Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Egy parányi kirándulóparadicsom

A Velencei-tó nádrengetegétől északra emelkedik a hasonló nevű lankás, dombos hegyvidék.

A Velencei-tó nádrengetegétől északra emelkedik a hasonló nevű lankás hegyvidék, melynek sem magassága, sem pedig kiterjedése nem igazán számottevő. Valójában inkább a dombság kategóriába tartozik, hiszen legmagasabb pontja – a Meleg-hegy – is mindössze 352 m magas.

A Bakonyban gyakori, megtermett szálerdők helyett itt többnyire kis növésű tölgyesek, kőrisesek és vegyes bokorerdők borítják a domboldalakat, így növényzetében is inkább dombvidékre emlékeztet a táj.  Ha méreteivel nem is, de felépítésével és formakincsével annál inkább különlegességnek számít hazai viszonylatban a Velencei-hegység. A Magyarországon oly ritka gránit építi fel a hegység nagy részét. Ez hazánk egyik legidősebb és legstabilabb kőzete, illetve hegysége, nem véletlen hát, hogy itt helyezték el az országos szintezési főalappontot, mely Nadap község határában, egy sziklafalba ágyazva található.

A mindössze 15 km hosszú vonulaton sétálgatva lépten-nyomon találkozunk különböző szirtekkel, sziklacsoportokkal, melyeken remekül megfigyelhetők a gránitra oly jellemző legömbölyített formák.
Gyűjtőnéven ingóköveknek is hívják ezeket, hiszen némelyikük teljesen labilisnak tűnik. Ilyen a pákozdi Ingókő, az Oroszlán-kő, a Pogány-kő, a Pandúr-kő, vagy a Sukoró melletti Gyapjaszsák. Érdemes továbbá meglátogatni a Meleg-hegy oldalában található Likas-követ, a sukorói Ördög-kő-hegyet és a zsidó-hegyi kvarcitsziklákat Pázmánd község mellett. 

Ha a sok szikla után egy árnyas, csörgedező patakvölgyre vágyunk, látogassunk el a Bodza-völgy vadregényes szurdokába, bár télvíz idején könnyen megeshet, hogy a csörgedezés helyett befagyott vízeséseket találunk. Ilyenkor jó, ha korcsolya is van velünk, hiszen a Velencei-tó nádszigetecskéi között nagyszerű lehetőség nyílik egy kis korizásra is. Persze csak akkor, ha az igazán tartós, kemény hidegtől már elég vastagra hízott a tó jege.

Kell ennél jobb hely egy kis hétvégi feltöltődéshez? Ugye nem. Érdemes hát nekivágni a Velencei-hegységnek. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átszervezés és létszámleépítés

Szervezeti és személyi változásokkal, létszámleépítéssel, hatékonyabb költséggazdálkodással szeretné megőrizni versenyképességét a Brau Union Hungária Sörgyárak Rt. Összesen 124 munkatársuktól válnak meg, közülük 19-en még a soproni gyárban dolgoznak. Tegnap lemondtak az igazgatóság tagjai. Az átszervezéseket a piaci viszonyok megváltozása kényszerítette ki. Tovább olvasom