Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Egy százalék körüli a párttagság aránya

A nyolcmillió választó alig több mint egy százaléka tagja a parlamenti pártok valamelyikének - derül ki az MTI összesítéséből.
A legtöbb, mintegy negyvenezer tagja a Fidesznek van, a kormánypárt tavalyi tagdíjbevétele 137 millió forint volt, háromszor annyi, mint a sorban második szocialistáké. Az MSZP kivételével minden parlamenti párt a taglétszám növekedéséről számolt be, a jobbikosok száma a 2009-es európai parlamenti választás óta a két és félszeresére nőtt, a két éve alakult LMP-nek hétszáz tagja van.

A Fidesz taglétszáma a párt tájékoztatása szerint 40.320, és nőtt a tavalyi évhez képest. Hogy mennyivel, a párt nem osztotta meg az MTI-vel. Ez azt jelenti, hogy a kormánypártnak valamivel több tagja van, mint ahányan Cegléden vagy Baján laknak. A tagság átlagéletkora 49 év

A párt alapszabálya szerint a tagdíj mértékét az országos választmány állapítja meg, éves mértéke 3600 forint, a nyugdíjasok 1200 forintot fizetnek, kedvezményt és mentesítést a helyi szervezet elnöksége adhat.

A tagdíjbevételekből 137 millió forintja származott tavaly a Fidesznek. A beszedett tagdíjak a helyi szervezeteket illetik meg. Tagdíj-kiegészítést kötelesek fizetni a kormánytagok, államtitkárok, az országgyűlési és európai parlamenti képviselők, megyei közgyűlési vezetők, polgármesterek, alpolgármesterek, a helyi önkormányzati képviselők és a külsős bizottsági tagok. A tagdíj-kiegészítés felhasználásáról a választmány határoz.

A KDNP nyilvántartása alapján a pártnak 15.500 tagja van, közülük 8100 aktív, azaz vesz részt a taggyűlések több mint felén. A párt tájékoztatása szerint az elmúlt évben havonta nagyjából száz új taggal gyarapodott.

A tagdíj havi 300 forint, ezt a helyi szervezeteknek fizetik és ott is marad. A KDNP az elmúlt évben 6 millió forintot szedett be tagdíjakból.

A két kormánypárt együttes tagsága feltehetően azonban nem éri el az 55 ezret, ugyanis mindketten engedélyezik a kettős tagságot. Arról, hogy tagjaik közül hányan élnek ezzel a lehetőséggel, a kormányerők nem számoltak be.

A szocialista pártban hozzávetőleg 33.200 tagot tartanak nyilván, nagyjából ennyien laknak Gyöngyösön vagy Pápán. Az MSZP tagsága egy év alatt több mint kétezer fővel csökkent. A tagság átlagéletkora 56 év - közölte a párt az MTI-vel.

Az alapszabály szerint a tagok jövedelmükkel arányban álló és méltányos tagdíjat fizetnek, amelynek mértéket a helyi szervezet és a párttag közötti megállapodás rögzíti. Az önálló jövedelemmel nem rendelkezők és azok, akiknek jövedelme a minimálbért nem haladja meg, 200 forintos alaptagdíjat fizetnek, amit a helyi szervezet csökkenthet. Az MSZP tavaly 46 millió forintot szedett be tagdíjakból.

A Jobbiknak 12.430 tagja van, ez hozzávetőleg Hajdúhadház vagy Kőszeg lakosságának felel meg. Szabó Gábor pártigazgató elmondta: adatbázisukból kiderül, hogy a tavalyi parlamenti választás óta több mint kétezren csatlakoztak hozzájuk. A párt számára a tagság létszámát tekintve is a 2009. júniusi európai parlamenti választás hozott áttörést: akkor 5200 tagjuk volt, számuk tehát alig két év alatt majdnem a két és félszeresére nőtt. Szabó Gábor szerint a Jobbik megerősödésének egyik kulcsa a szervezetépítés, a tagság bővítése volt, amelyről továbbra sem mondtak le, azonban alaposabb, üteme átgondoltabb lett.

