Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Egyenes adás: fosztogatók a tévében

Hétfő éjjel egy Gyurcsány Ferenc lemondását követelő szélsőséges csoport betört az MTV székházába, autókat gyújtott fel és kövekkel, padokkal, bevásárlókocsikkal támadt az épületnél felsorakozott rendőrökre. Az eseményről négy oldalon testvérlapunk munkatársa számolt be: Oláh Zoltán Rónai Gergely
– Feladták! A rendőrök feladták! Elmentek! – hallatszik éjjel fél kettő körül a Magyar Televízió Szabadság téri székháza előtt minden irányból. A pajzzsal és fejvédővel felszerelt rendőrök egyik pillanatról a másikra tűnnek el a Zoltán és a Nádor utca irányába.
– Foglaljuk el! Foglaljuk el! – harsogja a tévé épületének bejáratánál és a lépcsőkön álló mintegy 300–400 radikális tüntető.
Kis idő múlva sokan azzal biztatják őket: „Miénk a tévé! Miénk a tévé! Forradalom! Forradalom!” A teret megtöltő, nemzetiszínű és Árpád-sávos lobogókat lengető többezres, egyébként békés tömeg közelebb nyomul a főbejárathoz, de nem csatlakozik a lépcsőkön állókhoz. A Kossuth tér felől, a Parlament irányából is egyre többen érkeznek, ők is tudni szeretnék, mi történik a következő percekben.

Kövek, esernyők,

sörösüvegek


Nem kell sokáig várniuk, láthatják, amint a 300–400, egyes hírek szerint zömében Fradi-, Újpest- és Kispest-„futballszurkoló” a rendőri védelem nélkül maradt bejárati ajtóknak ront, a vastag fémrácsokat kifeszítik, letépik. Ellenállás nélkül jutnak be az épületbe.
A tévé magára hagyott biztonsági szolgálata tehetetlenül nézi végig, hogy a Gyurcsány Ferencet és kormányát üvöltve gyalázók a helyükről kiszakított ajtókat a bejárat eltorlaszolásához használt asztalokkal, székekkel, polcokkal együtt dobálják ki.
A tévé székháza előtti területet az épület elleni támadáshoz használt padok, bevásárlókocsik, díszburkolatból kiszedett kövek, kidöntött oszlopok,

esernyők, a szovjet hősi emlékműből lefeszített márványlapok darabjai és összetört sörösüvegek borítják. Közvetlenül a lépcsőfeljáró előtt két kiégett autó füstölög. Az egyiket felfordították. Attól pár méterre egy felgyújtott és megcsonkított vízágyú áll. Kezelőit – az őket kísérő nyolcvan rendőrrel együtt – fél órája megfutamították. Az épület bal oldalán négy-öt összetört autó látható, a másik oldalon is összetört és kiégett autók füstölnek. A székház egyik földszinti ablaka is tüzet fogott.

Rombolók

és katasztrófaturisták


A Magyar Televízió épületébe elsőként bejutók törnek-zúznak, ledöntik a beléptetőrendszert, az aulában asztalokat és székeket fordítanak fel, letépik a falragaszokat. Kifosztják a büfét, néhányan dohányzóasztallal, székkel, kazettával tartanak kifelé. Tucatnyian a felsőbb szintekre is felmennek, majd dicsekedve, zsákmányaikat egymásnak mutogatva jutnak ki az utcára. Bent, az egyik oszlopon bárki elolvashatná a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom követelését, de a fosztogatókat ez szemmel láthatóan nem érdekli. Második hullámban megérkeznek az úgynevezett katasztrófaturisták, ők mosolyogva egymást fotózzák, háttérben a szétvert bejárattal és a fölforgatott aulával.
Az MTV melletti és mögötti Zoltán és a Nádor utcát a rendőrök lezárják. A pár száz méterre lévő Kossuth téren egymást váltják a szónokok. Valamennyien azzal kezdik és fejezik be, hogy Gyurcsány áruló, mondjon le, takarodjon, menjen oda vissza, ahonnan jött.
Ismét az MTV székháza felé tartva mintegy száz rendőr masíroz társai felé. A tömeg gúnyosan megtapsolja őket, a többség azt kiabálja, „Álljatok át! Álljatok át!”, a kisebbség árulózik. Bent a székházban már kedélyes, mondhatni nyugodt a hangulat, az aulában sokan nézik a Hír TV élő adását. Vannak, akik szendvicset majszolnak, a többség sört iszik. A folyosókon egyre több rendőr bukkan fel. A Nádor utca felőli hátsó bejáraton szivárognak be. A fejükön nincs védősisak és a kezükben sem tartanak pajzsot. Villámgyorsan elterjed, a rendőrök a tévé visszafoglalására készülnek.

Kiszorítottak bosszúja

Három óra van, erre még várni kell egy órát. Az épületben és a téren egyre kevesebb a tüntető és egyre több a kíváncsiskodó. A fosztogatás kint is folyik. Egy fia- tal férfi kiemeli egy félig kiégett autó kalaptartóját, zsebéből elővesz egy fogót, kiszabadítja a két hangfalat, becsúsztatja tömött táskájába. A hangulat csak akkor változik meg, amikor a rendőrök háromnegyed négy körül minden felhajtás nélkül körbeveszik a Szabadság teret. A Parlament felőli oldalon legalább ezer rendőr sorakozik fel tömött sorokban, azon a falon nem lehet áthatolni. Velük szemben, a tér másik oldalán kétméterenként áll egy-egy rendőr, ők csak kifelé engedik az embereket, befelé nem.
Az akció a székházban kezdődik, nem tart sokáig, alig öt perc alatt kiürítik az épületet. Ezután a mintegy ezer rendőr elkezdi kiszorítani az embereket a Szabadság térről.
– Felszólítom a népet, a teret az Október 6. utca irányában hagyja el, mert különben kényszerítő eszközöket használunk – ismételgeti a tömegoszlatást vezénylő parancsnok.
A tüntetők egy csoportja a rendőröket mocskolja, akik egy idő után megunják és gumibotütésekkel megfutamítják őket. Néhányan felborítanak pár kukát, de vannak, akik ennyivel nem érik be és a környező utcákban parkoló autókon állnak bosszút: tükröket törnek le, ablakokat zúznak be. A rendőrök visszahúzódnak és kordont vonva a Szabadság tér köré a Magyar Televízió székházát határoló utcákat is lezárják.

Véres összetűzések

A rendőrök a székház elfoglalását megelőző két és fél órában gumibotokkal, fecskendőkkel, könnygázzal, vízágyúval védték az épületet. Egy órával korábban még kiszorították azt a 10–15 embert, akik behatoltak a köztelevízió székházába. A hétfőről keddre virradó éjszakának több mint kétszáz sérültje van, ebből százhuszonöt rendőr. Az ostrom alatt a környező utcákban mentők tucatjai látták el a sérülteket.

Sarló és kalapács

A tüntetők a Szabadság téri szovjet hősöknek állított emlékművet is megtámadták, a sarló-kalapácsos címert lefeszítették, a földre dobták és megköpködték, a helyét ’56-os zászlóval és Árpád-sávos lobogóval takarták le.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ösztöndíj a külföldön tanulóknak

Külföldön tanulók és kutatók kaptak ösztöndíjat tegnap a megyeházán. A 2.800.000 forint alapítói… Tovább olvasom