Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Egy lélek, közös sors

A győri Bem téren októberben állítják fel Magyarország első olyan köztéri emlékművét, amely a közel ezeréves lengyel–magyar barátság előtt tiszteleg. Az alkotást Tóth Dávid szobrászművész készíti.
„ Magyarország és Lengyelország két öröklétű tölgy, melyek külön törzset növesztettek, de gyökereik a föld alatt messze futnak, összekapcsolódnak és láthatatlanul egybefonódnak.” Stanislaw Worcell lengyel költő – Bem tábornok katonája – 1849-ben írott verse a mottója annak a készülő szobornak, amely az országban elsőként, Győrött állít emléket a legendás lengyel–magyar barátságnak. A két egymásba fonódó gyökerű tölgyet ábrázoló, a „két nemzet, egy szív, egy lélek, közös sors” jegyében elképzelt köztéri alkotást tavasszal a győri lengyel kisebbségi önkormányzat kezdeményezte, a szervezést a Pilsudski Történelmi Társaság bonyolította. Ahogy Kollár Jánostól, a kisebbségi önkormányzat elnökétől megtudtuk: az emlékmű megszületését lengyel részről a nagykövetség, magyar részről pedig többek között a kultusztárca, a Hadtörténeti Intézet, különböző cégek és a győri önkormányzat támogatja.
Az alkotó, Tóth Dávid szobrászművész nevéhez fűződik például a budapesti Szent Kinga-szobor, a Henryk Slawik-emléktábla és a lengyel Wallenberg-dombormű is. Legújabb alkotásáról úgy nyilatkozott, hogy azt Győrött, a Bem téren keresztülmenő járdákkal határolt háromszögbe szeretnék elhelyezni. A két finoman egymás mögé csúsztatott, három és fél méter magas, három és fél méter széles, süttői mészkőből készült tölgy életfaként mindkét nép életútját, kiteljesedését jelképezi.
Az emlékmű teljes költsége 12 millió forint. A kezdeményezők az összeg több mint felét már összegyűjtötték, szívesen fogadnak további anyagi segítséget az 58600283-11131487 számú számlára, a megjegyzés rovatban az emlékmű szó feltüntetésével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KIFESTŐK/Élet a farmon

Nyomtassa ki gyermekének 14 új kifestőnket, rajtuk a ház körül élő, kedves állatokkal! Tovább olvasom