Délmagyar logó

2018. 10. 22. hétfő - Előd 8°C | 17°C Még több cikk.

Egyéves türelmi idő az engedély nélküli fóliasátrakra

A szaktárca enyhítette a korábbi építési szabályokat, ezen kívül egy évet adott a termelőknek arra, hogy akinek szüksége van engedélyre a fóliasátrához, beszerezze azt. Addig azonban senkit sem bírságolnak meg.
A sátrak építéséhez egyébként több mint 40 éve szükséges építési engedély, ám ezt a rendelkezést eddig szinte sehol sem tartották, vagy tartatták be.

A Mezőgazdasági bizottság szerdai ülésén a fóliasátrak építéséről folytattak vitát a bizottság és az érintett tárcák képviselői. Ezekre az építményekre 1964 óta kötelező engedély kérni, ám ezt korábban szinte senki sem tette meg - mondta az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium építészeti főosztályvezetője. Bedő Katalin hozzátette: a tárca jövő áprilisig adott haladékot a sátortulajdonosoknak arra, hogy az építményeket bejelentsék és megkérjék rájuk a fennmaradási engedélyt, addig azonban senkit sem bírságolnak meg. Jövő májustól a még mindig engedély nélkül álló fóliasátrak tulajdonosai négyzetméterenként 5 ezer forintos bírságra számíthatnak. Korábban ez az összeg 100 ezer forint volt

A januári módosítás szűkítette az építési engedély alá tartozó sátrak körét, május 29-től pedig tovább enyhülnek a szabályok. A szaktárca legújabb rendelete alapján a mezőgazdasági területeken semmilyen engedélyre nincs szüksége annak, aki fóliasátrat akar építeni. Kizárólag a helyi településrendezési tervben korlátozható a beépíthető terület nagysága.

A nem mezőgazdasági külterületeken csak az állandó jelleggel felhúzott, vagyis több mint 6 hónapig álló fóliasátrakat kell engedélyeztetni. A belterületeken egyszerűsített eljárással lehet engedélyt kérni a 7 méternél magasabb és 500 négyzetméternél nagyobb alapterületű sátrakhoz. Az ennél kisebb méretű ideiglenes építményeket be sem kell jelenteni, ahogyan a 3 méternél alacsonyabb állandó sátrakat sem.

A bizottság kormánypárti és ellenzéki tagjai is hiányolták az előzetes szakmai egyeztetéseket. A hat hónapos korlátot szakmaiatlannak tartották, az engedélymentes sátrak magasságát pedig - nyugat-európai mintára - 7 helyett 9 méterben határozták volna meg. Ez a magasságkorlátozás egyébként jövő januártól valóban 9 méterre módosul. A bizottság tagjai azonban elismerték, hogy az új rendelet a korábbinál lényegesen kedvezőbb helyzetbe hozza a termelőket.

Olvasóink írták

 • 4. miracle 2008. május 08. 17:24
  „Akkor te fizesd továbbra is, ha nem tetszik az álcázás.”
 • 3. kovár 2008. május 07. 22:06
  „Nem erteni a lenyeg csodabogyo? 64-ben se voltak nagyobb hülyék a vezetőitek mint most. A pártfeladatként kiadott, együttérző-jobbító szándékúnak álcázott seggnyalások színvonala se sokat változott...”
 • 2. miracle 2008. május 07. 17:52
  „Melyik bizottságot? 64-ben találták ki. Most éppen, hogy jelentősen enyhítettek. (nagyon helyesen egyébként)
  Csak mielőtt megint valaki népnyúzást kezd emlegetni...”
 • 1. kovár 2008. május 07. 16:54
  „Ja.. Sátrakra építési engedély! Be kéne vezetni a kempingsátrakra is...Meg a kempingsajtra...Annak is fólia a külső burkolata! A tisztelt BIZOTTSÁGOT meg ki kéne küldeni tanulmányútra Grönlandra. Vajon mit vakernának ki az eszkimók jégkunyhóival kapcsolatban ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átláthatóbb kampányfinanszírozást sürgetnek a civilek

Országos kampányt indít az átláthatóbb kampányfinanszírozásért három civil szervezet. A Nézőpont… Tovább olvasom