Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Egy nappal rövidebb lesz a kampánycsend

Az októberi önkormányzati választáson a korábbi választásoktól eltérően már csak a szavazás napján, a szavazókörök bezárásáig lesz érvényben a kampánycsend. Ez azt jelenti, hogy a kampánytiltás időkorlátja 43-ról 19 órára csökkent.
Az Országgyűlés a nyáron módosította a választási eljárásról szóló törvényt, amely rendelkezik a kampánycsendről. A korábbi szabályozás szerint kampányt folytatni a szavazást megelőző nap (szombat) 0 órától a szavazás végéig volt tilos, vagyis a kampánycsend 43 órás volt.

Az új szabályozás szerint a kampánycsend kizárólag a szavazás napján, a szavazás befejezéséig van érvényben.

A kampánycsend megsértésének minősül a választópolgárok választói akaratának befolyásolása, így különösen a jelölt vagy a jelölőszervezet által ingyenesen juttatott szolgáltatás (ide értve a szavazásra történő szervezett szállítást, étel-ital adását), pártjelvények, zászlók, pártszimbólumok, a jelölt fényképét vagy nevét tartalmazó tárgyak osztogatása, választási plakát elhelyezése, a választói akarat befolyásolására alkalmas információk szolgáltatása elektronikus vagy más úton.

A kampánycsend megsértésének minősül az Országos Választási Bizottság állásfoglalása szerint az, ha a kampánycsend idejére bárki politikai gyűlést, tüntetést szervez. Tilos továbbá a pártszimbólumok használata, pártokhoz köthető egyenruha viselése a választási szervek hivatalos helyiségeiben, így különösen a szavazóhelyiségekben.

Kampánycsend idején sem új, sem korábbi közvélemény-kutatás eredményét nem lehet közzétenni.

A kampánycsend előtt megjelent sajtótermék azonban nem lehet kampánycsendsértő, azaz az újságárusoknak nem kell beszedniük a standokról az ilyen kiadványokat.

A választási bizottságok azonban mindig egyedileg, esetről esetre döntik el, mi minősül kampánycsendet sértőnek; a jogorvoslati eljárásokban pedig végső soron a bíróságok döntenek az egyes ügyekben.

Olvasóink írták

 • 6. Őszödi 2010. szeptember 26. 15:11
  „A szocialisták 2006-ban megígérték:
  "2008-ban teljesítjük az európai monetáris unióhoz történő csatlakozáshoz szükséges egyensúlyi követelményeket, és ezzel létrejönnek az euró bevezetésének közgazdasági feltételei."

  "Visszaadtuk azt, amit a korábbi kormány elvett tőlük, bevezettük a 13. havi nyugdíjat, és elkezdtük a nyugdíjkorrekciós programot. 2006-tól emeljük az özvegyi nyugdíjakat, 2007-től pedig a nyugdíjazási időszakok szerint fokozatosan növeljük a különböző időszakokban megállapított saját jogú nyugdíjakat."

  "A mögöttünk hagyott időszakban sokat tettünk egy igazságosabb élet és egy összetartóbb társadalom megteremtése érdekében. Soha nem látott mértékben emeltük az orvosok, a nővérek és a pedagógusok bérét."”
 • 5. gereben 2010. szeptember 26. 14:37
  „Kishó, te viszont majd sokáig énekelheted ezt: The Song of Orbán....
  http://www.youtube.com/watch?v=IUZnkHE9h3k&feature=related”
 • 4. pákásznák 2010. szeptember 26. 12:43
  „Kedves Kissó, inkább Orbánoddal foglalhozz! Tudod, aki sosem hazudik. " Azonnali nagymértékü adócsökkentés legfrissebb bejelentett időpontja: 2013 !! Most csak a megszoritások jönnek az országra. Hajrá Botka!”
 • 3. Kisshó 2010. szeptember 26. 12:05
  „A kedves szocialista barátaimnak üzenem, hogy utoljára okt. 3.-án énekelhetik ezt el:

  http://www.youtube.com/watch?v=IUZnkHE9h3k&feature=related

  Hajrá B.Nagy, hajrá FIDESZ”
 • 2. KovácsPistike 2010. szeptember 25. 23:15
  „1. hozzászólás napfenyfurdo_mutyi 2010.09.25. 20:55
  És ettől most megváltoztak a szocik?
  Szirbik és Bedő egy húron pendültek, hazudoztak Gyurcsánynak és az MSZP-nek egészen kiválóan nyomogatták az IGEN-IGEN gombokat a parlamentben. Megmondtam, hogy Csongrád már biztosan nem választja újra Bedőt, így is lett.
  Nem lesz ez másként az önkormányzati választásokon sem.”
 • 1. napfenyfurdo_mutyi 2010. szeptember 25. 20:55
  „Botka párttársa bocsánatot kért a baloldaliaktól

  2010. szeptember 23., csütörtök o Cikk nyomtatása o Küldés e-mailben

  Kurucsó Péter, az MSZP egykori debreceni városi elnöke bocsánatot kért a szocialista pártban csalódott választópolgároktól, mert szerinte az MSZP cserbenhagyta a baloldalt.

  Kurucsó Péter debreceni szocialista önkormányzati képviselő, a Magyar Szocialista Párt volt debreceni elnöke a mai nappal kilépett a pártból, s egyúttal sajtótájékoztatón jelentette be: bocsánatot kér azoktól a választóktól, akik csalódtak az MSZP-ben.

  Kurucsó Péter úgy fogalmazott: "lejáratódott a baloldali szó, annak teljes tartalmával együtt, benne valamennyi résztvevőjével, akik mára szemlesütve, fejet lehajtva és szégyenkezve tűrnek szótlanul". Mint mondta: mélységes szégyenében bocsánatot kér azoktól, akik azt hitték, hogy az MSZP meghallja és megérti a gondjaikat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nádasban találták meg az eltűnt idős férfit

Legyengült állapotban, egy nádas tövében találtak meg egy 71 éves férfit, akinek még pénteken… Tovább olvasom