Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Egy telefon megmentheti a tartós bénulástól?

Vajon ismeri Ön a szélütés első tüneteit? Tudja Ön, hogy a későbbi szövődmények, az életminőség nagymértékben attól is függ, hogy mikor kerül orvoshoz a panaszaival a beteg?

Ma már Szegeden is elérhető az a néhány éve még csak 1-1 speciális központban alkalmazott eljárás, mellyel az első 3 órában sikeresen oldható fel az agyi érben problémát okozó vérrög. A kezelés, bár nem mindenkin és minden esetben alkalmazható, jelentős javulást hozhat a stroke-n átesett betegek életében.
Angolul stroke, magyarul szélütés, gutaütés, agyérgörcs, agyembólia, agytrombózis, agylágyulás, agyvérzés. Rettegett betegség, mely számos beteg életét keserítette már meg. A stroke oka a károsodott agyi keringés, két fő típusa az agylágyulás ill. az agyvérzés. A köznyelv leggyakrabban az agyvérzést használja, holott az esetek nagy részében (83%) nem vérzés okozza a problémát, hanem a szívinfarktushoz hasonlóan egy kis vérrög zárja el az eret, megakadályozva ezzel, hogy a vér eljusson a megfelelő agyi területekhez. A kis rögöcske kialakulhat ott helyben, az adott érben, de odakerülhet a test más részérből is (gyakori például egyes szívritmuszavarral élő betegek között). A keringés ilyen zavara, attól függően, hogy az agy mely része érintett, különböző tüneteket produkálva befolyásolja a beteg későbbi életét.

Fontos azonban megjegyezni, hogy jelentősen nő a túlélés esélye és javul az későbbi életminőség, ha időben szakszerű ellátást kap a beteg. Sajnos a mai napig nincs kellő tájékoztatás arról, milyen nagy mértékben függ a beteg későbbi állapota az első óráktól. A szélütés bekövetkeztétől folyamatosan pusztulnak az agysejtek, minden eltelt perc befolyásolja a beteg későbbi életminőségét. Nem lehet kellően hangsúlyozni, hogy még akár múló tünetek esetén is azonnal orvosi segítséget kell kéri, hisz ma már a megfelelő vizsgálatok után bizonyos esetekben megszüntethető a szélütés oka, MEGOLDHATÓ a probléma. Szegeden is elérhető a stroke-os betegek kezelésében a vérrögoldás lehetősége, mely, révén hogy javítja az érintett terület keringését, nagymértékben csökkentheti a tüneteket illetve a későbbi szövődményeket.

Mik lehetnek a stroke tünetei?

A beteg hirtelen jelentkező, általában féloldali tüneteket panaszol:
zsibbadás, bénulás (akár végtagokon, akár az arcon), beszédzavar, látásvesztés, szédülés. Fontos hangsúlyozni, hogy ha bárki a fenti tünetek HIRTELEN kialakulását észleli önmagán vagy hozzátartozóján, azonnal forduljon orvoshoz. Esti, éjszakai kezdet esetén is rögtön orvost kell hívni, hisz a vérrög oldására csak az első tünetek megjelenését követő 3 órában van lehetőség! Vegyük komolyan tüneteinket, hisz a betegek egy része azért nem jelentkezik orvosánál, mivel a stroke fájdalmat nem okoz, úgy vélik, nincs nagy probléma. A maradandó szövődmények, mint például a tartós ágyhoz kötöttség, mozgáskorlátozottság, önellátási képtelenség, beszédzavar, azonban súlyos teher mind a betegnek és családjának, mind a társadalomnak.

Természetesen a vérrög oldása sem minden esetben segít és csak szigorú kritériumok megléte esetén lehet alkalmazni, de ennek eldöntése minden eseten szakorvosi feladat. Még abban az esetben is csökkenthetőek a későbbi szövődmények az időben megkezdett terápiával, ha maga a vérrögoldás nem jön szóba.

Végül, de nem utolsó sorban fontos, hogy a stroke kezelésének legsikeresebb módja a megelőzés! Fokozott rizikócsoportba tartoznak a 60 év feletti férfiak vagy a más jellegű érbetegségen átesettek, pl. akinek volt már szívrohama. Növeli a kockázatot a dohányzás, elhízás, érelmeszesedés, magas vérnyomás, cukorbetegség ill. egyes szívritmuszavarok (pitvarfibrilláció).

Amennyiben úgy érzi, az Ön kockázata is magasabb, kérje háziorvosa segítségét!


Dr. Lóczi Gerda
Az S.O.S.24 szakmai vezetője, mentőszakorvos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meddig tarthatnak a demonstrációk?

Tovább olvasom