Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Egyesülhet a Démász a Budapesti Erőművel

Vizsgálják a francia EDF két magyarországi cége, a Budapesti Erőmű és az EDF Démász egyesülésének lehetőségét - jelentette be Gérard Roth, az EDF csoport európai igazgatója csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
A Budapesti Erőmű kapcsoltan hőt és áramot termel, az EDF Démász pedig árampiaci szereplő.

"Nem sietünk" - mondta az igazgató, hozzátéve, hogy döntés 2012 január-márciusban várható. Lengyelországban már több mint egy éve folyik hasonló lépés előkészítése.

Thierry Le Boucher, az EDF Hungária vezérigazgatója, az EDF Démász elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy Szeged közelében 1,2 milliárd forint beruházással 1,2 megawatt teljesítményű megújuló energiát hasznosító erőmű létesül. A 2011 végén, vagy 2012 elején üzembe álló kiserőműben sertéstrágyából állítanak elő áramot.

Gérard Roth beszámolt arról, hogy számos beruházási lehetőséggel foglalkoznak Magyarországon, de részleteket még nem tudott mondani. Annyit közölt, hogy a fejlődés módja ésszerű lehetőségek esetén cégvásárlás, vagy a belső fejlődés: a szolgáltatások és tevékenységek fejlesztése. Szavai szerint "célunk a beruházás, nem a kivonulás". Ezt bizonyítja az is, hogy eddig 360 millió eurót ruházott be az EDF Magyarországon és a cégek megvásárlásával együtt a befektetések értéke meghaladja az egymilliárd eurót.

A hőpiac helyzetére vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva Vinkovits András, a Budapesti Erőmű Zrt. üzleti vezérigazgató-helyettese a bizonytalanságot emelte ki. Fontosnak nevezte, hogy az új szabályozás októberben életbe lépjen, és lehetővé tegye a fenntartható üzleti modellt. Hozzátette: a hővel kapcsoltan áramot termelő erőművek döntően veszteségesek lettek azzal, hogy a korábbi támogatási rendszer megszűnt.

A cég Budapesten a távfűtési energia 60 százalékát állítja elő, és 10 százalékos piaci részesedése van a fővárosi árampiacon, míg az EDF Démász árampiaci részesedése országos szinten 12 százalék.

A tájékoztatón bemutatták a Budapesti Erőmű Zrt. új elnök-vezérigazgatóját, Jean-Noel Reimeringert, aki szeptember 1-jén vette át a posztot a céget az elmúlt öt évben irányító Nicolas Katcharovtól. Az új vezető eddig az EDF egyik brit cégénél, korábban pedig Lengyelországban a Bert-hez hasonló hővel kapcsoltan áramot termelő cégnél töltött be vezető tisztséget.

Olvasóink írták

 • 5. daffy 2011. szeptember 09. 20:16
  „Sajnos az MSZP az izraeli származású felekkel az IMF hitelélt cserébe,amit persze a büdös életbe nem tudunk visszafizetni,ellenértéke lett a vízkészlet.Sajnos pár izraeli,már kijelentette,hogy az új hazánk:Magyarország.Pedig a mazsihisz elnöke is kijelentette,a yotyúkon is megtalálható:élősködnek rajtunk.”
 • 4. butagyerek 2011. szeptember 09. 05:58
  „Ha kell még egy kis áram, akkor a malacok kapnak egy kis hashajtót.”
 • 3. tatár 2011. szeptember 08. 21:34
  „Ezt megérzem a számlámom.:-)”
 • 2. DÓZER 2011. szeptember 08. 21:03
  „Magyar ember Trianon óta francia terméket és szogáltatást nem vásárol. Ön se tegye, ha van rá módja, ez a minimum. Elég azt megnézni, hová telepítik az autógyáraikat a franciák. A Peugeot- Citroen a Felvidékre, a Renault Romániába ment. Ők is bűnösnek érzik magukat....”
 • 1. klj_54 2011. szeptember 08. 19:53
  „Mibe kerül ez nekünk ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: nincs szükség újabb látszatkonzultációkra

Az MSZP szóvivője szerint az emberek hozzáértő kormányzást és nem újabb, több százmillió forintos… Tovább olvasom