Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Egy lakóotthon

az autisták álma

Közel öt éve tizenhárom szülő álmodta meg és lelkes gyógypedagógusok segítették a mosonmagyaróvári Reménység Autista és Autisztikus Sérültekért Alapítványt a város és a környékbeli autista gyerekek fejlesztéséért.
A mosonmagyaróvári Reménység Autista és Autisztikus Sérültekért Alapítvány szándéka, hogy a rendellenességben szenvedők társadalmi beilleszkedését segítsék. Ezért hangsúlyt fektetnek a korai fejlesztés támogatására.

Támogatókkal, ötletekkel

A tehetséges gyerekek továbbtanulására, képzésének támogatására is figyelmet fordítanak. Az alapítvány vállalta a szülők, szakemberek szakmai továbbképzéseken való részvételének támogatását, akárcsak a szabadidős tevékenységek finanszírozását. Szülők, gyerekek, szakemberek évente együtt kirándulnak, ünnepelnek, járnak szakmai napokra, közösen néznek meg autistaotthonokat, iskolákat.
Kapcsolatot ápolnak többek között országos szervezetekkel: az Autisták Érdekvédelmi Egyesületével, az Autizmus Kutatócsoporttal s a Magyar Autizmus Alapítvánnyal. Pályázati támogatásból tartják fenn magukat, az 1 százalékos kampányból közel négyszázezer forintot gyűjtöttek tavaly.

Gondoskodás összefogással

Az alapítvány hosszú távú terve egy lakóotthon kialakítása – árulta el Stinner Zoltánné kuratóriumi elnök, aki szülőként úgy véli, előre gondoskodniuk kell gyermekeik sorsáról. Már több otthont is meglátogattak, és jól tudják: megvalósítására nagyfokú összefogásra lesz szükség.
Mosonmagyaróváron az Éltes Mátyás-iskola speciális csoportjában kilenc autista gyermek fejlesztését vállalták a szakemberek, de ellátják rajtuk kívül a képzési kötelezett, illetve az iskoláskor alatti autista és autisztikus sérült gyermekeket is. Újdonság az óvodai és iskolai utazó gyógypedagógus, aki a normál tanrendű iskolában, óvodában a már integrált autista tanulókat, óvodásokat fejleszti. Jelenleg a Napos Házban három autista fiatallal foglalkoznak.

Az autizmusról

Az autizmussal élő gyermek problémájának lényege a szociális-kognitív és kommunikációs készségek fejlődésének zavara, amely a személyiség fejlődésének egészét áthatja és általában fogyatékos állapothoz vezet. A rendellenesség jellemzői közt a rugalmas gondolkodás és kreativitás terén tapasztalható merevséget, a kommunikáció sérülését említik. Gyakoriak az érzékeléssel kapcsolatos problémák (túlérzékenyek hangokra, zajokra, illatokra). A statisztikák alapján 16–22 ezer autisztikus ember él Magyarországon.
Az autizmus skálája a mély fogyatékosságtól az ép intellektusú ember enyhe szociális készségzavaráig terjed. Gyakran jár együtt értelmi vagy egyéb fogyatékossággal. Bár a szó orvosi értelmében nem gyógyítható, személyre szabott terápiával lehet eredményeket elérni. Még meg nem magyarázott tény, hogy előfordulása fiúknál 4–5-ször gyakoribb, mint lányoknál – tudtuk meg Cser Gusztávné gyógypedagógustól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KÉSZ-hangverseny

Győr. A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége győri szervezete hagyományos hangversenyét a 250 éve… Tovább olvasom