Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Egy hónapon át tervezték a galgagyörki támadást

Az ügyészségi vádirat szerint egy hónapon át tervezték a galgagyörki támadást azok a férfiak, akiket hat ember megölésével vádolva állítottak a Pest Megyei Bíróság elé pénteken.
A Pest megyei település sértettjei a televíziós híradásokból értesültek a büntetőper kezdetéről, és polgárjogi kerestet kívánnak benyújtani a vádlottak ellen, de félnek, hogy bosszút állhatnak rajtuk.

A Pest Megyei Főügyészség pénteken ismertetett vádirata szerint Kiss Árpád Sándor elsőrendű, testvére Kiss István Zoltán és a harmadrendű vádlott Pető Zsolt 2008. június közepén egy televíziós riportműsorból értesült arról, hogy a Pest megyei Galgagyörkön roma és nem roma családok közötti konfliktusok vannak. Mivel egy szerelmi háromszögből kialakult nézeteltérésben az azóta már jogerősen feloszlatott Magyar Gárda is segítséget nyújtott, úgy döntöttek - mivel megítélésük szerint az igazságszolgáltatás nem megfelelően látja el a roma származású bűnelkövetőkkel szemben feladatát, ezért korábbi személyes sérelmeik és romák iránt táplált gyűlöletükből fakadóan saját kezükbe veszik az igazságszolgáltatást - a célpontként kiválasztott település megfelelő eszköz lehet a közfigyelem felkeltésére, és a hatóságoknak is példát mutathatnak.

Az MTI tudósítója vasárnap az ügyészség által közölt vádiratban foglalt támadási helyszíneken a sértettekkel beszélve azt tapasztalta, két és fél évvel a fegyveres lövöldözés után még mindig félnek, és az akkori támadás nyomait még ma is viselik a Dózsa György úti lakóházak.

Az ügyészség szerint a vádlottak - akik kezdetben még csak hárman voltak, negyedik társuk csak a két utolsó, a tiszalöki és a kislétai halálos sérülésekkel is járó helyszíneken bűnsegédként vett részt - támadásukat „katonai pontossággal" a legapróbb részletekig kidolgozva, minden eshetőségre felkészülve tervezték meg és hajtották végre.

Mobiltelefont vásároltak, majd egy héttel később, 2008. június 26-án a testvérpár napközben terepszemlét tartott a településen: Galgagyörk cigánytelepének földúton való megközelítési, majd a menekülés útvonalának lehetőségét kutatták fel.

A támadást majd egy hónappal később, július 21-re virradóra követték el: egy ezüstszínű, letakart rendszámtáblájú Opel Astra kombival, Acsa felől, a földúton közelítették meg éjfél előtt a települést, a házak mögötti kerten át az utca közepéig besétálva, az elsőrendű vádlott több száz méterről történő fedezése mellett egy adott jelre féltérdre ereszkedett, és Kiss István tüzet nyitott a lakóházak ablakaira. A házban két család, négy felnőtt és egy ötéves kisfiú aludt, de nem sérültek meg.

Miután a másodrendű vádlott az öntöltős sörétes fegyverből a tárban lévő hat lőszert kilőtte, Pető Zsolt a megtámadott házzal szemben lévő lakás ablakát vette célba mintegy 30 méterről. Két lövés leadása után kivette az üres töltényhüvelyeket, majd a az udvaron átsétálva kiment az utcára, és újabb két lövés adott le az ablakra.

A sértettek, akik tanúként szerepelnek a támadássorozat miatti büntetőügyben, az MTI tudósítójának megmutatták azokat a helyszíneket, ahonnan a lövéseket a vádirat szerint leadhatták, és a 2010. március elsején tartott helyszíni bizonyítási eljáráson, az elsőrendű vádlott Kiss Árpád kihallgatásával is megpróbáltak rekonstruálni.

A két és fél évvel ezelőtti támadás éjszakáján abban a szobában, amelynek redőnnyel zárt ablakát Pető Zsolt szétlőtte, egy fiatal házaspár és három gyermeke aludt. A sörétek beszaggatták a műanyag redőnyt, amelyet azóta sem tudtak kicserélni, és több sörétszem abban az emeletes ágyban állt meg, amelyen a gyermekek aludtak.

A vád szerint a bűnbanda irányítójaként tevékenykedő Kiss Árpád a besenyszögi vadásztól korábban elrabolt Mauser típusún golyós vadászfegyverrel „mesterlövész pozícióból" fedezte a házak között lövöldöző társait, majd miután azok befejezték a lövöldözést, egy harmadik, a villanyoszlop által megvilágított ház ablakát vállához támasztott fegyverével vette célba: három célzott lövést adott le, majd tárat cserélt, és kilőtte a benne lévő újabb három lőszert. Ezt követően elindult a leállított gépkocsihoz, és rövid idő múlva csatlakozott hozzá a futva menekülő, csuklyát viselő két társa.

