet volna magával vinnie, pláne ha egyedül ment az erdőbe. Ilyenkor a Ca kevés. Az igaz, hogy általában adreanlint szoktak adni ellenszerként. Ha ilyen súlyos a helyzet, akkor hasznos pl. a töltőtollszerű injekció, amit magával hordva, baj esetén önmaga is beadhatott volna magának, amíg szakszerű orvosi segítséget kap.

  Utálom az ilyen hisztéria- és pánikkeltő cikkeket. Azt mondják, nem kell allergiásnak lenni a darázsra, mégis meg lehet fulladni a csípése nyomán, ha pl. a nyáron kint hagyott kólásüvegbe az belemászik és nem veszi észre az emberke, aki iszik belőle.

  Ezzel az erővel azonban meghalhatunk úgy is, hogy egy tetőcserép esik a fejünkre.”
 • 1. pz 2008. július 26. 09:31
  „Sajnos a tudatlansága áldozata lett: a kálcium egyetlen egy rendes allergiás reakcióval foglalkozó ajánlásnak sem a része, a néphagyomány miatt van még a köztudatban. Magyarul ALKALMATLAN súlyos allergiás reakciók kezelésére.
  Adrenalint kellett volna fecskendőben magával hordania, van direkt ilyen kiszerelésben is.
  Azért ezt a fiatalembert kezelő háziorvosnak - vagy annak az orvosnak, aki a kálciumot adta neki - tudnia kellett volna...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szenzációs ősmajomfogak Rudabányáról

Egy tízmillió éve élt emberszabású majom (Anapitechus) fogaira bukkantak a napokban Rudabányánál. Az… Tovább olvasom