Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 27°C Még több cikk.

Egy hét múlva már bírságolnak a cigiért

Egy hét múlva lejár a szigorított dohányzási szabályozás betartására vonatkozó három hónapos türelmi idő.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) már jövő vasárnap is több helyen ellenőrzést tart, szabályszegés esetén pedig bírságot is kiszabnak.

Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos az MTI-nek elmondta: január elején még viszonylag nagy volt a dohányzási tilalommal szembeni ellenállás. Az idő múlásával viszont nemcsak a vendéglátóhelyek nemdohányzó vendégei, hanem az ott dolgozók, sőt az aktív dohányosok is egyre többen üdvözölték, hogy a zárt térből kikerült a dohányzás.

Mint kifejtette, a türelmi időszak alatt mostanáig több mint 13 ezer ellenőrzést végeztek. Körülbelül 800 volt azon egységek száma, ahol azt tapasztalták, hogy nem vagy nem megfelelően tartják be a jogszabályokat. Ezeknek viszont csak a töredéke volt olyan egység, ahol a türelmi időre hivatkozva hagyták figyelmen kívül az új szabályozást. A szigorúbb szabályozással szembeni ellenállást többnyire vendéglátó- és szórakozóhelyeken tapasztalták.

Szabó Enikő kiemelte: ahol a türelmi időszak ellenőrzései során, esetleg többszöri panaszbejelentés nyomán azt tapasztalták, hogy nem tartják be a jogszabályban foglaltakat és emiatt határozatot is hozniuk kellett, oda április első napjaiban, sőt több helyre már április elsején kimennek ellenőrizni az ÁNTSZ munkatársai. Amennyiben ekkor ismét azt tapasztalják, hogy ott nem tartják be a jogszabályt, a hatóság munkatársai egészségvédelmi bírságot szabhatnak ki.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorításának értelmében 2012. január 1-jétől tilos a dohányzás közforgalmú intézményekben - így a szórakozó- és vendéglátóhelyeken, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban, a játszótereken, valamint a megállóhelyek és a játszóterek ötméteres környezetében. A helyi önkormányzatok további közterületeken is megtilthatják a dohányzást.
Nem jelölhető ki dohányzóhely a közforgalmú intézmények és a munkahelyek zárt légterű helyiségeiben, valamint a vonatokon sem, így megszűntek a vasúti dohányzókocsik. Dohányzóhely csak szabad levegőn, a bejárattól öt méterre lehet, kivéve azokat a vendéglátóhelyeket, ahol erre kizárólag közvetlenül a bejárat előtt van lehetőség. Továbbra is rá lehet gyújtani a szabadtéri szórakozóhelyeken és a kerthelyiségekben. Közoktatási, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményekben, egészségügyi szolgáltatónál viszont szabadtéren sem jelölhető ki dohányzóhely.

Zárt térben ezután csak dohánytermék-bemutatókon és a szállodák szivarszobáiban lehet dohányozni, a szivarszobákban étel és ital nem szolgálható fel. Ezen kívül zárt légterű dohányzóhelyiség csak büntetés-végrehajtási intézményekben és pszichiátriai intézetekben alakítható ki a fogvatartottak, illetve a betegek számára, biztosítva, hogy dohányfüst a többi helyiségbe ne juthasson be.

A dohányzási tilalom betartását már a szabályozás életbe lépése, január elseje óta ellenőrzi az ÁNTSZ, de bírságot egyelőre nem szabhatnak ki, mert április elsejéig türelmi idő van. Jövő vasárnaptól viszont a három hónapos türelmi idő lejártával szabályszegés esetén magánszemélyek esetében 50 ezer forintig, intézmények esetében 2,5 millió forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak a népegészségügyi szakigazgatási szervek.

