Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Egy hét múlva kezdődik az iskola - mennyibe fáj ez nekünk?

Már csak egy hétig pihenhetnek a diákok, jövő szerdán becsengetnek, megkezdődik a 2010/2011-es tanév. Az iskolakezdés idén is jelentős terhet jelent a családoknak, egy felmérés szerint a szülők negyven százaléka 15 ezer és 30 ezer forint közötti költséggel számol.
Az országos közoktatási tanévnyitót augusztus 28-án, szombaton Hódmezővásárhelyen tartják. Az oktatási államtitkárság tájékoztatása szerint nappali rendszerben mintegy 1,3 millió diák ül az iskolapadba, az óvodásokkal együtt az ősztől 1.661.870-an járnak közoktatási intézményekbe; a felnőttoktatásban további 71-75 ezer felnőtt vesz részt.
Általános iskolában a tavalyi 773.706-tal szemben az idén 760.110, szakiskolában a 128.674 helyett 126.260, speciális szakiskolában a 9968-cal szemben 9780, gimnáziumban a 201.208 helyett 197.540, szakközépiskolában a 242.004-gyel szemben 237.460 diák tanul majd. Általános iskolában az idén 97 ezer, szakiskolában 33.600, speciális szakiskolában 2900, gimnáziumban 40.600, szakközépiskolában pedig 45.500 első évfolyamos kezdi meg tanulmányait. A tanévkezdés az idén is jelentős költségekkel jár.

Az arukereso.hu internetes ár-összehasonlító portál felmérése szerint a magyarok 79 százaléka már augusztusban bevásárol az iskolakezdésre, míg 21 százalékuk csak az utolsó pillanatban, szeptemberben teszi ezt meg. A válaszadók 40 százaléka 15 ezer és 30 ezer forint közötti összeget tervez költeni az iskolakezdésre, 22 százalékuk 5-15 ezer forint között, 19 százalékuk pedig 30 ezer és 50 ezer forint között. A válaszadók alig több mint tizede szán 50 ezer forintnál többet az iskolakezdésre.

Tavalyi tanévnyitó a Kertvárosi Katolikus Általános Iskolában. Fotó: Tésik Attila
Tavalyi tanévnyitó a Kertvárosi Katolikus Általános Iskolában.
Fotó: Tésik Attila

Az átlagos tankönyvcsomag ára az első évfolyamon hatezer, a második évfolyamon csaknem nyolcezer, a harmadikon nyolcezer, a negyediken pedig tízezer forint. Az ötödik-hatodik évfolyamon a tankönyvcsomagok ára szintén tízezer, a hetedik és a nyolcadik évfolyamon 13 ezer forint körül alakulhat. Az iskolák az oktatási programjukhoz választják ki a tankönyveket, más-más tantárgyhoz több kiadó választékából is összeállíthatják a tankönyvcsomagot. Utánnyomás esetén az előző tanévben már forgalmazott tankönyvek ára maximum 5,3 százalékkal emelkedhetett.

A legolcsóbb tankönyv az 1-2. évfolyam szövegértés-szövegalkotás feladatgyűjteménye, ez 106 forintba kerül, a legdrágább a Hétszínvirág olvasókönyv egyik speciális változata az általános iskola 3. évfolyamán, 26 ezer forint. A tankönyvcsomagok kiválasztásakor az ár mellett tekintettel kell lenni a könyvek súlyára is, az 1-4. évfolyamokon a tanítási napokon használt könyvek lehetnek nehezebbek három kilónál. Ingyenesen kaphat tankönyvet a hatályos jogszabály szerint minden tartósan beteg, fogyatékkal élő, vagy halmozottan fogyatékos, pszichés fejlődési zavarokkal küzdő tanuló. Szintén ingyen jár a tankönyv, ha a diák három- vagy többgyermekes családban él, nagykorú és saját jogán családi pótlékra jogosult, illetve rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt kap.

A tankönyvek ingyenességét a kormány 2010-ben várhatóan 5 milliárd 183 millió forinttal támogatja, az utóbbi három évhez hasonló összeggel. Az ingyenes tankönyvellátás egyik módja az iskolákban korábban felhalmozódott tankönyvek kölcsönzése. Az iskolák által kért tanszerek beszerzése is jelentős költséget jelent a szülőknek. Az iskolakezdési támogatás adómentessége január 1-jétől megszűnt, a munkáltatók kedvezményes adózás mellett, természetbeni és egyéb béren kívüli juttatásként adhatják a munkavállalóknak. A jogszabály szerint évi 22.050 forintot kaphatnak ezen a címen a szülők. Iskolakezdési támogatás a tanévkezdést megelőző és követő 60 napban, vagyis idén július 1. és október 31. között vehető igénybe tankönyv, taneszköz és ruházat vásárlásakor.

