Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Egyelőre nincs döntés a 65 év felettiek ingyenes utazásáról

A kormány még nem döntött arról, hogy megvonják-e a 65 év felettiek ingyenes utazási kedvezményét - mondta pénteken, az Idősügyi Tanáccsal folytatott egyeztetés után a szociális tárca államtitkára.
Korózs Lajos szerint a kormányzat vizsgálja a méltányossági nyugdíj emelésének lehetőségeit is. A nyugdíjasok képviselője közölte: átmeneti intézkedésnek tekintik a 13. havi járandóság és a svájci indexálás megszüntetését.

Az utazási kedvezmények teljes felülvizsgálatára készül a kormány, így egyelőre nem született döntés arról, hogy megvonják vagy korlátozzák-e a 65 év felettiek utazási kedvezményét - jelentette be pénteken a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára. Korózs Lajos hozzátette: a kabinet más tárcák bevonásával vizsgálja a rokkantnyugdíjak 2010-re tervezett rendezésének ügyét. A kormány igyekszik forrásokat találni a méltányossági nyugdíjemelésekhez is. Utóbbit azok igényelhetik 3 évente, akiknek nagyon alacsony a nyugdíjuk - tette hozzá az államtitkár.

A nyugdíjasok ugyan tudomásul veszik a 13. havi nyugdíj és a svájci indexálású nyugdíjszámítás eltörlését, ám ezt csak átmeneti intézkedésnek tekintik - mondta az ülés után a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége nyugdíjas választmányának elnöke. Czerván Mártonné bízik benne, hogy az idősügyi stratégiát még a parlament tavaszi ülésszakán elfogadják.

A kormány 3,5 százalékot meghaladó gazdasági növekedés esetén nyugdíjprémiumot kíván adni a nyugdíjasoknak - jelentette be pénteken az Idősügyi Tanács ülésén Bajnai Gordon miniszterelnök. Így annyi heti plusz nyugdíjat kapnának az idősek, ahány százalékkal a GDP növekedése meghaladja a 3,5 százalékot. 7,5 százalékos növekedés esetén ismét kaphatnának 13. havi nyugdíjat - tette hozzá.

A kormányfő változtatna a nyugdíjindexálás-rendszerén is. Bajnai Gordon azt javasolta az Idősügyi Tanácsnak, hogy 3 százalékos gazdasági növekedésig a nyugdíj őrizze meg reálértékét. 3 és 4 százalék közötti növekedés esetén a nyugdíjak számításánál 20 százalékban vennék figyelembe a reálbérek alakulását, 80 százalékban pedig az infláció mértékét. 4-5 százalék közötti emelkedés esetén a reálbérek 40, míg az infláció 60 százalékban számítana be. A jelenleg is érvényes indexálási rendszert - vagyis azt, amelyben 50-50 százalékban veszik figyelembe a reálkeresetek, illetve az infláció alakulását - csak 5 százalék feletti növekedés esetén vezetnék be - mondta a kormányfő.

A miniszterelnök megerősítette, hogy az erre az évre tervezett nyugdíj-korrekciót csak jövőre hajtanák végre, míg a 2010-re jelzett újabb módosítást bizonytalan ideig elhalasztanák. Bajnai Gordon a nyugdíjkorhatár emelésével kapcsolatban megismételte, hogy a férfiaknál 2012-től hat év alatt emelkedne 62-ről 65 évre a korhatár. A nőknél 2014-től emelkedne ugyanilyen fokozatosan a nyugdíjba lépés ideje.

Bajnai Gordon hozzátette, hogy a 13. havi nyugdíjat az ország jelenleg nem tudja kifizetni, így 2009-ben nem kapják meg a nyugdíjasok az idei évre tervezett nyugdíj-kiegészítés második felét és jövőre sem lesz 13. havi nyugdíj.

Olvasóink írták

 • 4. flexsnake 2009. április 25. 16:58
  „Más sem utazik ingyen. Normális nyugdíj kell nem ingyen utazás.”
 • 3. flexsnake 2009. április 25. 16:58
  „Más sem utazik ingyen. Normális nyugdíj kell nem ingyen utazás.”
 • 2. babocska 2009. április 25. 05:07
  „Ezt is mint mindig meg fegják magyarázni,hogy miért is van.Először is magukon kellene a szükitést kezdeni,nem a nyugdijasokon.Vagy szerintük sokan vannak.Az utazási kedvezmény megszüntetése egy másik nagy érvágás .Azt a sok kidobott pénzt,amit a digitális táblára,luxuskocsikra,új butorokra költöttek,azt igencsak meglehetet volna spórolni.Ha már sporólni kell,akkor rajtuk kezdjék,s na felmutatnak valamit azokból ,akkor kérjék meg a nyugdijasokat,hogy Ők is járuljanak hozzá a megszoritásokhoz.Addig?::::”
 • 1. Power 2009. április 24. 21:50
  „13. havi nyugdíj elvétele 7,7 %-os éves csökkenést jelent a nyugdíjasnak. Nyilván megfogják magyarázni, hogy milyen jól jártak a nyugdíjasok.
  Az állami vezetőknél 15%-ot, azaz majdnem "dupláját" vették el.
  Már nem 70 milliót kap az állami cég vezetője, hanem "csak" 59,5 millió forintot.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európa-bajnok Ungvári Miklós

Aranyérmet szerzett a grúziai Európa-bajnokságon Ungvári Miklós. A 66 kilogrammos súlycsoportban… Tovább olvasom