Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Egyensúlyt teremt

a bezárás

2007 februárjától végleg megszűnik a cukorgyártás a kabai üzemben. Ennek hatására mintegy százezer tonna cukorral kevesebbet állítanak majd elő Magyarországon. A lépés Petőházát is érinti.
– A piacon egyensúlyi helyzetet teremthet, hogy megszűnik Kabán a cukorgyártás – jelentette ki lapunknak Fischer Béla, a Magyar Cukor Zrt. vezérigazgatója. – Az alföldi üzem az elképzelések szerint Brüsszelnek visszaadja a mintegy százezer tonna cukor előállítására kapott kvótáját.
„ Hazánkban jelenleg mintegy 400 ezer tonna cukor előállítására van „engedély”, miközben a hazai fogyasztás 320 ezer tonna. A döntés hatására tehát megközelítőleg ugyanakkora mértékű lesz a fogyasztás és az előállítás, hiszen eltűnik a különbözet.”
Kérdésünkre, hogy a kabai gyárbezárás mennyiben érinti Petőházát, a vezérigazgató elmondta, nem tervezték és nem is tervezik, hogy kevesebb cukrot állítsanak elő. A gyárral hosszú távon számolnak, ezért hamarosan megkezdődik a tárgyalás a termelőkkel. Ennek értelmében nemcsak a jövő évi vetésterületeket határozzák meg, hanem elkészül egy középtávú koncepció is.
– Egy tonna cukorrépáért az idei 33 euró helyett jövőre 30 euró jár majd, az pedig már a gazdákon múlik, hogy ennyi pénzért megéri-e nekik a növénnyel foglalkozni – folytatta Fischer Béla. – Természetesen az új cukorrendtartás bennünket sem kerülhet el. Azaz fokozatosan 26 euróra kell levinni a répa átvételi árát. Az, hogy bezár kabai üzem, azt is jelentheti, hogy a vetésterületet nem kell csökkentenünk. A fennmaradó négy cukorgyár elő tudja állítani a hazai szükségletet. Az már egy más kérdés, hogy miként vehetjük fel a versenyt az importtal. Gondolunk itt elsősorban az uniós csatlakozás előtt álló Romániára, ahonnan jelentős mennyiségű és olcsó cukor jöhet hazánkba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmegy az Árkád megnyitására?

Tovább olvasom