Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

Egyeztetés a közszolgáltató szektor idei béreiről

Az idei keresetfejlesztésről egyeztetettek a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) érdekkörébe tartozó állami vállalatok szakszervezetei, az NFM államtitkára, valamint a Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetségének (STRATOSZ) ügyvezetője – közölte a LIGA Szakszervezetek csütörtökön az MTI-vel.
A hulladékgazdálkodás, a Posta, a BKV, a Volán, a vasút, a vízművek, a villamosenergia-ipar, a légiközlekedés területéről jelen lévő szakszervezetek szerint a keresetnövekedésnek meg kell haladnia az infláció mértékét. A résztvevők tájékoztatták az államtitkárt a szektorban dolgozók súlyos helyzetéről, így a tartós reálkereset csökkenésről. Csuport Antal, a STRATOSZ ügyvezető igazgatója szerint - elsősorban a közüzemi dolgozók pályaelhagyásának elkerülése érdekében - támogatható egy infláció közeli béremelési törekvés. A konkrét értéket a szektor (és vállalatok) reálhelyzetének kell meghatároznia – hangsúlyozták.

A közleményben a Liga idézi Fónagy János államtitkárt is, aki elmondta: amennyiben a szociális partnerek a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán egy infláció közeli, konszenzusos emelési javaslatot terjesztenek a kormány elé, azt a tárca figyelembe fogja venni. A közlemény szerint a mintegy háromórás megbeszélésen felmerült egy közüzemi szektoriális érdekegyeztető fórum létrehozásának gondolata is, amely egy háromoldalú konzultációs testület lenne. Ezen a fórumon a STRATOSZ, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és az állami tulajdonú vállalatok szakszervezetei egyeztetnének a közszolgáltató szektort közvetlenül érintő gazdasági tárgyú kormányzati döntésekről. A szektor különállását a megbeszélés résztvevői szerint az adja, hogy a közüzemi, állami tulajdonú vállalatoknál egyfajta korlátozott versenyhelyzet van, miközben szektor a munkavállalói nem közalkalmazottak - olvasható a közleményben.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fél liter töményt ivott vezetés közben egy kamionsofőr Békésben

A német férfit gyorsított eljárásban 1 év és 4 hónap felfüggesztett fogházra ítélték. Tovább olvasom