Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Egy napig tilthatják a gyanúsítottak és ügyvédjük találkozását

Az eredetileg tervezett 48 helyett 24 óráig nem találkozhatnak ügyvédjükkel a kiemelt ügyek gyanúsítottjai - döntött az Országgyűlés hétfőn, amikor a büntetőeljárási törvény módosításához érkezett javaslatok közül csak a fideszes Cser-Palkovics András indítványait fogadta el.
A változtatás értelmében a terhelt és a védő érintkezése az őrizet első 24 órájában az ügyész rendeletére tiltható meg, az ügy egyedi körülményei alapján. Ez idő alatt - ha a gyanúsított és ügyvédje találkozását az ügyész megtiltotta - a védő a terhelt kihallgatásán sem lehet jelen.

A rendelkezést mindhárom ellenzéki párt kifogásolta, sőt, az MSZP, a Jobbik és az LMP mellett a kereszténydemokrata Rubovszky György is azt kezdeményezte, hogy a gyanúsítottak és ügyvédjük érintkezését ne korlátozzák, a parlamenti többség azonban a fideszes javaslatot támogatta. Nemmel szavazott arra ugyanakkor 14 kormánypárti képviselő is, köztük Németh Zsolt külügyi államtitkár.

A módosításokkal nem változott az a rendelkezés, amelynek alapján kiemelt jelentőségű ügyekben az őrizet legfeljebb 120 óráig tarthat az eddigi 72 helyett. Ennek elhagyását tehát hiába kezdeményezte a szocialista Bárándy Gergely, a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás és az LMP-s Dorosz Dávid és Schiffer András mellett Rubovszky György is.

Kibővítették ugyanakkor a képviselők - szintén Cser-Palkovics András javaslatára - a kiemelt ügyek körét. A hivatali visszaélés és a közélet tisztasága elleni bűncselekmények mellett így ebbe a körbe tartoznak majd az el nem évülő bűncselekmények, a háborús bűntettek, az emberiség elleni bűncselekmények, az emberölés és az emberrablás súlyosabban minősülő esetei, valamint a terrorcselekmények és a bűnszervezetben részvétel is.

A büntetőeljárási törvény módosítását - az eljárások gyorsításának szándékára hivatkozva - az alkotmányügyi bizottság kezdeményezte.

A törvényjavaslat végső formájáról jövő hétfőn szavaz a parlament, azon már csak zárószavazás előtti indítvánnyal változtathatnak a képviselők.

Olvasóink írták

 • 4. deszkás 2011. június 28. 14:36
  „Ez is lefagyott?”
 • 3. deszkás 2011. június 28. 10:17
  „Nem egyszerű a politikai szándékú dolgokat bizonyitani a vádhatóság részéről mert nyilván erre megy ki a dolog. Teszem azt ezt a hszt (is)minősiteni kitől milyen szándékkal született (hol található )és milyen büntetési tétel hozható fel? Ez más mint egy "ujjlenyomat".”
 • 2. Nyomozo 2011. június 28. 09:56
  „Mire mennek vele? A gyanúsított 24 óráig befogja a száját és ennyi.”
 • 1. dodó 2011. június 28. 09:45
  „Egy napig tilthatják?
  Körmös Bauerék a tárgyalás napjáig tiltották.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rövidebb lesz a nyári szünet?

Pokorni Zoltán szerint illőbb lenne a téli és tavaszi helyett a karácsonyi és húsvéti szünet kifejezést használni. Tovább olvasom