Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Egyelőre csak egyeztetnek és vizsgálódnak az élelmiszerek áfájáról

Egyelőre nem született politikai döntés az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának csökkentéséről, az ügyben tárcaközi egyeztető tárgyalások és termékszintű hatásvizsgálatok zajlanak - írta a Magyar Nemzet.
A lap keddi számában a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményét idézve írják, hogy még nincs politikai döntés az ügyben, szemben a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács múlt heti tájékoztatásával.

A gazdasági tárca tájékoztatása szerint az esetleges intézkedés hatásai "rendkívül összetettek és szerteágazók" ezért szükséges az alapos vizsgálat. A tárca emlékeztet arra, hogy a kormány megtárgyalta a Vidékfejlesztési Minisztérium jelentését e témában, és további "termékszintű elemzéseket" kért.

A lap megemlíti azt is, hogy az Agrárgazdasági Kutatóintézet napokban közzé tett vitaanyaga szerint indokolt az áfa-rendszer felülvizsgálata. A kutatók egy 12 százalékos mérséklést látnának "reális alternatívának". Ebben az esetben becslésük szerint az élelmiszerek utáni 633,5 milliárd forintnyi áfából 165 milliárd esne ki, de a büdzsé vesztesége csak 95,6 milliárd forint lenne a javuló adóbefizetési hajlandóság miatt. A veszteséget pedig mintegy 50 milliárd forintra mérsékelné, ha az áfacsökkentés egybe esne a mezőgazdasági adórendszer korszerűsítésével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adóellenőrök figyelik a netet

Egyre több ellenőrzést indítanak a NAV dél-alföldi régiójának ellenőrei az internetes hirdetési portálokon szolgáltatást vagy termékeket kínálók ellen – tájékoztatott az adóhatóság. Tovább olvasom