Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Egy konyhafőnök kíváncsiságai

Az ország egyik legfiatalabb konyhafőnöke is közreműködött szakácskönyvünk készítésében: Tóth Gergő a szegedi Kárász csárda új szakembere, aki kétszáz-kétszázötven recept közül válogatta ki azt a negyvenkettőt, amit már el is készített. Azt mondja, sok érdekes és különleges ételleírással is találkozott.
Szeptember 1-jétől új, alighanem az ország egyik legfiatalabb konyhafőnöke dolgozik a szegedi Kárász csárdában. A szakácsmesterséget családi örökségnek tekintő Tóth Gergő nemrég töltötte be huszonötödik évét, és azt vallja, hogy minél több helyet, éttermet és szokást lát a magafajta, annál sokoldalúbb és színesebb lesz a tudása. Ugyanakkor hangsúlyozza: egy jó munkahely aranyat ér. Példaként hosszú étteremlistát említ, most azonban úgy tűnik: révbe ért. De ne rohanjunk előre...

Családi örökség

Édesapját, Tóth Lajost 1989-ben veszítette el, aki a valamikori Hági étterem konyhafőnök-helyettese és a Szeged étterem konyhafőnöke volt. Szeged egyik legismertebb mesterszakácsának, Frank Sándornak pedig az osztálytársa, ebből pedig némi képzavarral élve az következik, hogy Gergő szinte az anyatejjel szívta magába a szakácsmesterség mikéntjét és szeretetét. A kíváncsiság azonban ebben a szakmában is nélkülözhetetlen tulajdonság.

Két napig ravioli

– Miután befejeztem az iskolát, rövid időre sok helyen megfordultam, azonban a Roosevelt téri halászcsárdában kezdtem a pályát, egy évet dolgoztam itt – árulta el Gergő, aki még a hanságis évek alatt töltött egy hónapos olaszországi gyakorlatot tartja fontosnak.

Mint mondja, sokat elárul az ottani konyhakultúráról, hogy mindennap csak friss áruval dolgoznak, még mutatóban sem látni mirelit élelmiszert. Emberpróbáló feladatokat kaptak néha, mint amikor két napon át kellett 36 kiló raviolit hármójuknak kézzel elkészíteni.

Déli aprós hirdetés

Sok-sok hazai étteremet sorol Gergő, jelezve, hogy tapasztalatai ennek arányában növekedtek, egy angliai példánál azonban elidőzünk. Pár hónapja tért vissza féléves kinntartózkodás után a szigetországból, mint lelkesen újságolja: a világ második legnagyobb természetes öblében, Pool városá- nak két éttermében dolgozott. Úgy ment ki, hogy nem volt állása, nem volt semmi konkrét ajánlata. – Kíváncsi voltam, hogy egy idegen országban mit tudok elérni – magyarázza a konyhafőnök. Elégedetten summázza, hogy bármit el lehet érni, ha elég ügyes és talpraesett az ember, sorolja a tippeket a külhoni érvényesüléshez. A sors azonban úgy hozta, hogy ez év februárjában visszajött Szegedre, és pár munkakeresési próbálkozás után a Déli Apróban lett figyelmes a Kárász csárda hirdetésére, ahová sürgősen konyhafőnököt kerestek. Puskás László tulajdonos Gergő mellett döntött, aki az állás elnyerésével együtt megörökölte a szakácskönyvünk készítésének nehéz feladatait is. Közel kétszáz-kétszázötven recept fordult meg a kezei között, melyek között sok érdekeset és különlegeset is talált.

Hosszabb a határidő!

A nagy érdeklődésre való tekintettel meghosszabbítottuk receptbeküldő versenyünk határidejét, ami így szeptember 30-áról október 12-ére módosult. A receptekből szakácsok és mesterszakások válogatják ki a legjobbakat, majd lefőzik, megsütik azokat, és így kerülhetnek be a karácsonyra megjelenő szakácskönyvünkbe. Az elkészített ételeket és magát a recept beküldőjét természetesen lapunk fotóriporterei örökítik meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autósüldözés és kábítószerfogás Pécsett

Egymillió forint értékű - Magyarországon ritka kábítószert - pervitint találtak egy autósnál… Tovább olvasom