A vádlottak azt is tervbe vették, hogyha a visszaúton üldözőbe vennék őket a rendőrök, az elsőrendű vádlott elhajt a gépkocsival, két társa pedig az autóból kiszállva elmenekül a fegyverekkel. Mivel tettük nem érte el a számukra kívánt hatást, támadásukat tovább folytatták: nyolc további helyszínen támadtak romákra, mely során hat embert megöltek, ötöt megsebesítettek, ezért az ügyészség ötszörösen minősülő emberöléssel és más bűncselekmények vádolja őket.

A galgagyörki romák az MTI tudósítójának vasárnap azt mondták: a félelem még ma is bennük él, és ezért az egyik család el is költözött a megtámadott házból. Elszenvedett sérüléseik miatt kártérítési pert szeretnének indítani a vádlottak ellen, és ehhez jogi segítséget kérnének, de attól tartanak, hogy a rendőrök nem fogták el az összes elkövetőt, esetleg a felbujtójukat, így bosszút állhatnak rajtuk, vagy „mások folytathatják" a támadásukat.

Elmondásuk szerint csak a sajtóból értesültek, hogy megkezdődött a bírósági per, és csak tanúként és nem sértettként kezelik őket.

A pénteken kezdődött bírósági per szerdán az elsőrendű vádlott meghallgatásával folytatódik.

Olvasóink írták

 • 9. bánki 2011. március 29. 06:29
  „8. maros50 2011.03.28. 17:50 A bűn az bűn, függetlenül fajtól, vallástól és politikai meggyöződéstöl.

  A statisztika szintén független a fentiektől!

  Ja, három gyerekem van !

  Mellesleg a jelek szerint ennek a három palinak sem pénze, sem esze, sem pediglen lehetősége nem lett volna a támadások végrehajtásához.
  Római jog : kinek használ ?

  Vagy néhány példa: A Reichstagot egy Marinus van der Lubbe nevű holland férfi gyújtotta fel, aki kommunistának vallotta magát, 1933. február 27-én.”
 • 8. maros50 2011. március 28. 17:50
  „Kedves Bánki! Vajon a vádlottak milyen feltételeket szabtak az égő házból menekülő gyermeknek? Ha van gyermeked,gondold át a brutális és kegyetlen "küzdőtért"!”
 • 7. deszkás 2011. március 28. 15:45
  „És miből éltek a drágáim? A bankszámlák utólag is ellenőrizhetők már ha akarják.”
 • 6. Falcao 2011. március 28. 13:43
  „Polgárháború keretein belül majd mi is kivehetjük a részünket a gyilkolászásban.”
 • 5. bánki 2011. március 28. 10:14
  „50 cigányt és 50 gárdistát össze kellene engedni a küzdőtérben, azonos feltételek mellett!

  Bicskákat el kobozni, na melyiktől ? - Kedves maros50 !”
 • 4. maros50 2011. március 28. 08:57
  „"Célpontoként kiválasztott település" és itt végrehajtott gyilkosság "közfigyelem felkeltése és a hatóságoknak is példát mutathatnak".Hát nem arról szól a történet,hogy polgárháborút akartak kirobbantani? Vajon melyik hatóság az
  amely átvette volna példájukat és kivégző osztagként tevékenykedtek volna? Inkább arról szól az "utóélet",hogy Budaházi,betyársereg meg harcászati,kiképző, titkos tábor és hadd ne soroljam.Számomra az a megdöbbentő,hogy hol vannak a tippadók,a felbujtók a finanszírozók.”
 • 3. oszi1 2011. március 27. 22:05
  „Természetesen aki gyilkolt az bűnhődjön!De érdemes lenne azzal foglalkozni,miért történt mindez!Nem előítéletből az biztos,inkább utóítéletből.”
 • 2. maros50 2011. március 27. 20:57
  „Hát ne szólj szám és nem fáj a fejem
  Hisz bolond aki sokat beszél
  Csak arra figyelj,vétkesek közt cinkos ne legyél !”
 • 1. maros50 2011. március 27. 20:33
  „<moderálva>.Életfogytiglant mindnek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset az M2-es fóti lehajtójánál

Egy ember életét vesztette, egy másik súlyosan megsérült az M2-es autóút fóti lehajtójánál vasárnap… Tovább olvasom