Olvasóink írták

 • 20. klj-54 2012. március 25. 20:38
  „Most már majd nem a bagó öl meg bennünket, hanem az orvosi ellátatlanság!”
 • 19. beuci5 2012. március 25. 17:53
  „Miért nem lehet hagyni kultúráltan dohányozni az embereket? Miért nem volt jó eddig?? Voltak kijelölt helyek, igaz már azok is jóformán kint a szabadban. Már teljesen úgy vagyunk kezelve mint a leprások. Ennyi erővel állítsanak sorfalhoz minket aztán össztűz!!! Hagy hulljon a férgese... Csak azt nem tudom, hogy mennyivel vagyunk mi kevesebbek mint azok akik nem dohányoznak???
  Nem lehet dohányozni még szabad téren sem eü. intézményben... Nem szeretnék olyan sebész kése alá kerülni aki már órák óta a nikotin elvonási tünetek miatt szenved... Netán egy ápoló keze alá kerülni aki vénát akar szúrni, katétert bevezetni...”
 • 18. supercow 2012. március 25. 17:30
  „Szatyi, igazad van :) Szeged nincs, résen vagy :D”
 • 17. szatyi 2012. március 25. 14:16
  „"(Roswell tér, ami hát elég forgalmas)."

  Van ilyen, -Szegeden?”
 • 16. klj-54 2012. március 25. 13:55
  „10. notebook
  Birtokháborítás, keresd a jegyzőt!
  Ha a zárt osztályon kötsz ki ne csodálkozz!
  Téged is elvisel valaki, neked is el kell.”
 • 15. supercow 2012. március 25. 13:24
  „10. notebook 2012.03.25. 12:40
  Én úgy emlékszem van ilyen... csak fel kellene nyomni, és a saját jogaidat védeni. Persze erre mindenki azt mondaná, hogy spicli vagy. Ami persze nem igaz. Nem tudom mit szólna a szomszédod, ha égett hússzagot vagy fingspét nyomnál ki, mert te az éppen szereted. Hogy fel lenne háborodva. Direkt nem írtam könnygázt :)”
 • 14. supercow 2012. március 25. 13:20
  „7. roxper: igazad van. Sajnos hiába nő a számuk, büntetések nem szaporodnak. Pontosabban nem láttam még dohányzásért büntetést kiróni, pl. játszótéren (Roswell tér, ami hát elég forgalmas).

  Arra leszek kíváncsi, hogy az Árkádban lévő kocsmában mikor szüntetik meg a dohányzást.

  Ami a legfontosabb... Tiszteletben tartom a dohányosokat, amíg nem zavarják a tiszta levegő vételi jogomat. Illetve azt kellene a benevelni az agyban, hogy a cigarettacsikk is szemét. Na ez nagyon nehéz :(”
 • 13. szatyi 2012. március 25. 13:19
  „"10. notebook 2012.03.25. 12:40 "

