Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Egyedülálló régészeti leleteket csempésztek volna külföldre

Körülbelül ötvenmillió forintot érhet az az egyedülálló, ötödik századból származó ékszerkollekció, melyet egy solymári férfi és társai próbáltak meg külföldre csempészni.
A gyanúsítottakat 2008 júniusában fogták el, a nyomozás a napokban lezárult: a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) különösen nagy értékre elkövetett lopás és orgazdaság miatt nyomozott az öt gyanúsított ellen.

Az NNI keddi közleménye szerint a kulturális javak védelmével összefüggő felderítő munka eredményeként került a rendőrség látókörébe a solymári férfi, aki különböző régészeti lelőhelyeken illegális feltárással és a leletek értékesítésével foglalkozott. 2008-ban a Börzsönyben egy V. századból származó, aranyból és ékkövekből készült, Európában egyedülálló ékszerkollekciót talált. A lelet régészeti szempontból is jelentős, a kereskedelmi értéke meghaladja az 50 millió forintot.

A "régész" egyik társa segítségével eladta a leleteket, majd miután úgy vélték, hogy a kiemelkedő lelet-együttest külföldön még nagyobb haszonnal tudnák eladni, a vevőt meggyőzték, vegyen részt a kollekció külföldi továbbértékesítésében. A nyomozóknak sikerült megakadályozni, hogy a kincseket kicsempésszék az országból, 2008 júniusában elfogták a gyanúsítottakat. Az értékes aranytárgyakat lefoglalták, de egy nyakperecet az elsőszámú gyanúsított, elfogásakor a Dunába dobott. Az ékszert a búvárok megtalálták, így a népvándorláskori leletegyüttes megmaradt, és a pontos lelőhelyre is fény derült.

A Nemzeti Nyomozó Iroda az eljárást befejezte, az ügyben keletkezett iratokat vádemelési javaslattal az illetékes ügyészségnek elküldte.

Olvasóink írták

 • 3. Gazficko 2009. június 09. 14:02
  „Ja és a megélhetési bűnözők( =politikusok) előadtak olyat,hogy a régészeknek a lelőhelyeket fel kell tüntetniük. A régészek persze tiltakoztak,hogy így a rablók hamarabb kifosztják a sírokat mint,hogy a régészek feltárnák a sírt.”
 • 2. IVY 2009. június 09. 13:31
  „Most csak próbálták, vagy sikerült is nekik a csempészés?
  Csak mert nem mindegy.”
 • 1. flexsnake 2009. június 09. 12:19
  „Remélem életfogytiglant kapnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: az adóváltozások turizmusellenesek

A Fidesz szerint a tervezett adóváltozások, amelyekről most kezdett tárgyalni a parlament az utolsó… Tovább olvasom