Délmagyar logó

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -3°C | 5°C

Egy telefon megmentheti a tartós bénulástól?

Vajon ismeri Ön a szélütés első tüneteit? Tudja Ön, hogy a későbbi szövődmények, az életminőség nagymértékben attól is függ, hogy mikor kerül orvoshoz a panaszaival a beteg?

Ma már Szegeden is elérhető az a néhány éve még csak 1-1 speciális központban alkalmazott eljárás, mellyel az első 3 órában sikeresen oldható fel az agyi érben problémát okozó vérrög. A kezelés, bár nem mindenkin és minden esetben alkalmazható, jelentős javulást hozhat a stroke-n átesett betegek életében.
Angolul stroke, magyarul szélütés, gutaütés, agyérgörcs, agyembólia, agytrombózis, agylágyulás, agyvérzés. Rettegett betegség, mely számos beteg életét keserítette már meg. A stroke oka a károsodott agyi keringés, két fő típusa az agylágyulás ill. az agyvérzés. A köznyelv leggyakrabban az agyvérzést használja, holott az esetek nagy részében (83%) nem vérzés okozza a problémát, hanem a szívinfarktushoz hasonlóan egy kis vérrög zárja el az eret, megakadályozva ezzel, hogy a vér eljusson a megfelelő agyi területekhez. A kis rögöcske kialakulhat ott helyben, az adott érben, de odakerülhet a test más részérből is (gyakori például egyes szívritmuszavarral élő betegek között). A keringés ilyen zavara, attól függően, hogy az agy mely része érintett, különböző tüneteket produkálva befolyásolja a beteg későbbi életét.

Fontos azonban megjegyezni, hogy jelentősen nő a túlélés esélye és javul az későbbi életminőség, ha időben szakszerű ellátást kap a beteg. Sajnos a mai napig nincs kellő tájékoztatás arról, milyen nagy mértékben függ a beteg későbbi állapota az első óráktól. A szélütés bekövetkeztétől folyamatosan pusztulnak az agysejtek, minden eltelt perc befolyásolja a beteg későbbi életminőségét. Nem lehet kellően hangsúlyozni, hogy még akár múló tünetek esetén is azonnal orvosi segítséget kell kéri, hisz ma már a megfelelő vizsgálatok után bizonyos esetekben megszüntethető a szélütés oka, MEGOLDHATÓ a probléma. Szegeden is elérhető a stroke-os betegek kezelésében a vérrögoldás lehetősége, mely, révén hogy javítja az érintett terület keringését, nagymértékben csökkentheti a tüneteket illetve a későbbi szövődményeket.

Mik lehetnek a stroke tünetei?

A beteg hirtelen jelentkező, általában féloldali tüneteket panaszol:
zsibbadás, bénulás (akár végtagokon, akár az arcon), beszédzavar, látásvesztés, szédülés. Fontos hangsúlyozni, hogy ha bárki a fenti tünetek HIRTELEN kialakulását észleli önmagán vagy hozzátartozóján, azonnal forduljon orvoshoz. Esti, éjszakai kezdet esetén is rögtön orvost kell hívni, hisz a vérrög oldására csak az első tünetek megjelenését követő 3 órában van lehetőség! Vegyük komolyan tüneteinket, hisz a betegek egy része azért nem jelentkezik orvosánál, mivel a stroke fájdalmat nem okoz, úgy vélik, nincs nagy probléma. A maradandó szövődmények, mint például a tartós ágyhoz kötöttség, mozgáskorlátozottság, önellátási képtelenség, beszédzavar, azonban súlyos teher mind a betegnek és családjának, mind a társadalomnak.

Természetesen a vérrög oldása sem minden esetben segít és csak szigorú kritériumok megléte esetén lehet alkalmazni, de ennek eldöntése minden eseten szakorvosi feladat. Még abban az esetben is csökkenthetőek a későbbi szövődmények az időben megkezdett terápiával, ha maga a vérrögoldás nem jön szóba.

Végül, de nem utolsó sorban fontos, hogy a stroke kezelésének legsikeresebb módja a megelőzés! Fokozott rizikócsoportba tartoznak a 60 év feletti férfiak vagy a más jellegű érbetegségen átesettek, pl. akinek volt már szívrohama. Növeli a kockázatot a dohányzás, elhízás, érelmeszesedés, magas vérnyomás, cukorbetegség ill. egyes szívritmuszavarok (pitvarfibrilláció).

Amennyiben úgy érzi, az Ön kockázata is magasabb, kérje háziorvosa segítségét!


Dr. Lóczi Gerda
Az S.O.S.24 szakmai vezetője, mentőszakorvos
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meddig tarthatnak a demonstrációk?

Tovább olvasom