  Jobbat javasolnék: A dohányos ne is lakhasson lakásban, menjen a híd alá, sőt azt is szabjuk meg, hogy milyen vendéget fogadhat, mit főzhet, hány gyereke lehet, stb. !
  >önmagamat moderálom a jellemzéseddel kapcsolatban<”
 • 12. Ferrer 2012. március 25. 13:07
  „Így van, lehet leszokni vagy saját lakásban cigizgetni. Én a rák kezelésének költségeit is a dohányosokkal fizettetném ki.”
 • 11. 3évesférfi 2012. március 25. 12:46
  „De fel vagyunk háborodva. Lehet szépen leszokni, mindannyian jobban járunk.”
 • 10. notebook 2012. március 25. 12:40
  „Társasházi törvényt is módosítani kellene. Nagyon zavaró az, ha egy több lakásos társasházban valamelyik lakó mindig dohányzik ezért soha nem lehet ablakot nyitva tartani. Annál nagyobb a gond, ha többen is erős dohányosok, ugyanis a hülye füst minden irányba terjed. Az ott lakó nem dohányzók védelméről is kellene gondoskodni. Ki kellene jelölni nekik egy helyet a dohányzásra, mégpedig az utcán a kapu előtt.”
 • 9. szandokán 2012. március 25. 11:34
  „MIkor lesz betiltva a fingás?”
 • 8. lukrecia 2012. március 25. 10:40
  „Gumicsont bedobva: Nagyallomas , ugynokugy, dohanyzas stb. ujra melegitve---- majd minden marad a regiben. Na egy honap mulva ujbol olvashatjuk kicsit maskepp fogalmazva”
 • 7. roxper 2012. március 25. 10:23
  „Érdekes, hogy ilyen pénzbehajtókra (traffis rendőr, ántsz, nav) mindig szükség van, az ő számuk folyamatosan nő, a közmunkások száma is év végére 200e főre tehető ki és a munkanélküliség még így is nő!”
 • 6. Lakos 2012. március 25. 09:29
  „2. zazie
  Egyetértünk!
  A Párt megmondja a magánvállalkozónak, hogy mennyi bért fizessen a dolgozójának, kiket lásson vendégül, és mit engedhet meg a vendégének. Milyen alapon?”
 • 5. Besenyő_Pistabácsi 2012. március 25. 09:18
  „1. Grabowsky! Pont ugyanez jutott eszembe, lehet, hogy megtaláltam a megoldást, mert kialakítanak egy állandó asztalt ahol kitesznek 10-20 különböző dohány terméket és azt mondják, hogy most éppen kóstolással egybekötött dohánytermék-bemutató van! Idézet a rendeletből "Zárt térben ezután csak dohánytermék-bemutatókon és a szállodák szivarszobáiban lehet dohányozni, a szivarszobákban étel és ital nem szolgálható fel."
  Hehe”
 • 4. Queenmargareth 2012. március 25. 08:53
  „Na, majd jön a nagy beköpések sora, akik utálják egymást...
  1, volt ilyen, de ezt felülmúlta a fidesz, pedig jó ötlet volt.”
 • 3. Mogyoró 2012. március 25. 08:48
  „Kedves ÁNTSZ! A piacokon miért nem ellenőriznek, és büntetnek. Ott ugyanis egyes őstermelőnek mondott árusok a romlott zöldség félékből kifaragják a rossz részeket és úgy árulják, tök, uborka, stb, vagy itt kevesebb büntetés pénz jönne be és azért meg nem érdemes dolgozni ugye. Hozzá teszem dohányos vagyok, de az Én kultúrámhoz hozzá tartozott, a tilalom előtt is, hogy ebédidőben étteremben nem gyújtok rá, de egy kocsmában a söröm mellé ne dohányozzak az azért már túlmegy a határokon, vagy legyenek külön álló dohányzó kocsmák. Egyébként meg ha igaz a bagósok pénzéből (adójából) sikerült az Egészségügy beígért nagy béremelése.”
 • 2. zazie 2012. március 25. 08:32
  „Miért nem dönthet a tulajdonos, hogy saját tulajdona dohányzó helyiség vagy nem?
  Azzal egyetértek, hogy jelölje, miszerint az egy dohányzó, vagy nem dohányzó vendéglátóhelyiség. Így mindenki eldöntheti, hogy igénybe veszi-e a szolgáltatásokat, vagy nem...
  Ez csak arra jó, hogy lehet büntetni (ezáltal az ÁNTSZ több bevételhez jut), közben meg meresztgetik a szemüket, hogy egyre kevesebb pénz folyik be a jövedéki adóból...
  Sokkal üdvözítőbb lenne, ha az ÁNTSZ inkább arra fordítana nagyobb energiát, hogy az élelmiszereket ellenőrizze, pl a piacokon a zöldségeket, hogy betartották e a permetezési várakozási időket, hogy honnan származó húst és egyebeket akarnak ránk sózni. Persze ehhez dolgozni kellene, nem elég kimenni, hogy nahát itt dohányzik valaki....”
 • 1. Grabowsky 2012. március 25. 07:26
  „Csak halkan kérdezem, miért nem lehet kialakítani szivarszobát egy étteremben, vagy kocsmában???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyverrel fenyegette a rendőröket egy ittas férfi

Rendőri őrizet alá vonták a kórházban azt az ittas, agresszív férfit, aki azzal fenyegette meg a… Tovább olvasom