A párttagok életkoráról nem vezetnek kimutatást; a pártigazgató tájékoztatása szerint a tagság nagy része 20 és 35 év közötti, amit az is magyaráz, hogy a Jobbik ifjúsági szervezetből nőtte ki magát.

A pártban a tagdíjak a helyi szervezeteket illetik. Ennek oka - mondta Szabó Gábor -, hogy költségvetési támogatás hiányában a pártközpont sokáig nem tudta segíteni a szervezetek működését, így azok a tagdíjbevételből gazdálkodhattak. E gyakorlaton azután sem változtattak, hogy a Jobbik parlamenti erőként tavaly 240 millió forint állami támogatást kapott. Ebből következően a pártban nincs központilag megállapított tagdíj, a helyi szervezetek dönthetnek arról, hogy jelképes vagy nagyobb összeget szednek, így a hozzájárulás öt vagy akár ezer forint is lehet havonta.

A Jobbik tavalyi tagdíjbevétele 9 millió forint volt, majdnem háromszor annyi, mint egy évvel korábban.

Az LMP-nek valamivel több mint hétszáz tagja van - mondta el az MTI-nek Polákovics Balázs szervezetfejlesztő, tagadminisztrátor. Mellettük számításaik szerint több ezren segítik az LMP munkáját, akik azonban nem tagjai a pártnak.

A két éve alapított pártba nagyjából kétszázan az országgyűlési választások után léptek be. Igaz, az LMP a parlamentbe jutásakor néhány hónapos felvételi moratóriumot vezetett be, azok, akik akkor már hosszabb ideje részt vettek a párt munkájában, felvételt nyertek. Az elmúlt hónapokban átlagosan húszan, harmincan jelentkeztek.

A tagok átlagéletkoráról nincs pontos kimutatás, az nagyjából 35 év. Az LMP tagjainak valamivel több mint negyede nő.

A tagdíj havonta ezer forint, amely alól a területi szervezetek választmányai adhatnak felmentést. Tavaly ebből a forrásból 3,5 millió forintja származott a pártnak, de Polákovics Balázs elmondta, újabban havonta körülbelül egymillió forint folyik be a tagdíjakból, mert akik tehetik, többet fizetnek az előírtnál.

A tagdíjakkal a területi szervezetek gazdálkodnak, amelyek ezen felül kvóta alapján jutnak pénzhez a pártkasszából. A kvótát több összetevő, például a taglétszám, az országgyűlési választáson elért eredmény, az ott élők száma és Budapesttől való távolság alapján számítják ki.

Olvasóink írták

 • 12. bánki 2011. május 15. 05:21
  „A régi szép időkben egy millió MSZMP-s volt. A húsáremelés előtt rohantak a boltba. Fingani sem lehetett a párt titkár engedélye nélkül.
  Az 1 % bőven elég.”
 • 11. tol 2011. május 15. 00:16
  „a válasz pofon egyszerű és mégis bonyolult. Úgy hívják : demokrácia. Mondjam még?...”
 • 10. GondaIstván 2011. május 14. 21:33
  „6. jozko: "Nem mondhatod komolyan, hogy nem tudod a választ!"
  Tényleg nem tudom, és nagyon érdekelne a véleményetek. Tehát a szitóáció a következő: jövő vasárnap országgyűlési választás és a szavazólapon nincs egyetlen párt neve/jelöltje sem, hanem mondjuk 5 önjelölt milliárdos, aki a kisújából kipengette a mondjuk 10-20 milliós kampányát.
  a) Te kire szavaznál?
  b) Az jobb lenne, demokratikusabb lenne, az ország szempontjából jobb lenne, mint a pártokra épülő politikai rendszer?
  Ezzel nem azt akarom sugallni, hogy ami most van az jó, hogy szeretem a pártokat/a pártosodást. De a kérdés az, hogy lenne-e jobb szisztéma ennél. Mert ha igen, akkor nosza hozzuk létre.”
 • 9. dodó 2011. május 14. 17:08
  „"Az LMP-nek valamivel több mint hétszáz tagja van "...
  Vegyünk Budapestre 100 tagot, a maradék 600 osztva 19 megyére, nagyjából 31-32 fő. Ehhez képest az adósságuk több száz millió, a médiaszereplésük előzi a Jobbikot, de még az MSZP-t is. Mintha kissé itt is kilógna a lóláb. A cionisták keze és pénze mindenütt segít. A fajtikat mindenhol futtatni kell. Futtatni kell?”
 • 8. qrumpli 2011. május 14. 16:13
  „És az az 1 % terrorizálja a többi polgárt!”
 • 7. deszkás 2011. május 14. 13:37
  „JOZKO! Egyetértek de látod van aki nem lát tovább az orránál,mert ugye nálunk nincs tőkés csak esetenként bevallottan több száz milliárdos.A 112/3-ról nem szólva.”
 • 6. jozko 2011. május 14. 12:32
  „5.

