Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Egyeztetnek: közös szúnyogirtás lesz

Fertő-part–Sopron P. Horváth László A Fertő-parti településeken és Sopronban egymással egyeztetve, egy időben végeztetik el idén a szúnyogirtást. Pályázatra nem várnak, amennyiben szükséges, önerőből fizetik ki a gyérítés költségeit.
Szemléletváltásra van szükség a szúnyoggyérítés területén. A jelenleg alkalmazott vegyszeres eljárás ugyanis nem elég hatékony. A permetezés után csupán rövid ideig érezhető, hogy kevesebb a szúnyog, ráadásul, amennyiben az adott település szomszédja nem rendeli meg az irtást, a beavatkozás eredményessége csökken – összegezhetők a tegnap Hegykőn megtartott egyeztetés tapasztalatai. A megbeszélésen a Fertő-parti települések mellett Sopron is képviseltette magát.
– Arra jutottunk, hogy célszerq valamennyi településnek közösen megrendelnie a gyérítést – számolt be lapunknak Jakab Zsolt, Hegykő körjegyzője. –

Egyelőre pályázati kiírás még nem jelent meg, így a költségeket saját erőből leszünk kénytelenek kifizetni. Jelenleg nem lehet megmondani, hány védekezést kell elvégeztetnünk. Idén az idő rövidsége miatt választottuk a kémiai megoldást.
Jövőre azonban megpróbálkozunk a biológiai eljárással is, ami a szakemberek szerint hatékonyabb.
Jakab Zsolt hozzátette: – A hathatós szúnyoggyérítésre egy privát cég, és az akadémia növényvédelmi kutatóintézete többéves regionális programot dolgoz ki. Lényege: előzetesen fel kell mérni a szúnyogok élőhelyeit. Tévhit, hogy környékünkön a „vérszívó” a Fertő tóból kerül ki. A pocsolyák is kiváló életteret biztosítanak a szúnyogoknak. Ha hatékonyak szeretnénk lenni, ezeket kell felszámolni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok intézmény nem jelentette be a jogviszonyt az OEP-nak

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) vizsgálatából kiderült, hogy számos intézmény nem… Tovább olvasom