Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Egy hét múlva füstmentesek lesznek az alujárók

Egy hét múlva már füstmentesek lesznek a budapesti alujárók, mert jövő szerdán lép életbe a dohányzási tilalom ezeken a közterületeken.
A Fővárosi Közgyűlés június 3-ai ülésén döntött arról, hogy megtiltja az önkormányzat, illetve a BKV tulajdonában álló 72 aluljárókban a dohányzást. Korábban hasonló döntést hozott a testület, amikor a játszótereken és azok közvetlen környezetében rendelt el dohányzási tilalmat.

Az aluljárók füstmentessé tételéről szóló javaslatot Kolozs András szocialista képviselő tette, és azt épphogy elfogadta a közgyűlés.

A javaslatot valamennyi frakcióból többen támogatták, így politikamentes döntés született. (Az előterjesztést a 67 tagú testület 34 tagja támogatta.)

A rendelet elfogadása után az Újvárosháza folyosóján dohányzó képviselők közül többen is megjegyezték, "győzött a dohányellenes lobbi".

Az egy hét múlva életbe lépő szabályozás újabb feladatokat ad a közterület-fenntartóknak és a közterület-felügyelőknek; utóbbiak szabálysértési eljárást is indíthatnak a tiltott helyen cigarettázókkal szemben.

A szabályt megsértők 30 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthatók. A figyelmeztető táblák kihelyezésére 10 millió forintot csoportosítottak át a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt.-hez.

Az aluljárókban várhatóan rövidesen megjelennek majd a "dohányzási tilalom" és a "kamerával ellenőrzött terület" táblák. (Az aluljárókat nem az új rendelet miatt kamerázták be, arról már korábban döntöttek, ám az ellenőrzést segítheti a "távfigyelem".)

A cég szóvivője, Horti Zsófia korábban az MTI-nek elmondta, a dohányzási tilalomra figyelmeztető táblákból több mint hatszázat helyeznek ki, tekintetbe véve az aluljárók és a metrók kijáratait. A táblákkal együtt a bejáratoknál két-két csikktartót is felszerelnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gondokat okoz a sok eső Szabolcsban

Főként vízszivattyúzások és fakidőlések adtak munkát a tűzoltóknak a két napja tartó esőzések nyomán… Tovább olvasom