Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Egy más világ vonzásában

Azért az mégsem mindennapi dolog, hogy egy itthon a szakmájában neves vállalkozó összepakol családot-batyut, felszámol mindent – hogy aztán máshol (történetesen Spanyolországban) újra kezdjen mindent.

Nyaraláskor jött az ötlet

– Miért is megy el a magyar ? Már hosszú ideje van vállalkozásom a megyeszékhelyen – mondja történetünk hőse – , és ez hiába elismert és népszerű, hiába lehet EU-szintű jövedelmet produkálni vele, ha akkorák a terhek, hogy jószerével csak a napi megélhetésre futja belőle. Az ember bizony elgondolkodik a távlatokon...
Aztán dönt. De miért éppen Spanyolország ? A gondolat egy tavalyelőtti nyaraláskor született, s tavaly egy városkában, Salouban tapasztalt „ spanyolos ” magyarokkal és egy helyi pincérrel beszélgetve megérett az elhatározás. Nemcsak a gyümölcsök íze maradt feledhetetlen, hanem a tapasztalások is. Szívesen fogadják a magyarokat turistaként, s ennek következménye, hogy munkavállalóként is. Az egészségügy és a vendéglátás a két fő terület, ahol nagyok a lehetőségek, lévén, hogy hiányszakmának számítanak. A fizetések EU-szintűek, s bár nem igazán alacsonyak az árak, az áfa például csak 16 százalék... Ha valakinek van 5 – 8 millió forintja, gond nélkül ingatlant vehet Spanyolországban.

Nem csak vaktában

És, mint említettük, a hiányszakmában munkát is talál. Történetünk szereplőjének alapszakmája szakács (vállalkozása ettől kicsit távolabb esett, műszaki területre), s a tavalyi nyaraláskor a szállodában bebizonyosodott, lenne munkája.
Hát hogyne! Vegyük ezt a nem túl ismert, Salou nevű települést az Aranyparton: most van 170 működő szállodája és apartmantömbje, és évente 30 – 40 újabb épül, egyre több a turista, köztük a magyar. De így van ez más településeken is.
A döntés azért ilyen lehetőséggel sem volt túl könnyű, de megszületett. Sok ember nekifut a vakvilágnak, feléget maga mögött mindent egy jobb élet reményében, aztán belebukik a kalandorságba.

Az álmokért küzdeni kell

Az álmok megvalósításához céltudatos, kemény, időt, energiát, pénzt igénylő, lemondásokkal járó felkészülés kell. A nyelvtanulás és a szakma a legfontosabb. Mindeközben még felszámolni a vállalkozást, áruba bocsátani a családi házat, interneten bemutatkozó és ajánlkozó leveleket küldeni Katalóniába ...Bizonyára feltűnt az olvasónak: nem említettünk nevet. Mindig vannak az embernek „ jóakarói ” , mondja a győri vállalkozó, s a nyár, a kitelepülés még odébb van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bizonytalanság bölcs guruja

Prof. dr. Popper Péter pszichológus, egyetemi tanár, mogorva ember. A diákjai csak a Bizonytalanság… Tovább olvasom