Füzet, borítók, ceruzák. Van mit pakolni a bevásárló kocsiba tanszerekből. Fotó: Segesvári Csaba
Füzet, borítók, ceruzák. Van mit pakolni a bevásárló kocsiba tanszerekből.
Fotó: Segesvári Csaba

A kialakult gyakorlat taneszköznek tekint minden, a tanuláshoz általában szükséges eszközt, megítéléstől függően pedig ide sorolható az íróasztal és a tanuló széke is. Több jogszabályi változás is életbe lép az új tanévben: a nevelőtestület szülői beleegyezés nélkül ismét évfolyamismétlésre utasíthatja a diákokat, s a módosított közoktatási törvény rögzíti a szöveges értékelés feltételeit is. Az új szabályok értelmében kötelezően csak az 1-4. évfolyamon folyik nem szakrendszerű, azaz nem feltétlenül tantárgyankénti oktatás. Az 5-6. évfolyamon nem szakrendszerű oktatást maximum a kötelező és nem kötelező tanórai foglalkozások 50 százalékában, az iskola döntése alapján tarthatnak.

Módosulásnak számít továbbá, hogy a jövőben a kormány határozza meg, a felsőoktatási intézménybe történő felvételhez mely érettségi tárgyból vagy tárgyakból kell emelt szintű vizsgát tenni. A 2010/2011-es tanév rendjéről szóló miniszteri rendelet szerint a szeptember 1-jén kezdődő és június 15-ig tartó tanév 183 tanítási napból áll. Az őszi szünet október 30-tól november 7-ig, a téli szünet december 22-től január 2-ig, a tavaszi szünet április 21-től 26-ig, míg a jövő nyári szünet június 16-tól augusztus 31-ig tart.

Az első félév szorgalmi időszakának vége január 14-én lesz, ezen a napon zárják le a tanulók első félévi jegyeit, a bizonyítványokat pedig legkésőbb január 21-én osztják ki. Az utolsó évfolyamon tanuló középiskolások utolsó tanítási napja április 29-én lesz. Az írásbeli érettségi vizsgákat május 2. és 23. között rendezik, június 2. és 8. között az emelt szintű, június 14. és 28. között pedig a középszintű szóbeli vizsgákat tartják.

Olvasóink írták

 • 16. SP 2010. augusztus 25. 17:23
  „Ingyenes oktatás, orvosi ellátás
  az átkosban a proletár diktatúra idején volt. Makarenkót oktattak a tanárjelölteknek. A KMK-kat kivonták a forgalomból.
  Azóta sokat változott a világ. Nincs proletár diktatúra......”
 • 15. rézike 2010. augusztus 25. 16:09
  „Bár az én gyerekeim már egyetemisták, és csak 2 évet tanultak itthon, de mi ezt úgy oldottuk meg, hogy nem vettük meg a könyvet előre, hanem az első tanítási napokon, amikor minden tantárgyból találkoztunk a szaktanárokkal. Egyből kiderült, hogy mi kell, és mi nem. Pár ezerből megúsztuk.
  Körző, vonalzó, tornacipő meg nem augusztusi kiadás, az mindíg van. Ha februárban törik el a vonalzó, akkor februárban pótoltuk.Tornacsukát is akkor vettünk, amikor kinőtte..”
 • 14. bélabá 2010. augusztus 25. 15:27
  „Konkrét, tegnapi adat: 2 felső tagozatos gyereknek csak a tankönyv 37.000,-Ft. Az iskolakezdési támogatás utalványait tankönyvre nem fogadják el.”
 • 13. utazó81 2010. augusztus 25. 15:10
  „Miért nem lehet a jó állapotban levő tavalyi tankönyveket az idén kiosztani.Ha nem is ingyen egy jelképes összegért.Nálunk pénteken lesz a tankkönyvosztás,de nem egy szülőtől hallottam,hogy csak fizetéskor fogja tudni megvenni.A többi cuccot már megvették a könyvre most nem maradt.”
 • 12. flexsnake 2010. augusztus 25. 14:04
  „ázs a jou , hogy mi cigányok ingyen kapunk tanszert tankönyveket meg a segíjt. Dódozzatok fehérek többet, hogy legyen több segíj nekünk.Csák be akarunk iljeszkedni de szamurájkardal megyek be a szülőire ha beszólsz.”
 • 11. Szercsi 2010. augusztus 25. 13:38
  „Az ilyen cikknek tényleg nem sok értelme van, kezdve a címétől, folytatva a tartalmával egészen a komentekig.
  Két gyerekem van, az egyik most megy gimnáziumba, a másik meg felsőbe. A gimibe 30e Ft-ba kerülnek csak a tankönyvek, de gondolom a másik gyerek könyvei is belekerülnek vagy 15e Ft-ba. Mind a kettőnek tönkrement a táskája, a tornacipője, de még az úszócuccaik is meglehetősen viseltesek. Ennél fogva ez az évkezdés min. 100-120e Ft-ba fog nekünk kerülni. Persze a mienk ezúttal egy speciális eset, de úgy gondolom, hogy az iskolai évkezdés nem arról szól, hogy ki mennyit szán rá, hanem hogy mennyibe kerül (ha már vállaltuk a 2 gyereket...)”
 • 10. rézike 2010. augusztus 25. 13:12
  „Mike3- mit tanul a gyereked ?”
 • 9. Kaccat 2010. augusztus 25. 12:29
  „Egyrészt ettől sokkal többe kerül, másrészt pedig én kifizettetném a pedagógusokkal a feleslegesen megvásároltatott könyveket...
  Súlyos ezrekért megvetetnek olyan könyveket, amit ki sem nyitnak egész évben, vagy még iskolakezdéskor közlik, hogy nem abból fognak tanítani, hanem egy másikból, amit legyen kedves a szülő megvásárolni aranyáron.
  Erre kellene már valami jogszabályt hozni, hogy a tanár köteles legyen előre megadni miből óhajt tanítani.
  Van rá két hónapja, hogy tudja, melyik osztályt fogja tanítani, és miből szeretné őket oktatni.
  Az egyéb sok felesleges dologról nem is beszélve amit megvetetnek a szülőkkel...”
 • 8. TrombiFrédi 2010. augusztus 25. 11:40
  „Mintha korábban ingyenes oktatásról, ingyen tankönyvekről szólt volna a fáma??? Vagy megfakultak az ígéretek a szociális érzékenységel együtt???”
 • 7. rattacha 2010. augusztus 25. 11:39
  „Nem szoktam szólni, de most mégis.

