Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Egybiztosítós egészségügyi rendszert szeretne az Együtt 2014 és a PM

A két szervezet eltörölné a hallgatói "röghöz kötést" - mondta Szabó Tímea.
Az Együtt 2014 és a Párbeszéd Magyarországért (PM) egyetért abban, hogy a jelenleginél igazságosabb többkulcsos adó-, illetve szociális alapon működő egybiztosítós egészségügyi rendszerre van szükség - mondta a két szervezet között zajló, a társadalompolitikáról szóló egyeztetések lezárultan utáni parlamenti sajtótájékoztatón Szabó Tímea és Kónya Péter.

A Párbeszéd Magyarországot képviselő Szabó Tímea arról beszélt: vissza akarják állítani a tankötelezettség 18 éves korhatárát, eltörölnék a hallgatói "röghöz kötést" és visszaállítanák a korábbi tandíjmentes felsőoktatási keretszámokat. A 2014-2018-as ciklus végére el kell érni, hogy Magyarországon ne legyen éhező gyerek - folytatta célkitűzéseik felsorolását.

A két szervezet a kisegyházak érdekében módosítaná az egyházügyi törvényt is, miközben a családon belüli erőszakot önálló tényállássá minősítenék a büntető törvénykönyvben.

Az Együtt 2014 társelnöke, Kónya Péter közölte: egy olyan, a jelenleginél igazságosabb többkulcsos adórendszerben gondolkoznak, amelyik lehetővé teszi, hogy a szociálisan hátrányos helyzetűeken is segítenek tudjanak. A minimálbér szintjén keresők és a létminimumon környékén élők esetében vissza kell állítani az adójóváírást, miközben csökkenteni kell a minimálbérre rakódó terheket - jelentette ki. A két szervezet egy szociális alapú, egybiztosítós egészségügyi rendszerben gondolkozik - mondta.

A Szolidaritás Mozgalom elnöke arra is kitért, a Párbeszéd Magyarországért hiteles szervezetnek tartják, ezért meg akarják keresni a közös pontokat, mert az a céljuk, hogy közösen készüljenek fel a választásokra, amelyeken "közös indulásban gondolkozunk".

Szabó Tímea is azt hangsúlyozta, hogy ha túlnyomórészt fedik egymást a célkitűzéseik és hasonlóak az azok eléréséhez szükséges eszköztárak, akkor elgondolkoznak azon, hogy milyen módon tudnak 2014-ben választási szövetségben indulni.

Jávor Benedek, az az LMP szétválásával létrejött Párbeszéd Magyarországért társelnöke szerdán közölte az MTI-vel: a korszakváltás és a jó kormányzás jogi, politikai garanciáiról, illetve szakpolitikai kérdésekről kezdődött egyeztetés az Együtt 2014 választói mozgalom és Párbeszéd Magyarországért között. A két szervezet négy nagy, a demokráciát és jogállamiságot, a társadalompolitikát, a gazdaságpolitikát és fenntarthatóságot érintő témakörben akar egyeztetni.

A pénteki egyeztetést követően Juhász Péter az Együtt 2014 társelnöke illetve Karácsony Gergely a PM politikusa arról beszélt, hogy egyetértenek az alkotmányosság visszaállításának szükségességében.

Olvasóink írták

  • 2. Mozimasiniszta 2013. március 05. 09:10
    „de a nyugdíj biztosítóból a sok pénztáros fazont támogatnák - de nagyon - mivel azt sok oldalról lehetne koppassztani...
    az egészségügy, meg amúgy is beteg, és elég pénz sincs benne...az elmebeteg drogosok gyógyítására !”
  • 1. Cillit_bang 2013. március 04. 18:22
    „Különösen nagy gondot fordítanának a kendertől való kábultak közpénzen való ellátására!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így módosult a földhasználati nyilvántartás

Az év elejével – több lépcsőben is - jelentősen módosultak a termőföldről szóló törvény… Tovább olvasom