Délmagyar logó

2017. 06. 22. csütörtök - Paulina 18°C | 33°C Még több cikk.

Egyelőre nem épül NATO-radar a Tubesen

Egyelőre nem épülhet NATO-radar a Pécshez közeli Tubesen, mivel a Legfelsőbb Bíróság szerdán új eljárás lefolytatására kötelezte a Honvédelmi Minisztériumot (HM).
Pécsett százak ünnepelték a döntést, a HM elfogadja az ítéletet, de más helyszíneket is megvizsgál. Az LB szerdai ítéletében kimondta: a Fővárosi Bíróság (FB) novemberi, jogerős ítéletének felülvizsgálata során olyan eljárási és anyagi jogszabálysértéseket állapított meg, amelyek egy megismételt elsőfokú bírósági eljárásban nem orvosolhatóak. Ezért az alperes határozatát, az elsőfokú közigazgatási határozatra is kiterjedően, hatályon kívül helyezte, és az elsőfokú közigazgatási szervet új eljárásra kötelezte.

Az LB ítéletének indokolásában többek között az is elhangzott, hogy a bíróság a felülvizsgálati kérelmeket alaposnak találta, jogszabálysértő volt az FB azon részítélete, amellyel magánszemélyeket zárt ki a perből. Ez nemzetközi egyezményben vállalt kötelezettséget is sértett.

Vicze Csilla felperesi jogi képviselő az ítélethirdetés után az mondta: az LB döntése "a civilek, az önkormányzat és a környezetvédő szervezetek teljes sikerét jelenti". Az LB azt állapította meg, hogy az építési engedély jogszabálysértő - tette hozzá.

Bocskai István, HM szóvivője újságíróknak azt mondta, a tárca meglepőnek találja az ítélet abból a szempontból, hogy a HM három éve folyamatosan a bíróság előtt bizonyította: az eljárás során minden írott és íratlan szabályt betartott. Közölte, elfogadják az ítéletet, és a honvédelmi miniszter úgy döntött: az elsőfokon eljáró szervüket arra kötelezi, hogy kilencven napon belül egy olyan eljárást folytasson le, amelyben nemcsak a Tubest, hanem más alternatív helyszíneket is megvizsgál.

Pécsett, a Jókai téren több százan gyűltek össze és ünnepelték a bíróság ítéletét. Az összegyűlt tömeg tapssal és ovációval fogadta a városnak és a civileknek a budapesti bírósági tárgyalásról érkező képviselőit. Voltak, akik elvitték magukkal a lokátorellenes tüntetésekről ismert transzparenseket, zászlókat és "radar" feliratú ernyőket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A választások után is számítanak az MSZP-re Kínában

A Kínai Kommunista Párt (KKP) vezetői elismerően értékelték az elmúlt nyolc év kínai-magyar… Tovább olvasom