  @theseus: És ott vajon az emberek hány %-a nem csalja az adóját? Mert szerintem adnának egyesek itt is ingyen könyvet, ha mondjuk 9.999.999-ből 6.399.999 befizetne maga után amit csak kell, akinek az a feladata az ellopná ennek egy tisztességes - de nem tisztességtelen - részét és a maradékból egész jól meg lehetne itt élni. Tévedek?

  Általánosságban az a véleményem - mint gyerektelen - hogy a tankönyveket meg lehet rendelni előre is, nem csak az iskolán keresztül. Avagy félre is lehet rá tenni. Csak egy egyszerű példa: nálunk édesanyám minden 100 Ft-os érmét betesz egy dobozba. Mikor tele lesz - 12-13000 HUF - akkor berolnizza, elkölti. Működik, pedig panel nyugdíjas.”
 • 6. Logaritmus 2010. augusztus 25. 10:58
  „A szegények minimálbérére adót vezet be a kormány, a milliókat keresők adóját lecsökkenti a Fidesz. Kinek mennyibe fog fájni az iskola kezdés? Költői a kérdés....”
 • 5. Sandwitch 2010. augusztus 25. 10:16
  „Úgy tűnik nem csak nekem szúrt szemet a címben a "mennyibe fáj" kifejezés. Komolytalan. Mint az az álláspályázatra írt jelentkezés, melyet nemrég olvastam így: 30 éves nő vok. Lehet, hogy itt sikerült neki állást találni????
  Kedves DM! A szülők többségének "nem mennyibe fáj", hanem "mennyibe kerül"!!!! Nem a Sing-singből megyünk iskolaszert vásárolni, hanem a napi munka után, oldalunkon a csemeténkkel, az iskola-illatú füzetek, ceruzák között elbeszélgetve arról, hogy édes anyanyelvünk tudása mennyire fontos, hogy azért tanulunk irodalmat, hogy el tudjunk igazodni a stílusok útvesztőjében.”
 • 4. Mike3 2010. augusztus 25. 10:09
  „na akkor innen szólok, hogy a nagyobbik gyerek tankönyvei 100.000 Ft-ba fognak fájni

  ingyenes oktatás?”
 • 3. theseus 2010. augusztus 25. 09:20
  „A cím tényleg komolytalan, ráadásul magyartalan is. Még szerencse, hogy az iskolában nem ezen gyakorolják a gyerekek az olvasást.

  Ami a tartalmat illeti. Finnországban ingyenesek a tankönyvek, sőt az iskolai étkeztetés is, minden gyereknek. Pedig ott jóval magasabbak a fizetések, de ott persze régebb óta van demokrácia, sokkal jobban áll a gazdaság.

  Magyarországon ezek szerint egy megoldás van: igyekezni kell, hogy mire a legnagyobb gyerek iskolába megy, megszülessen a harmadik is. Persze ehhez nem árt, ha megfelelő méretű lakás is van, amit a mai átlagfizetésekből elég nehéz megszerezni, még egy kisebbet is.”
 • 2. GreatWhiteShark 2010. augusztus 25. 08:55
  „Nem lehetett volna azt írni címnek "Mennyibe kerül ez nekünk?", nem jobb így?
  Szlenget használni egy magát komolynak valló lap cikkében? Trendi, így szokás? Sajna tovább süllyedünk!”
 • 1. varadipal 2010. augusztus 25. 08:54
  „Na én oktondi meg azt hittem, hogy a tanítás vagy a tanév kezdődik. Oszt kiderül, hogy az iskola.Innye mán, és mikor vagy hol végződik? Amúgy nekem csak a derekam fáj, az kerül sokba.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökkent az üzemanyagok ára

Csökkentette bruttó 4 forinttal a 95-ös benzin, és 3 forinttal a gázolaj literenkénti… Tovább olvasom