Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Egyetemi rang a Budapesti Műszaki Főiskolának

Egyetemi rangot kap ez év elejével a Budapesti Műszaki Főiskola, miután teljesítette a felsőoktatási törvényben az egyetemekkel szemben megfogalmazott elvárásokat - közölte a felsőoktatási intézmény, amelynek új neve: Óbudai Egyetem.
Mint felidézték, a 130 éves iparoktatási és 40 éves felsőoktatási múlttal rendelkező intézmény az elmúlt években dinamikus fejlesztési programot hajtott végre, melynek eredményeként szenátusa tavaly határozatban rögzítette, hogy eleget tettek.

A Budapesti Műszaki Főiskola vezetése ezután kezdeményezte az oktatási és kulturális miniszter útján az Országgyűlésnél az intézmény egyetemmé nyilvánítását. A kezdeményezést november 23-án támogatták a képviselők, Sólyom László köztársasági elnök pedig december 11-én aláírta az erről szóló jogszabály-módosítást.

Az Óbudai Egyetem a Budapesti Műszaki Főiskola (illetve a jogelődök: a Bánki Donát Műszaki Főiskola, a Kandó Kálmán Műszaki Főiskola és a Könnyűipari Műszaki Főiskola) általános és teljes körű jogutódja - tették hozzá.

Az Óbudai Egyetem elnevezés a Luxemburgi Zsigmond király (1387-1437) által 1395-ben Óbudán alapított, majd néhány éves működési szünet után 1410-ben újjáalapított első fővárosi egyetemre utal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változások január 1-jétől

Mától csökken a személyi jövedelemadó, a távhő áfája, valamint a lakásvásárlási illeték, emelkedik viszont a jövedéki adó. Tovább olvasom