Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Egy napra királynőnek lenni

A klasszikus fazonok mellett egyre több az extravagáns, különleges esküvői ruha a szalonokban.

Kérdezzünk meg tíz esküvőre készülő vőlegényt arról, hogy mi a legfontosabb számára. A többségük azt mondja majd, csak ki ne hagyja valamelyik havert, barátot a meghívandók listájáról. A menyasszonyoknál általában az esküvői ruha áll az első helyen. Egy napra királynők szeretnének lenni a menyasszonyok, de mindenképpen nagyon emlékezetesen szépek.

Győrben, a Zichy-palotában Rayné Berger Szilvia esküvőiruha-kölcsönzőt működtet, s nem csak ezért, saját emlékei és élményei alapján erősíti meg az előbbieket. Ez bizony így van – mondja. Annak idején még nem tudta pontosan, milyen ruhában szeretne az anyakönyvvezető s az oltár elé állni, azt viszont igen, hogy fantasztikusnak kell lennie, aztán persze megálmodta hozzá a ruhát is. Édesanyjával indult kiválasztani, és mert nagyon is valóságos elképzelése volt stílusra, színre, gyorsan megtalálta a csakis neki, csakis az ő esküvőjére, a számára valót.

A szépség ára

A menyasszonyiruha-kölcsönzés vásárlás helyett végül is gazdasági kérdés. Az új menyasszonyi ruhák több százezer forintra rúgnak és viselésükre a kölcsönzöttekhez hasonlóan egyetlen napra lehet számolni, aztán csupán a helyet foglalják a szekrényben. A kölcsönzési díj általában az esküvői kiadások szerényebb hányada, hét-tizenegy százaléka, ám mert egy esküvő költsége rongyrázás nélkül is elérheti az egymillió forintot, a kölcsönzés se két fillér. Egy kölcsönzött esküvői ruhát szombaton visznek el a szalonból, s hétfőtől várja az újabb menyasszonyokat.

Akik most a Zichy-palotában Szilviához betérnek, gazdag kínálatot találnak. Kollekciója Spanyolországból való. A beszerzés indoklására azt mondja, ez nyilvánvaló, hiszen menyasszonyiruha-divatban a spanyolok ma világelsők. Szilvia katalógus alapján választ és rendel. Oly módon, hogy színben és méretben is többféle igénynek tudjon megfelelni.
Az idei, 2006-ost még tavaly ősszel kiválasztotta, s az új ruhák már az óév novemberében megérkeztek. Érdekesnek mondható, hogy az új „divatidény" kezdete minden esztendőben egy kicsit előbbre jön. Mi a 2006-os menyasszonyiruha-trend? A klasszikus mellett egyre több az extravagáns... Lehet a ruha abroncsos, királynői, de éppúgy divatos a szűkebb, a testhez simuló. A ruhák anyaga maradt a selyem, a szatén, de gyűrt anyagok. A menyasszonyok mindinkább a különlegeset, az egyedit keresik, részesítik előnyben.

A házasságukra készülő hajadonok barátnőjükkel, édesanyjukkal mennek a ruhát kiválasztani, ebben nem változnak a szokások. Vőlegényükkel szinte soha. A vőlegények a szertartáson szeretik először megpillantani menyasszonyi ruhájukban, teljes pompájukban szerelmüket. Szilvia a ruhakiválasztásnál azon van természetesen, hogy segítsen a legmegfelelőbbet megtalálni. Erre valók a próbák. Az a legfontosabb, hogy ki-ki a maga egyéniségének megfelelő ruhát találja meg. Aki például általában sportos hétköznap, nem érezné jól magát a hatméteres uszályban. A kölcsönző a menyasszonyi ruhákhoz megfelelő fátylat, stólát is kínál. Az egyéb kiegészítők, például a menyasszonyi fehérneműk, cipők, ékszerek nem kölcsönözhetők, ezeket meg kell venni. A menyasszonyi ruhát a kiválasztó méretére alakítják. Koktél-, menyecskeruhákat ugyancsak nem kölcsönöznek, ezeket Szilviánál csináltathatják a hölgyek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változik a családi pótlék szabálylai

Januártól a babakötvény mellett számos, a családtámogatási rendszert érintő változás lépett életbe. Tovább olvasom