  Ezt a kérdést ugye nem gondoltad komolyan?
  Pontosabban:
  Nem mondhatod komolyan, hogy nem tudod a választ!”
 • 5. GondaIstván 2011. május 14. 12:27
  „3. tol: "Hagyjuk már ezt a nagytőkés dolgot!"
  Rendben hagyjuk, de akkor kíváncsi lennék, hogy mi lenne a jó/ideális megoldás. Se pártok, se pénzembeek. Hogyan tovább?”
 • 4. jozko 2011. május 14. 11:47
  „2.

  Mert most kik indulhatnak?
  Oké - a választási törvény keretein belül szinte bárki.
  Esélye viszont csak a komoly anyagi támogatottsággal bíró jelölteknek /önjelölteknek/ van!

  A pénzemberek többnyire a háttérben maradnak-
  a pozícióba, hatalomhoz juttatott stómanjaik majd fiaztatják a be/beléjük fektetett pénzt.
  Jó esetben csak addig, amíg /kamatostul!/ meg nem szolgálták a támogatást.
  Utána esetleg a választóik, az ország dolgával is foglalkozhatnak -
  annyira már nincs megkötve a kezük.

  Azok, akik ráéreznek a hatalommal járó meggazdagodás ízére - a pénz rabszolgáivá válnak!
  A nélkülözőknek - a tömegnek - hiányzik ez, az...
  A kapzsinak minden!

  A tagdíj szemmel láthatóan zsebpénz a pártok költségvetésében.
  Az állami támogatás teher az adófizetőknek - de a pártok költségvetésének - becslésem szerint -
  csak elenyésző hányada!

  Legyünk optimisták:
  a pártok ügyesen és szerencsével forgatják a pártvagyont - és a hozamából gazdálkodnak!
  Mi másból....”
 • 3. tol 2011. május 14. 11:27
  „hagyjuk már ezt a nagytőkés dolgot! Mostan meg "a pártok" intézik az emberek ügyeit. Miközben az egész államgépezet-, egészségügy-, oktatásügy-, igazságszolgáltatás úgy ahogy van elavult, csak papíron vagyunk Európában, valójában csak nagyon távolról és nagyon nagy arccal figyeljük a világ fehér folyását. Bezony. Plusz a pártok...”
 • 2. GondaIstván 2011. május 14. 11:17
  „PipiczGabornak: Szépen hangzik amit ír, de akkor nyilván megszűnnének a pártok, mert még egy egyesületet sem nagyon lehet eltartani tagdíjakból, nemhogy egy pártot. És akkor kire lehetne szavazni a választásokon? Csak a nagytőkések tudnának indulni. Az jó lenne?”
 • 1. PipiczGabor 2011. május 14. 11:10
  „Egyetlen partnak sem adnek egy feillert sem az adofizetok penzebeol, tartsa el oket a tagsag.Ez lenne az igazi reform.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiraboltak egy patikát Budapesten

Kiraboltak egy patikát péntek este Budapesten a XI. kerületben; senki nem sérült meg. Tovább olvasom