Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Egy óráig élt a a kaszinókban dohányzást engedő kitétel

Belföld - A Parlament alkotmányügyi bizottsága 2011.december 30-án a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvényjavaslathoz (!) egy zárószavazás előtti módosító javaslatot nyújtott be. Ennek értelmében a nemdohányzók védelméről szóló törvény egyik bekezdésének változtatására azt javasolták, hogy a kaszinókban a jövőben dohányzóhely kijelölése nélkül is lehessen dohányozni.
Világcsúcs: A kaszinókban történő dohányzás megengedésére vonatkozó, a Parlament által elfogadott módosítás mindössze egyetlen óráig volt hatályban. A Parlament alkotmányügyi bizottsága 2011.december 30-án a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvényjavaslathoz (!) egy zárószavazás előtti módosító javaslatot nyújtott be. Ennek értelmében a nemdohányzók védelméről szóló 1999. évi XLII. törvény (Ndv.) 2. § (3) bekezdésének változtatására azt javasolták a képviselőknek, hogy a kaszinókban a jövőben dohányzóhely kijelölése nélkül is lehessen dohányozni.

Lehet persze azon morfondírozni, mennyire etikus, hogy miközben a kormánypártok korábban elfogadták a kocsmák népének dohányzási tilalmát előíró Ndv. módosítást, addig a gazdag szerencsejátékosok számára tovább engednék a füstölést. Főleg az alkotmányügyi bizottság lobbizása meghökkentő, hiszen aligha kell bizonygatni e javaslat alkotmányellenességét. Diszkriminál szegény és gazdag dohányosok között, ráadásul a kaszinókban dolgozókat és az ott játszó nemdohányzókat arra kötelezi, hogy veszélyeztessék az egészségüket.

Minden esetre a Parlament 290 szavazó tagja közül 250 képviselő még aznap (!) 2011. 12. 30-án megszavazta ezt a módosítást is. Schmidt Pál köztársasági elnök igencsak otthonosan mozoghat a vízimű-szolgáltatás kérdéskörében, hiszen néhány órával a szavazást követően már alá is írta azt. A Magyar Közlöny Lap-, és Könyvkiadó Kft. is biztosra vette, hogy a köztársasági elnök nem sokat vacakol a szignálással, hiszen 2011. december 31-én már meg is jelentette az új, 2011. évi CCIX törvényt, benne a kakukktojás 91. paragrafust az Ndv. módosításával. Így történhetett, hogy a magyar jogalkotásban alighanem csúcsnak számító sebességgel, benyújtását követő alig több mint másfél nap múlva – a törvény rendelkezése szerint 2011. 12. 31-én 23 órakor - hatályba lépett a kaszinó-dohányzást megengedő törvénymódosítás. Csakhogy az Ndv-t egy másik törvény a 2011. évi XLI. törvény is módosította, amit a Parlament 2011. április 26-án fogadott el.

Eszerint 2012. január 1-től az Ndv. 2. §-a helyébe egy új 2. § lép, s ebben a kaszinókra vonatkozó dohányzási lehetőség bizony nem szerepel. Alighanem világcsúcs született azzal, hogy a 2011. december 31-én 23 órakor hatályba lépett, a kaszinókban korlátlan dohányzást megengedő törvényi rendelkezés mindössze egyetlen óráig volt hatályban. Az csak sajtótalálgatás, hogy Magyarország egyik legnagyobb szivarkereskedője a vele egy házban lakó, és szoros baráti viszonyban álló Rogán Antalnál lobbizott volna a kaszinódohányzás teljes liberalizálása érdekében. Elvben megbízhatóbbnak tűnhet, ha az erre javaslatot tevő módosító indítvány tömör indoklását idézzük teljes terjedelemben:

"A zárószavazás előtti módosító javaslat alapján játékkaszinóban is lehet dohányozni kijelölt dohányzóhely hiányában.". Kár, hogy az indoklás szöges ellentétben áll a javaslattal, hiszen utóbbi éppen azt célozta, hogy ab ovo ne kelljen dohányzóhelyet kijelölni - írja közleményében a Füstirtók a Gyermekdohányzás Visszaszorításáért Alapítvány.

