Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Egy szelet Görögország

Kéklő tenger, aranyló napsütés és csodálatos mediterrán ízek. Egy szelet Görögország.

Görög saláta kecskesajttal

Hozzávalók:

1 kígyóuborka
4 paradicsom
2 kisebb fej hagyma
4 enyhén csípős peperoni
20 dkg feta sajt
4 ek fehérborecet
só, frissen őrölt bors
6 ek olívaolaj
10 dkg fekete olívabogyó
bazsalikom

Az uborkát megmossuk, eltávolítjuk a szárcsonkot, majd kis kockákra vágjuk. A paradicsomot megmossuk és felszeleteljük. A hagymát megtisztítjuk és vékonyan felkarikázzuk. A peperonit megmossuk, megtisztítjuk, hosszában kettévágjuk, kimagozzuk és vékony karikákra vágjuk. A feta sajtot szétmorzsoljuk. A pácléhez egy tálkában habverővel összekeverjük az ecetet, sót, borsot, és folyamatos kevergetés közben lassan hozzácsorgatjuk az olívaolajat. 4 tányérra szépen elrendezzük az uborka-, paradicsom- és hagymaszeleteket, valamint a paprikakarikákat, elosztjuk rajtuk az olívabogyókat, meglocsoljuk a páclével, majd rászórjuk a kecskesajtot, és pár bazsalikomlevéllel díszítjük. Szezámos kenyérrel tálaljuk.

Gyros pita (hússal és hagymával töltött kenyérlángos)
Hozzávalók:

 
1/2 kígyóuborka
só, frissen őrölt bors
3 dl joghurt
2 gerezd fokhagyma
1 ek citromlé
2 ek olívaolaj
1/4 tk őrölt koriander
1-1 tk finomra vágott kakukkfű és rozmaring
60 dkg báránycomb
2 lédús paradicsom
1 lilahagyma
50 g mag nélküli olívabogyó
6 pita kenyér (késztermék, ázsiai, arab élelmiszerboltokban)

A tsatzikihez meghámozzuk az uborkát, hosszában félbevágjuk, egy kanállal kikaparjuk a magját, és lereszeljük. 15 percig állni hagyjuk, míg levet nem ereszt. Megtisztítjuk a fokhagymát. A joghurtot simára keverjük egy összezúzott fokhagymával és a citromlével. Kinyomkodjuk a reszelt uborkát és összekeverjük a joghurttal, sóval, borssal ízesítjük.

A páchoz az olajat összekeverjük a második összezúzott fokhagymával, sóval, borssal, őrölt korianderrel és a zöld fűszerekkel. Vékonyan felcsíkozzuk a báránycombot, összekeverjük a páccal, és kb. 1 órán át hideg helyen pihentetjük. A bepácolt húst teflonserpenyőben jól átsütjük, ha szükséges, újra ízesítjük. Megtisztítjuk a hagymát, és vékonyan felkarikázzuk. A kenyérlángosokat forró sütőben (200 fok) felmelegítjük. Levágunk egy kis részt a pitából, az így kapott zsebecskébe húst, hagymát és olívabogyót teszünk, a tsatzikivel és egy kevés salátával tálaljuk.

Souvlaki (báránynyársak paprikával)
Hozzávalók:

 
1 kg báránycomb, csont nélkül
1/2 tk só, bors
1–2 ek citromlé
1 piros és 1 zöld húsú paprika
8 ek olívaolaj
1 tk oregánó
fanyársak

A húst ízlés szerint felkockázzuk, közben eltávolítjuk róla a zsírt és az inakat. Megmossuk a paprikákat, félbevágjuk, kimagozzuk, eltávolítunk belőlük minden fehér eret, majd ízlés szerint négyzetekre vágjuk. A nyársakra felváltva felszúrjuk a húst és a paprikát. Összekeverjük a sót, borsot, citromlevet, oregánót és az olívaolajat. A nyársakat egy lapos formába helyezzük, majd bőségesen meglocsoljuk a páclével, lefedjük és 2–3 óráig pácoljuk. Kivesszük a nyársakat a pácléből, lecsepegtetjük róluk az olajat, és forró grillen oldalanként 6–8 perc alatt megsütjük. Tsatzikivel tálaljuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzetközi néptánc- tábor Kapuváron

Első alkalommal rendezték meg a kapuvári nemzetközi néptánctábort. A honi táncosokon túl cseh és… Tovább olvasom