Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 17°C | 26°C Még több cikk.

Egyeztettek a világörökségi helyszínek

Hollókői és tokaji tanulmányúton vett részt a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület a közelmúltban. Az egyeztetések során kiderült, a világörökségi helyszíneknek meg kellene jelenniük az állami költségvetésben, mivel ez állami feladat lenne.
Kétnapos tanulmányúton vett részt a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület a napokban Hollókőn és Tokajban. Az út célja a hasonló adottságú világörökségi helyszínek szakmai működésének és jogi helyzetének összehasonlítása volt. – Egy decemberi, budapesti megbeszélésen vetődött fel a közös gondokat, problémák és feladatok egyeztetésének lehetősége – mondta el a Kisalföld érdeklődésére Ivanics Ferenc elnök. – Először Hollókőre utaztunk, amiről tudni kell, hogy a világörökséghez tartozó ófalui részében túlságosan felértékelődtek az ingatlanok. Egyharmad részük önkormányzati tulajdonú ház, másik része magánkézben van, harmadikat pedig fővárosiak vásárolták meg befektetési céllal. Az ófalu így gyakorlatilag elnéptelenedik, már csak néhányan élnek itt.
A régebben tervezett tokaji tanulmányút során a szakmai kérdések kerültek előtérbe. Tokajjal hasonló helyzet áll fenn, bár ott két éve működik tervtanács, míg ez nálunk most kezdi a tevékenységét. – Lévén, hogy borvidékként Tokaj és környéke ötszáz éves „marketinggel” bír, a PEA pályázaton nagyobb sikerrel szerepelt. Igaz, a többség kimaradt belőle – tette hozzá az elnök. – A mi előnyünk a rendszeresebb és egységesebb működés, ők ezt irigyelték tőlünk. Míg ott évente egyszer ülésezik az egyesület, itt megközelítőleg havonta, ami folyamatos törődést jelent a világörökséggel. A legfontosabb probléma, ami a tanulmányút során megfogalmazódott, az a finanszírozás kérdése volt. Célunk, hogy a költségvetésben jelenjen meg a világörökségi helyszínek támogatása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szófiába érkezett Gyurcsány Ferenc

Bulgária EU-csatlakozásának támogatása, valamint a kétoldalú gazdasági kapcsolatok erősítése áll a… Tovább olvasom