Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Egy hónap múlva tárgyalja a thm-et maximáló törvényt az Országgyűlés

A teljes hiteldíj mutatót (thm) 30 százalékban maximáló miniszterelnöki bejelentésből egy hónapon belül lesz csak törvényjavaslat.
Navracsics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter javasolta annak megvizsgálását, hogy az éven belüli hitelekre, illetve a hitelkártya szolgáltatásokra is vonatkozzon-e a THM plafon - mondta Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának elnöke, a bizottság hétfői ülésén Budapesten.

A bizottság egyhangúlag támogatta a pozitív adóslista létrehozását kezdeményező törvényjavaslat általános vitára bocsátását, viszont a végtörlesztésről szóló törvényjavaslat általános vitára alkalmasságáról való szavazásnál az MSZP-s képviselők tartózkodtak, az LMP-s képviselők pedig egyik szavazásnál sem voltak jelen. A kormánypárti képviselők mindkét javaslatra igent mondtak.

A végtörlesztést azzal indokolta a beterjesztő Rogán Antal, hogy a devizahitelek összes kockázata a hitelfelvevőkhöz került, az új kormány pedig eddig is több lépcsőben igyekezett a bankokat is bevonni a kockázat viselésébe.

Ilyen volt az egyoldalú szerződésmódosítás megtiltása, a középárfolyamon való devizaváltás előírása, és ehhez csatlakozik most a végtörlesztés. A teljes devizahitel-állomány azért nem forintosítható, mivel ez nem lenne minden hitelfelvevőnek előnyös, illetve már a bankokat is megterhelné.

A bizottsági elnök javasolta, hogy a bankok - a devizahitel végtörlesztése után a saját éven belüli devizahiteleiket építsék le, mivel így csökken az MNB tartalékolási kötelezettsége, amely az adófizetők terheit csökkenti.

Sági István (Fidesz) azt javasolta, hogy a devizahitelre vásárolt autóknál is lehessen végtörleszteni, amennyiben a hitelfelvevő munkaeszköze a kocsi.

A tavalyi költségvetés zárszámadását kormánypárti igen, és ellenzéki nem szavazatokkal utalta általános vitára a bizottság.

A közbeszerzési törvény módosításánál elfogadta a bizottság azt a képviselői javaslatot, hogy az úgynevezett háromajánlatos közbeszerzéseknél az ajánlatkérő csak kkv-nek minősülő cégeket kérhessen fel ajánlatkérésre. Erre a 25 millió forint alatti áru- és szolgáltatás-beszerzésnél, illetve a 150 millió forint alatti építési beruházásnál van mód, amikor elegendő három ajánlatot kérni, az ajánlattételre pedig 15 napjuk van a felkérteknek.

A nemzeti energiastratégiához beadott képviselői módosító indítványok közül egy MSZP-s javaslatot támogatott Bencsik János nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár, és vele együtt a bizottság is. A kormánynak nem három- hanem kétévente kell beszámolnia az energiapolitika megvalósításáról az Országgyűlésnek.

A távhőszolgáltatási és az ármegállapítási törvény módosításáról szóló javaslatot - kormánypárti igenekkel - általános vitára alkalmasnak tartotta a bizottság. A javaslat a jövőben a kapcsolt energiatermelőknél nem az áramot, hanem a hőenergiát támogatja, a Magyar Energiahivatal pedig bírságolhat akkor, ha a szolgáltató nem szabályszerűen használja fel a támogatást.

A bizottság hozzájárult ahhoz, hogy közbeszerzés nélkül lehessen beszerezni az állami vagyonnyilvántartáshoz szükséges számítástechnikai eszközöket, viszont elutasította Szily Katalin képviselői indítványát, amely a privatizáció során vállalt - illetve előírt - kötelezettségekre akart vizsgálóbizottságot felállítani.

A kormány képviselője arra hivatkozott, hogy a jövő év végére lesz digitalizálva minden szerződés, akkortól lehet belőlük teljes körűen adatokat kinyerni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Javítaná a vendéglátás helyzetét a kormány

A kormány egyebek mellett ágazati stratégiát dolgoz ki, felülvizsgálja a vendéglátással kapcsolatos… Tovább olvasom