Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Egyeztetne Gyurcsány a magyar-szlovák viszonyról

Egyeztetésre hívta a parlamenti pártok elnökeit Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, hogy hétfőn a parlamentben az interpellációk elhangzása után közösen beszéljék meg, mi a teendő a magyar-szlovák viszony alakulásával kapcsolatban.
A kormányfő napirend előtti felszólalásában úgy fogalmazott: "ha nem vigyázunk, a nacionalisták tönkre tesznek minket."

A miniszterelnök szerint jelenleg "pár tucat" szélsőséges provokálja egymást mindkét oldalról, azonban mindez Európából nézve úgy tűnik, hogy "nacionalisták vitatkoznak nacionalistákkal." Gyurcsány szerint ez a legfeljebb ezer fős szélsőséges csoport rombolja Magyarország és a határon túli magyarok érdekeit. A kormányfő leszögezte: az ügyben szerinte nem elegendő egy politikai nyilatkozat elfogadása.

Gyurcsány hangsúlyozta: Magyarország tiszteletben tartja Szlovákiát, Szlovákia függetlenségét és Magyarország tiszteli Szlovákiát és a szlovák nemzetet.

Navracsics Tibor a Fidesz frakcióvezetője egyetértett azzal, hogy nem elegendő a politikai nyilatkozat, hanem meg kell mutatnia Magyarországnak, hogy Szlovákia nem tehet meg mindent Magyarországgal szemben, és ha a kormány ilyen lépéseket tervez, akkor abban a Fidesz támogatja a kabinetet.

Fodor Gábor az SZDSZ elnöke leszögezte: ki kell mondani, hogy az, amit a Jobbik és a Magyar Gárda csinál, az veszélyezteti a határon túli magyarokat. Az ellenzéki pártelnök szerint fel kell lépni a szélsőséges politikai megmozdulások ellen Szlovákiában, de természetesen Magyarországon is.

A KDNP elnöke arra kérte Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy lépjen fel az Európai Uniós szocialista fórumokon a szintén baloldali szlovák kormánypártok ellen. Semjén Zsolt hozzátette: a KDNP kész tárgyalni a kormánnyal a teendőkről.

Boross Péter az MDF frakcióvezető-helyettese is azt mondta, hogy a Magyarországnak és a határon túli magyaroknak ártó magyarországi tömörülések nem valók a magyar közéletbe, azonban az MDF szerint több határozottságra lenne szükség ezen szervezetek ellen.

Olvasóink írták

  • 2. sárga rigó 2008. november 10. 22:09
    „Mindennek megvan a diplomáciai sorrendje.”
  • 1. hekaté 2008. november 10. 17:48
    „A kormány ilyen tekintetben teljes felelős jogkörrel rendelkezik. Van miniszterelnökünk, külügyminiszterünk, intézkedjenek. Ezért kapják a fizetésüket. Nem értem mi egyeztetnivaló van ezen!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kínai és magyar adócsalókra csaptak le a pénzügyőrök

Kínaiakból és magyarokból álló bűnözői csoportra csaptak le az elmúlt napokban a Vám- és… Tovább olvasom