Olvasóink írták

 • 13. nátha 2012. január 04. 23:05
  „Ez most egy reflektor volt az Országházra.”
 • 12. Mathiasking 2012. január 04. 16:51
  „Mi sem bizonyítja jobban: nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal!”
 • 11. JungHeinrich 2012. január 04. 14:45
  „Itt ha jol latom komoly lobbi erdekek feszulnek egymasnak , ahol a korrupcio erosebb a jozan esznel.Megis el tudom kepzelni vannak kreativ lobbik is az orszaghazban akik bar kisebbsegben vannak neha elerhetik a celjaikat,csak hasonlo fondorlattal ahogy egyebkent rosszul mukodik.Ne felejtsuk el a politikaban semmi sem az aminek latszik. Ezert marhasag manapsag ideologiai okokbol egymasnak ugrani, az orszaggyules tagjainak 99%-at gazdasagi lobbik (ertsd legalis korrupcio) iranyitjak barmit mond Vityke vagy Gyurcsany. Bar ugy latszik a Kedves Vezetot ma valami kulonos ero vezerli...az irracionalis hulyeseg :-)”
 • 10. DMagóg 2012. január 04. 14:01
  „"Világcsúcs: A kaszinókban történő dohányzás megengedésére vonatkozó, a Parlament által elfogadott módosítás mindössze egyetlen óráig volt hatályban."

  Sorsdöntő kérdésekben fő a gyorsaság! Ők tudják, hogy mi a jó nekünk, s mit akarunk! Gyorsan reagálnak is rá! Hajrá Magyarország! Öröm, hogy itt élhetek!”
 • 9. X_Y 2012. január 04. 13:23
  „Átgondolt szakszerű törvényalkotás...de a zemberek erre adtak felhatalmazást.”
 • 8. deszkás 2012. január 04. 12:36
  „Á nem is nem lobizott a kereskedő én is tudom szemenszedett hazugság. Mint az is:nem lesz részrehajló a főbiró asszony.”
 • 7. Larsson 2012. január 04. 12:03
  „Ki ír könyvet így törvénykezünk mi címmel? Szívesen besegítek, tuti bestseller lesz! :D”
 • 6. Queenmargareth 2012. január 04. 11:15
  „:))))))))
  Tetszik, hogy Schmidt -nek írták; a többi a szokásos nonszensz a "politikusok" részéről, azon már ki sem akadok:nagyon.”
 • 5. Logaritmus 2012. január 04. 09:35
  „Bohács úr partja csak betanított gombnyomó lényekből áll?”
 • 4. N.P. 2012. január 04. 09:27
  „Ez az igazi országimázs! Rajtunk röhög a fél világ - sajnos joggal!”
 • 3. kutyakolbasz1 2012. január 04. 09:22
  „mikor lesz már ennek az ámokfutásnak vége?
  szegény pali bácsi vívó keze ínhüvely-gyulladást kap a sok aláírástól.
  én féltem az egészségét....”
 • 2. vuk 2012. január 04. 09:03
  „Ebbol is latszik, hogy
  1. a korupcio erosebb, mint valaha
  2. a fideszes gombnyomogatoknak tokmindegy mi a kerdes, ki van adva, hogy mit kell nyomni
  3. palikanak meg aztan vegkepp mindegy, hogy mit tolnak az orra ala, az alairja.

  Es akkor vegyuk komolyan a parlamentet?”
 • 1. pistimolnar 2012. január 04. 08:46
  „Így kell terelni a narancsos parlamenti bohócok bábszínházában, a degenerált droid-fidesznyájat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeptembertől jöhet az egyetemi hűségszerződés

A nol.hu birtokába került előterjesztés szerint már ez év szeptemberétől bevezetné az úgynevezett hallgatói szerződést, amely több szempontból is újdonság. Tovább olvasom